11. Merlinka festival: 120 filmova za četiri dana u tri sale

0
88

Od 5. do 8. decembra u Domu omladine Beograda održaće se 11. Međunarodni festival LGBT filma Merlinka. Specijalni fokus ove godine je na francuskoj kvir (queer) kinematografiji.

11. Merlinka festival: 120 filmova za četiri dana u tri sale

Za četiri dana festivala u tri sale Doma omladine Beograda biće prikazano 120 igranih, dokumentarnih i kratkih filmova LGBT tematike. Jedanaesto izdanje Merlinka festival otvara u četvrtak, 5. decembra (21h) švedsko-gruzijsko-francuski film “A onda smo plesali” švedskog reditelja Levana Akina. Glavne uloge tumače: Levan Gelbakhiani, Bachi Valishvili, Ana Javakishvili.

Merlinka festival od 31. maja do 2. juna u Novom Sadu

Ovaj film je premijerno prikazan na ovogodišnjem Kanskom filmskom festivalu. Švedski je predstavnik za nagradu Oskar i nominovan je za nekoliko Evropskih filmskih nagrada. Film prati Meraba koji od malih nogu uči ples u Nacionalnom ansamblu Gruzije sa svojom partnerkom Mary. Njegov svet se okreće naopačke kada dolazi opušteni Irakli, koji u isto vreme postaje njegov najveći rival i najveći izvor požude. Reditelj Levan Akin i sam je bio plesač u mladosti, a za potrebe filma je zamislio sebe kao glavnog junaka, u alternativnoj realnosti.

Završen 47. FEST: Laureati “Divljina” i “Slučaj Makavejev”

Na 11. Merlinka festivalu će takođe biti prikazan dobitnik Srebrne palme za najbolji scenario na Kanskom filmskom festivalu “Portret dame na vatri”. Ostvarenje je rediteljke Celine Sciamme, koju domaća publika pamti po filmovima “Tomboy” i “Moj život kao tikvica”. “Portret dame na vatri” dešava se u Francuskoj 1770. godine, kada slikarka Marianne treba da naslika portret za Heloise bez njenog znanja. Ona je posmatra svakog dana, kako bi je krišom naslikala…

Festival zatvara francuska komedija “Sjajni škampi” koja je doživela veliki uspeh u francuskim bioskopima. U ovoj priči olimpijski šampion Matthias biva kažnjen zbog homofobičnih izjava na televiziji. I to tako što postaje trener amaterskog gej vaterpolo tima, koji želi da se kvalifikuje za Gej igre u Hrvatskoj.

66. Martovski festival: Proglašeni dobitnici Gran pri i strukovnih nagrada

Englesko-francuski reditelj i glumac Antony Hickling biće gost ovogodišnjeg Merlinka festivala u okviru kog će biti organizovana retrospektiva njegovih filmova “Jedan duboki uzdah”; “Mali gej dečko”; “Gde konji odlaze da umru”; “Frig”. Takođe, Antony Hickling će uz pomoć francuskog glumca Gaëtana Vettiera održati masterclass na temu prikazivanja golog tela na filmu i rada sa glumcima.

Iz programa izdvajamo dobitnika Queer lava u Veneciji, čileanski film “Princ”; američki “Divlje noći sa Emili (Dikinson)”; austrijski “Erik i Erika”; meksički “Nije vam ovo Berlin”; brazilski “Sokrat”; južnoafrički “Kanarinac”; vijetnamski “Song Lang”; zatim dokumentarce “Galor”; “Džonatan Agasi me je spasio”; “Dok nas pornić ne rastavi”; “Gej hor, duboki jug”; i “Stvaranje Montgomerija Klifta”.

15. Slobodna zona: Nagrada publike i Human Rights za “Dnevnik Diane Budisavljević”

Projekciju dokumentarnog filma “Stvaranje Montgomerija Klifta” pratiće specijalni program u Jugoslovenskoj kinoteci od 2. do 4. decembra kao uvod u Merlinka festival.

Na svečanom otvaranju Merlinka festivala svoj performans “Neka jedu kolače” održaće Branko Milisković inspirisan Marijom Antoanetom. Publici će se obratiti direktor festivala Predrag Azdejković, kao i francuski režiser Antoni Hikling.
Na zatvaranju festivala nastupiće slovenačka grupa “Sestre” koja je predstavljala Sloveniju na Pesmi Evrovizije 2002. Takođe ovaj sastav izvodi pesmu “Barjak” u drugoj sezoni serije “Senke nad Balkanom”.
Kompletan program 11. Merlinka festivala imate OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde