11. LIFFE: Devet filmskih premijera, Slobodanu Šijanu nagrada “Živojin Žika Pavlović”

0
88

11. LIFFE: Devet filmskih premijera, Slobodanu Šijanu nagrada "Živojin Žika Pavlović"Jedanaesti LIFFE – Leskovači internacionalni festival filmske režije počeće u utorak 18. septembra i trajaće do subote 22. septembra.

800px-Slobodan_ŠijanMedija centar Beograd
Slobodan Šijan, Foto: Medija centar Beograd / sr.wikipedia.org

Festival će svečano u utorak, 18. septembra od 19h u sali Narodnog pozorišta otvoriti srpski glumac i reditelj Dragan Bjelogrlić, a onda će biti prikazan film “Južni vetar” Miloša Avramovića. Na ovoj svečanosti će biti urućena i nagrada “Živojin Žika Pavlović” za afirmaciju filmske umetnosti ovogodišnjem dobitniku reditelju Slobodanu Šijanu. U takmičarskom delu 11. LIFFE je 15 filmova iz zemlje i regiona. Od toga je čak devet filmskih premijera. Publika će moći da vidi i deo stvaralaštva studenata iz zemlje i regiona, a festival prate i izložbe, promocije knjiga i predstavljanja glumaca.

11. LIFFE od 18. do 22. septembra na više lokacija u Leskovcu

Prve festivalske večeri posetioci će moći da ogledaju kombinaciju melodrame, akcije i trilera. “Južni vetar” prati život Petra Maraša, kradljivca automobila iz Beograda. Njegov život se komplikuje krađom pogrešnog automobila. Uloge tumače Miloš Biković; Dragan Bjelogrlić; Miodrag Radonjić; Bogdan Diklić; Jovana Stojiljković; Aleksandar Berček; Nebojša Glogovac… Posle projekcije filma, organizatori su najavili, publiku će u leskovačkom klubu “Safir” zabavljati Magnifico. Prve večeri biće prikazan i film “Banditi u potrazi za mamom” režisera Koste Ristića, u Leskovačkom kulturnom centru (LKC).

DRAGAN BJELOGRLIĆ: Poslednja scena sa Glogovcem

Drugog dana festivala na reperotaru bioskopa Leskovačkog kulturnog centra su slovenački film “Osnove ubijanja” reditelja Jana Cvitkoviča; i makedonski “Tajni sastojak” u režiji Gjorčeta Stavreskog. U pozorišnoj sali biće projekcija crnogorskog filma “Između dana i noći” u režiji Andra Martinovića; i hrvatskog ostvarenja “Lada Kamenski”, u režiji Sare Hribar i Marka Šantića.

Gran pri 10. LIFFE dodeljen Hani Jušić

Trećeg dana festivala publika će moći da pogleda filmove “Slovenija, Australija, sutra ceo svet” (reditelja Marka Nabrešnika); “Godina majmuna” (Vladimir Blaževski); “Ederlezi Rising” (Lazar Bodroža); i “Comic sans” (Nevio Marasović). U četvrtak, 20. septembra, na programu su “Ivan” (Janez Burger); “Poslednja barijera” (Jasmin Duraković); “Rudar” (Hana Slak); i “Izgrednici” (Dejan Zečević). Poslednje večeri festivala, u bioskopskoj sali Leskovačkog kulturnog centra premijerno će biti prikazan film hrvatskog reditelja Antonia Niuća “Mali”. A, od 21h sledi dodela nagrada, posle čega će biti izvedena pozorišna predstava “Klaustrofobična komedija” Dušana Kovačevića, u režiji Darka Bajića. Pre predstave biće predstavljena Kovačevićeva knjiga “Maratonci trče počasni krug”.

NEVIO MARASOVIĆ: Film „Comic sans“ je fikcija, ali ima nekih delova iz mog života

U žiriju ovogodišnjeg LIFFE biće Dragan Marinković, reditelj iz Srbije; Ademir Kenović, reditelj iz BiH; i Marija Bergam, glumica i Srbije.
U pratećem programu biće predstavljeni glumci Anica Dobra, Dragan Bjelogrlić i Milutin Mima Karadžić. Biće otvorena i izložba “Senke nad Balkanom”, kao i promocija knjige Neleta Karajlića. Organizovana je i edukacija za reditelje. Leskovčani će videti i izložbu o Mileni Dravić, koja je bila u Puli i na Paliću, a biće predstavljena i knjiga o njoj.
Cene karata su po 200 i 600 dinara za filmske projekcije i 1.000 dinara za pozorišnu predstavu. Karte se prodaju na biletari LKC.

E. A.

PROGRAM FESTIVALA

11. LIFFE: Devet filmskih premijera, Slobodanu Šijanu nagrada "Živojin Žika Pavlović"Utorak, 18. septembar
19h – Svečano otvaranje, film “Južni vetar” (Narodno pozorište);
21,15h – Projekcija filma “Banditi u potrazi za mamom” (bioskopska sala LKC-a);
22h – Koncert Magnifico (klub Safir);

Sreda, 19. septembar
19h – Projekcija filma “Između dana i noći” (Narodno pozorište);
19,15h – Projekcija filma “Osnove ubijanja” (bioskopska sala LKC-a);
21h – Projekcija filma “Lada Kamenski” (Narodno pozorište);
21,15h – Projekcija filma “Tajni sastojak” (bioskopska sala LKC-a);
23h – Projekcije studentskih filmova iz BiH i Crne Gore;

Četvrtak, 20. septembar
19h – Projekcija filma “Godina majmuna” (Narodno pozorište);
19,15h – Projekcija filma “Slovenija, Australija, sutra ceo svet” (bioskopska sala LKC-a);
21h – Projekcija filma “Comic sans” (Narodno pozorište);
21,15h – Projekcija filma “Ederlezi Rising” (bioskopska sala LKC-a);
23h – Projekcije studentskih filmova iz Srbije i Makedonije;

Petak, 21. septembar
19h – Projekcija filma “Poslednja barijera” (Narodno pozorište);
19,15h – Projekcija filma “Ivan” (bioskopska sala LKC-a);
21h – Projekcija filma “Izgrednici” (Narodno pozorište);
21,15h – Projekcija filma “Rudar” (bioskopska sala LKC-a);
23h – Projekcije studentskih filmova iz Slovenije i Hrvatske;

Subota, 22. septembar
19,15h – Projekcija filma “Mali” (bioskopska sala LKC-a);
21h – Zatvaranje festivala i dodela nagrada; Predstava “Klaustrofobična komedija”

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde