11. KROKODIL: Među učesnicima Uelbek, Krasnahorkai, Jergović, Basara…

0
95
11. KROKODIL: Među učesnicima Uelbek, Krasnahorkaj, Jergović, Basara, Marković...

Festival KROKODIL (Književno Regionalno Okupljanje Koje Otklanja Dosadu I Letargiju) književni je festival koji na jedinstven i originalan način predstavlja književnost regiona u njenom punom obimu – bez generacijskih, poetičkih, rodnih ili bilo kakvih drugih isključivosti. Svojim modernim i dinamičnim pristupom u predstavljanju pisaca, koje čini čitanje uz korišćenje savremenih video i audio medija, muzičko-scenski performansi, kao i širokim izborom koji uključuje poeziju, prozu i dramski tekst, KROKODIL je od svog osnivanja 2009. postao jedan od najposećenijih književnih događaja u regionu. Do sad je održano deset letnjih festivala i dvanaest gostujućih izdanja festivala u sedam evropskih zemalja. A, uz učešće preko 200 pisaca iz zemlje, regiona i Evrope.

11. KROKODIL održaće se 7, 8. i 9. juna. Pored Večernjeg programa ispred Muzeja Jugoslavije, tu je i Debatni (u Centru za kulturnu dekontaminaciju), i Prateći program (KROKODILov Centar).

“Beogradski trio” – knjiga Gorana Markovića
11. KROKODIL: Među učesnicima Uelbek, Krasnahorkai, Jergović, Basara...
Amfiteatar ispred Muzeja Jugoslavije, Foto: KROKODIL

Glavna zvezda prve večeri ovogodišnjeg KROKODILa je Mišel Uelbek. Ovaj francuski pisac već četvrt veka slovi za jednu od najvećih zvezda savremene svetske književnosti. “Francuski Orvel”, kako još zovu Uelbeka, je enfant terrible savremene francuske književnosti i jedan od najistaknutijih i najprovokativnijih pisaca današnjice. On će u petak 7. juna u polučasovnom razgovoru s Biljanom Srbljanović govoriti o sebi, svom stvaralaštvu, te svom kompleksnom odnosu sa Francuskom. Glumac Boris Isaković čitaće odlomak iz najnovijeg Uelbekovog romana “Serotonin”.

Prve večeri festivala, kroz čitanja, sofa-intervjue i performanse predstaviće se publici i ovogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade Vladimir Tabašević; gošća iz Makedonije Rumena Bužarovska; i jedan od najprobitačnijih savremenih autora Bojan Babić; kao i naš legendarni filmski i pozorišni reditelj i pisac – Goran Marković.

“Atlas pseudomitologije” nova knjiga Svetislava Basare
11. KROKODIL: Među učesnicima Uelbek, Krasnahorkai, Jergović, Basara...
Mišel Uelbek, Foto: Printskrin YouTube

Vrhunac druge festivalske večeri biće nastup Lasla Krasnahorkaija. On spada u red najznačajnijih i najprevođenijih mađarskih prozaista. Razgovaraće sa Markom Čudićem o svom stvaralaštvu, za koje je karakteristična apokaliptična ironijsko-parodijska slika savremene Mađarske i savremenog sveta. U fokusu druge festivalske večeri biće i zajednički nastup dvojice najistaknutijih regionalnih autora Miljenka Jergovića i Svetislava Basare. Iste večeri Lana Bastašić čitaće iz svog prvog romana “Uhvati Zeca”, dok će Zoran Kesić i Njuz.net tradicionalno biti zaduženi za komična intermeca između nastupa pisaca.

Posebna draž ovogodišnjeg izdanja festivala jeste prezentacija velike antologije evropske poezije nedavno objavljene u Nemačkoj – “Grand Tour”. Uredili su je Jan Vagner i Federiko Italijano. Tokom dva dana festivala, njih dvojica će predstaviti selekciju nekih od najistaknutijih evropskih pesnika i pesnikinja među kojima su Marija Barnas iz Portugalije; Gabor Šajn iz Mađarske; britanski autor Patrik Mekginis; naša poznata pesnikinja Ana Ristović; i Anja Golob iz Slovenije. Program vodi Mima Simić.

Knjiga “Priče o prkosnim Srpkinjama” Ivane Nešić
11. KROKODIL: Među učesnicima Uelbek, Krasnahorkai, Jergović, Basara...
Laslo Krasnahorkai, Foto: Wikimedia Commons

Ulaznice za večernje programe su u prodaji od 15. aprila. Cena jednodnevne ulaznice za festival iznosi 450 dinara; dok je dvodnevna ulaznica 800 dinara; a po ovim cenama biće dostupne do 10. maja. U ponudi su i ulaznice za penzionere i studente sa jedinstvenom cenom koja iznosi 350 dinara. Ulaz za decu do 10 godina je besplatan. Karte se mogu kupiti svakog dana u KROKODILovom Centru (Karađorđeva 43, ulaz sa malih stepenica) od 10h do 22h. Karte se mogu kupiti i online putem www.ddtickets.rs; ili u svim “Emmi” radnjama širom Srbije.

NIN-ova nagrada Vladimiru Tabaševiću za knjigu “Zabluda Svetog Sebastijana”

I ove godine, festival KROKODIL će organizovati raznolike tribine u okviru kojih ćemo se baviti najaktuelnijim društveno-političkim temama iz perspektive kulture. Debatni program održaće se u subotu, 8. juna, i nedelju, 9. juna, od 12h u Centru za kulturnu dekontaminaciju. U subotu KROKODILov debatni program otvoriće razgovor pod nazivom “Neighbors – Facing the present”. Rumena Bužarovska, Adrian Kozmin Perta, Gabor Šajn i Lana Bastašić razgovaraće o snažnom porastu konzervativizma i novom talasu nacionalizma te jačanju desničarskih pokreta u regionu centralne i jugoistočne Evrope, kao i protekcionizma motivisanog ekonomskom krizom i migrantskim talasima sa Bliskog istoka.

basara "Atlas pseudomitologije"
Svetislav Basara, Foto: Službeni glasnik

O ulozi i novom značaju poezije u doba osipanja postojećih vrednosti i slabljenja svih čvrstih oslonaca govoriće od 14h neka od najpoznatijih pesničkih imena savremene Evrope u okviru nastavka prezentacije velike antologije evropske poezije – “Grand Tour”.

Promovisana knjiga Milovana Vitezovića “Ispit kod profesora Miloša N. Ðurića”

Nakon projekta “Jezici i nacionalizmi”, koji se bavio kompleksnim pitanjem realnosti postojanja četiri politička jezika u regionu, kao i njegovog velikog finala – Deklaracije o zajedničkom jeziku – Udruženje KROKODIL je započelo novi projekat pod nazivom “Zajednička čitaonica”. I ovaj projekat bavi se temom jezika, ali ne iz lingvističkog, već iz književnog i esejističkog ugla. U nedelju 9. juna u 12 sati u okviru debatnog programa održaće se panel diskusija na temu zajedničke čitaonice i mogućnosti zajedničke književnosti jezika. Učestvuju: Igor Štiks; Vladimir Arsenijević; Miljenko Jergović; i Lana Bastašić.

11. KROKODIL: Među učesnicima Uelbek, Krasnahorkai, Jergović, Basara...
Miljenko Jergović, Foto: Facebook / Miljenko Jergović

Prateći program festivala održaće se u KROKODILovom Centru. U petak, 7. juna, od 14 do 18 sati Mišel Uelbek družiće se sa svojim obožavaocima i potpisivati knjige. Za prisustvo ovom susretu obavezna je rezervacija. Nju je moguće zakazati putem e-mail adrese: office@krokodil.rs. U nedelju 8. juna od 19h predstaviće se grupa mladih autora koji baštine performans i govornu poeziju. Ovom predstavljanju prethodiće četiri dana njihovih radioničarskih priprema u kojima će kao voditelji učestvovati renomirani umetnici iz Švajcarske, Srbije i Kosova okupljeni unutar programa “The Word Literary Forum”.

Preminuo književnik Dobrica Erić
11. KROKODIL: Među učesnicima Uelbek, Krasnahorkai, Jergović, Basara...

Treću godinu zaredom, festival KROKODIL ima i humanitarni karakter. Ove godine predstaviće humanitarnu akciju “Za bebe superheroje”. Pozvaće prisutne da svojim donacijama pomognu rad Instituta za neonatologiju Srbije. Tim angažovan na Intenzivnoj nezi beogradskog Instituta za neonatologiju – dr Hajdarpašić; dr Stoiljković; dr Jovanović; dr Kovačević; i drugi – 24 časa dnevno sedam dana nedeljno neumorno pomažu prevremeno rođenim bebama da prežive i stasaju. Posvećenost, trud i ljubav ovih eksperata su bezrezervni i nemerljivi kao i njihova stručnost i savesnost. Ali, to ipak nije sve što je bebama superherojima potrebno. Aparati za veštačko disanje, respiratori, injekcione špric pumpe… samo su neke od stvari koje nedostaju Institutu za neonatologiju.
Debatni program kao i prateći program festivala su potpuno besplatni za sve.

Večernji program 7. i 8. jun, od 20 časova, Amfiteatar ispred Muzeja Jugoslavije, Mihaila Mike Jankovića 6. Ulaz uz kupljenu kartu.
Debatni program
8. i 9. jun od 12 časova, CZKD, Birčaninova 21. Ulaz besplatan.
Prateći program
7, 8. i 9. jun, KROKODILov Centar, Karađorđeva 43 (ulaz: Male stepenice 1a). Ulaz besplatan.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde