11. Merlinka festival: “Nije vam ovo Berlin” najbolji igrani film

0
55

U nedelju, 8. decembra, u Domu omladine Beograda, dodelom nagrada za najbolje kvir filmove u sedam kategorija i projekcijom francuskog filma “Sjajni škampi” svečano je zatvoreno 11. izdanje filmskog festivala Merlinka. Na ceremoniji zatvaranja nastupio je i slovenački bend “Sestre”.

11. Merlinka festival: "Nije vam ovo Berlin" najbolji igrani film
Merelinka nagrade

Nagradu za najbolji igrani film dobio je meksički film “Nije vam ovo Berlin” reditelja Harija Same. Radnja se odvija osamdesetih godina za vreme održavanja Svetskog prvenstva u fudbalu. Film “Nije vam ovo Berlin” prati 17-ogodišnjeg Karlosa čiji se svet menja kada otkriva podzemnu scenu noćnog života. Nagradu je dodelio žiri koji su činili urednik kulture u magazinu “NIN” Dragan Jovićević; novinarka RTS-a i filmska kritičarka Sandra Perović; i rediteljka Milica Tomović.

Evropski filmski izazov: Odgledaj 10 filmova i osvoji putovanje u Berlin

Special mention pripao je brazilskom filmu “Socrates” Aleksandrea Morata, u kome se istoimeni glavni lik suočava sa izolacijom zbog svoje seksualnosti.
Nagradu publike za najbolji kratki film osvojio je “Krokodil” španskog reditelja Horhea Judisa. Radnja se odigrava oko junakinje Alicije i njenog obraćanja omiljenom jutjuberu Viktoru.

Za najbolji animirani film proglašeno je ostvarenje “Leptiri u Berlinu” autorke Monike Manganjeli. O tome je odlučio žiri u sastavu: Mirela Srebrić (rediteljka); Vladimir Matić Kuriljov (umetnik animacije); i Kristian Ranđelović (LGBT aktivista). Obrazlažući nagradu, žiri je opisao film kao “nestvarni svet prelepih pokretnih kolaža, slika i likova koji nam oslikavaju, nažalost, istinite događaje”. Priča prati prvog transeksualca u istoriji, koji traži mesto za sebe u svetu u vreme dolaska nacista na vlast u Nemačkoj, tridesetih godina prošlog veka.

11. Merlinka festival: 120 filmova za četiri dana u tri sale

Nagradu međunarodnog žirija za najbolji kratki film dobio je “Dante protiv Mohameda Alija” holandskog reditelja Marka Vagenara. Film prati junaka Volfa koji odbija da se u nedeljnom boks meču bori protiv najboljeg druga, zbog čega se celo selo okreće protiv njega. Žiri u ovoj kategoriji činili su filmski kritičar Frank Finans Madureira; reditelj Entoni Hikling; i Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke i umetnički direktor FEST-a. Oni su u obrazloženju rekli da nagrađeni film “obnavlja žar čiste i naivne strasti koju svi imamo negde u sebi”.

6. Valjevski filmski susreti: Srpska premijera filma “Grudi” Marije Perović

Za najbolji dokumentarni film na festivalu Merlinka proglašen je “Dok nas pornić ne rastavi” iz Portugala, koji je režirao Žorge Pelikano.
– Ovo je priča o majci i sinu, ali i o ljubavi. Film je dobra poruka porodicama širom sveta, pa i ovde u Beogradu – rekao je autor primajući nagradu na svečanoj ceremoniji.
U ovom ostvarenju konzervativna majka Eulalia saznaje da je njen sin postao prvi međunarodno nagrađeni gej porno glumac. Žiri koji je dodelio nagradu bio je u sastavu: predsednica upravnog odbora Filmskog centra Srbije Jelena Trivan; glumac i reditelj Stefan M. Mladenović; i reditelj Branislav Kostić.

6. PAFF: Pančevački festival otvara film “Moj jutarnji smeh”

Nagradu za umetničku hrabrost, koju dodeljuje časopis “Promaja”, pripala je bosansko-hercegovačkom kratkometražnom ostvarenju “Fikus” autora Andreja Volkašina. Ovo delo u centar radnje stavlja Almira, skrivenog gej muškarca koji ne može da prihvati svoju seksualnost.
– Važno je da svaki čovek ima momenat svog života kad kaže šta jeste, i da iza toga stoji. Meni je to bilo važno da kažem filmom, i presretan sam da je ova nagrada baš za umetničku hrabrost” – zaključio je Volkašin.

12. Beldocs: Proglašeni pobednici, premijerno prikazan film “Električni orgazam za ljude budućnosti”
11. Merlinka festival: "Nije vam ovo Berlin" najbolji igrani film
Milica Maletin, Foto: KomunikArt

Specijalnu nagradu festivala za najbolji domaći film dobio je kratki film “Podrška” rediteljke Milice Maletin, koja je naglasila da je to “vetar u leđa” za polaznicu prve godine studija. U njenom filmu protagonistkinja Alisa pokušava da se poveri drugarici Isidori, a ona sluti o čemu se radi i to izbegava.

Ovogodišnji Merlinka festival je od 5. do 8. decembra prikazao 120 kratkih, igranih i dokumentarnih filmova. Specijalni fokus bio je na francuskoj kvir kinematografiji. Ova manifestacija se od 2009. godine svakog decembra održava u Domu omladine Beograda. Nastala je sa ciljem da promoviše LGBT kulturu kroz filmsku umetnost i da doprinosi smanjenju socijalne distance prema LGBT populaciji.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde