11. LIFFE od 18. do 22. septembra na više lokacija u Leskovcu

0
72

U okviru glavnog takmičarskog programa publika će imati priliku da pogleda 15 dugometražnih igranih filmova iz Srbije i regiona, od čega čak devet filmskih premijera.

11. LIFFE od 18. do 22. septembra na više lokacija u Leskovcu11. LIFFE – Leskovački internacionalni festival filmske režije biće održan od 18. do 22. septembra na više lokacija u Leskovcu, u organizaciji Leskovačkog kulturnog centra. Na festivalu se očekuje više od 50 gostiju iz sveta filma uz bogat prateći program.

Gran pri leskovačkog festivala 10. LIFFE dodeljen Hani Jušić

Selektor festivala je Milan D. Špiček, a umetnički direktor Darko Bajić. Premijerni takmičarski program čine filmovi predstavljaju najbolji presek najnovije regionalne filmske produkcije. Tako će već druge večeri festivala, u sredu 19. septembra u 19h u Bioskopu Leskovačkog kulturnog centra biti premijera makedonskog filma “Tajni sastojak” reditelja Gjorčeta Stavreskog. Iste večeri od 19.15h u Narodnom pozorištu na programu je još jedna premijera, crnogorsko-srpska koprodukcija “Između dana i noći” u režiji Andra Martinovića, sa Lazarom Ristovskim i Tihomirom Stanićem u glavnim ulogama.

Reditelji iz regiona osnivaju Jadransku filmsku ligu

U četvrtak, 20. septembra, na programu su dve premijere. Od 19h u Bioskopu Leskovačkog kulturnog centra će biti prikazan slovenački film “Slovenija, Austrija, sutra ceo svet” reditelja Marka Nabrešnika, dok će od 21.15h u Narodnom pozorištu publika moći da pogleda hrvatski film “Lada Kamenski” u režiji Sare Hribar i Marka Šantića.

Treći dan festivala, petak, 21. septembar, rezervisan je za pet filmskih premijera. Na programu su dva nova slovenačka filma, “Rudar” Hane Slak i “Ivan” reditelja Janeza Burgera; jedan film iz BiH – “Poslednja barijera” Jasmina Durakovića; kao i “Godina majmuna” makedonskog reditelja Vladimira Blaževskog.

53. Filmski susreti: Gran pri „Naisa“ Milošu Bikoviću, glumac sa Rusima „opleo“ kolo

Takmičarski festivalski program u subotu, 22. septembra, zatvara hrvatski film “Mali” u režiji Antonija Nuića, projekcijom u Narodnom pozorišu od 19.15h.

11 life
Sa konferencije za novinare, Foto: LIFFE

Pored bogatog premijernog takmičarskog programa, u konkurenciji za nagrade naći će se i srpski filmovi “Južni vetar” reditelja Miloša Avramovića, koji će i otvoriti festival; “Ederlezi Rising” Lazara Bodrože; “Izgrednici” Dejana Zečevića; i “Banditi u potrazi za mamom” u režiji Koste Ristića; kao i već prikazivani slovenački film “Osnove ubijanja” Jana Cvitkoviča i “Comic Sans” hrvatskog reditelja Nevija Marasovića.

NEVIO MARASOVIĆ: Film „Comic sans“ je fikcija, ali preneo sam i delove iz svog života

U okviru studentskog festivalskog programa, svake večeri od 23h u Bioskopu Leskovačkog kulturnog centra biće prikazivani filmovi studenata iz Srbije, Hrvatske, BiH, Makedonije, Crne Gore i Slovenije. Prateći program festivala odvijaće se na više lokacija i sastojaće se od nekoliko izložbi; promocije knjiga Dušana Kovačevića, Dr Neleta Karajlića i Tanje Nježić; i posebnih tematskih programa posvećenih glumcima i rediteljima, gostima festivala. U večeri svečanog otvaranja, u utorak, 18. septembra od 22h u klubu “Safir”, publiku će zabavljati Magnifico.

KOSTA RISTIĆ o filmu „Banditi u potrazi za mamom“: Naturščici moraju da veruju reditelju

LIFFE festival poznat je po velikom broju eminentnih gostiju iz sveta filma koji u toku trajanja festivala posete Leskovac. Festival je pokrenut 2008. sa ciljem da promoviše filmske stvaraoce i njihova dela sa prostora bivše Jugoslavije. Takođe i da skrene pažnju na potrebu obnove i razvoja bioskopa čijem nestajanju, naročito u malim mestima, prisustvujemo više od dve decenije. LIFFE je jedini festival rediteljskih ostvarenja u Srbiji na kojem se dodeljuju tri nagrade za režiju i dve glumačke nagrade. Glavna nagrada za režiju nosi naziv našeg istaknutog reditelja – Grand Prix “Živojin Žika Pavlović”.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde