11. LIFFE: Bjela otvorio festival, Šijanu uručena nagrada “Živojin Žika Pavlović”

0
100

Leskovači internacionalni festival filmske režije ove godine se održava od 18. do 22. septembra na više lokacija u Leskovcu, u organizaciji Leskovačkog kulturnog centra i pod pokroviteljstvom Grada Leskovca i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

LIFFE11. LIFFE je svečano otvorio jedan od najpoznatijih srpskih glumaca Dragan Bjelogrlić, koji se poslednjih godina afirmisao i kao uspešan scenarista, reditelj i producent.
– Ja sam prvi put na vašem festivalu. Osećam se veoma uzbuđeno i drago mi je da sam tu iz tri razloga. Prvi je puna sala. Drugi je publika koja je došla da vidi filmove i da bude na festivalu. I, treći taj što mnogo ljudi večeras ne gleda utakmicu Crvene zvezde – rekao je Bjela u Narodnom pozorištu u Leskovcu na otvaranju festivala.

11. LIFFE: Devet filmskih premijera, Slobodanu Šijanu nagrada „Živojin Žika Pavlović“
11. LIFFE: Bjela otvorio festival, Šijanu uručena nagrada "Živojin Žika Pavlović"
Slobodan Šijan, Foto: LIFFE

Slobodan Šijan uručena je nagrada “Živojin Žika Pavlović” za afirmaciju filmske umetnosti u svetu.
– Tamo negde davne 1970. godine, kad sam diplomirao na Likovnoj akademiji i pitao se šta ću dalje, pročitao sam da je FDU primio docenta Živojina Pavlovića. Prijavio sam se i primljen sam, a on je postao deo moje sudbine. Te godine sa njim su bile jedno izvanredno iskustvo stvaralačke slobode i to je bilo dragoceno. Nagrada sa njegovim likom mi mnogo znači – obratio se sinoć publici Šijan. Reditelj je primio priznanje jako emotivno i to nije krio pred prepunom salom Narodnog pozorišta u Leskovcu.

Gran pri 10. LIFFE dodeljen Hani Jušić
11. LIFFE: Bjela otvorio festival, Šijanu uručena nagrada "Živojin Žika Pavlović"
Darko Bajić, Foto: LIFFE

O Leskovcu, leskovačkoj publici i emocijama na otvaranju festivala govorio je reditelj Darko Bajić, umetnički direktor LIFFE.
– Sve ono što ovi divni glumci i glumice, reditelji i ostali umetnici pokažu sa ovog platna, postaje i vaša, naša zajednička emocija. I to je bogatstvo koje svi odavde nosimo sa sobom. Bogatstvo je i što sam zahvaljujući ovom festivalu upoznao Leskovac i ljude koji ovde žive – kazao je Bajić.

Reditelji iz regiona osnivaju Jadransku filmsku ligu
11. LIFFE: Bjela otvorio festival, Šijanu uručena nagrada "Živojin Žika Pavlović"
Dragan Bjelogrlić, Anica Dobra i Mima Karadžić, Foto: LIFFE

Dobrodošlicu gostima i publici je poželela Sanja Conić, direktorka Leskovačkog kulturnog centra, kao i gradonačelnik Leskovca, Goran Cvetanović.
– Dobro došli na festival koji će Leskovac u narednim danima učiniti regionalnim centrom u oblasti filma. LIFFE iz godine u godinu briše granice i ujedinjuje zemlje bivše Jugoslavije – rekao je Cvetanović.

DRAGAN BJELOGRLIĆ: Poslednja scena sa Glogovcem
Marija Bergam Foto: LIFFE
Marija Bergam Foto: LIFFE

Na otvaranju je bilo svečano, dobra energija kružila je gradom! Crvenim tepihom prošetali su poznati glumci i glumice, reditelji, producenti i filmski radnici, Anica Dobra, Nataša Ninković, Mima Karadžić, Marko Živić, Kosta Ristić, Marija Bergam, koja je član žirija… Prve festivalske večeri prikazani su filmovi “Južni vetar” u režiji Miloša Avramovića i “Banditi u potrazi za mamom” reditelja Koste Ristića.

„Porodica naroda / Family of Nations“: „Zlatni Celtis“ za „Comic sans“

U okviru glavnog takmičarskog programa publika će imati priliku da pogleda 15 dugometražnih igranih filmova iz Srbije i regiona, od čega devet filmskih premijera.

J. D.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde