11. Demofest: U žiriju Rundek, Niggor, Kolja, Remi…

0
160

Demofest, najveći regionalni festival demo bendova u ovom delu Evrope, održaće se 11. put u Banjaluci od 19. do 21. jula na tvrđavi Kastel.

11. Demofest: U žiriju Rundek, Niggor, Kolja, Remi...Ove godine u žiriju, koji će ocenjivati demo bendove, su: Mirela Priselac Remi, Darko Rundek, Zdenko Franjić, Igor Lazić Niggor, Nikola Kolja Pejaković i Brankica Janković.

Mirela Priselac Remi

11. Demofest: U žiriju Rundek, Niggor, Kolja, Remi...

Remi je jedna svestrana dama, pevačica, tekstopisac, kompozitor i prevodilac. Ova zagrebačka umetnica je diplomirala engleski i španski jezik i književnost. Igrala je balet, trenirala gimnastiku, a potom se pokazala kao sjajan muzičar. Poznata je kao žena “bez dlake na jeziku”, iskrena i bez presedana. Kroz muziku ispoljava svoj aktivizam i borbu za jednakost. Sa hip hop sastavom “Elemental”, osnovanim 1998. godine, objavila je sedam studijskih albuma.

11. Demofest: Nele Karajlić i „Goblini“ zatvaraju festival
Darko Rundek

11. Demofest: U žiriju Rundek, Niggor, Kolja, Remi...Darko Rundek je zagrebački pevač, gitarista, kompozitor, kantautor, umetnik koji je na sceni četiri decenije. Završio je režiju na Akademiji za dramsku umjetnost u Zagrebu, a studirao je i ruski jezik. Režirao je nekoliko pozorišnih i stotinak radio drama, a u Parizu je godinama radio muziku za pozorišne drame. Sa grupom “Haustor”, čiji je osnivač, radio je do devedesetih godina prošlog veka. Posle nekoliko godina solo karijere, zaživio je projekat Rundek Cargo Orkestar. Iza sebe ima albuma, koliko i Demofest godina.

Zdenko Franjić

11. Demofest: U žiriju Rundek, Niggor, Kolja, Remi...“Da nije bilo Zdenka, ja ne bih imao šta slušati u zadnjih 30 godina”, reči su jednog rok kritičara, koje najviše govore o trećem članu Demofest žirija. Reč je o rock and roll gromadi naših prostora, čoveku koji je otkrio “Majke”, “Goribor”, Satanu Panonskog, Damira Avdića, bend “Machina” i mnoge druge. Ime Zdenka Franjića u prevodu znači muzičar, pesnik, izdavač, filmski i muzički producent. Zahvaljujući njegovoj izdavačkoj kući “Slušaj domaće”, preko 500 izdanja je ugledalo svetlost dana. O Zdenku je 2005. godine snimljen i dokumentarac “Oči u magli”, a dobitnik je nagrade za životno delo, koju mu je uručio direktor festivala DORF.

11. Demofest: Poznata imena 30 takmičarskih demo bendova
Igor Lazić Niggor

11. Demofest: U žiriju Rundek, Niggor, Kolja, Remi...Niggor je crnogorski muzičar, DJ i producent. Rođen je u Kotoru 1971. godine. Svoju muzičku karijeru je započeo u bendu “Monteniggers”, oformljenom 1994. godine iza kog su ostala dva studijska albuma “Tajna marenda” (1996) i “Alboom” (1998). Objavio je jedan solo album 2003. – “Dog on a needle”. Niggor je poznat po svom vedrom duhu i osmehu koji prenosi na druge. Imao je manje uloge u filmskim ostvarenjima “Pogled sa Ajfelovog tornja” i “Zlatne čaklje”. Organizovao je fondaciju “Sky forever” čiji je cilj pokretanje i finansiranje društvenih aktivnosti radi stvaranja uslova za povećanje bezbednosti u saobraćaju.

Nikola Pejaković Kolja

11. Demofest: U žiriju Rundek, Niggor, Kolja, Remi...Kolja je banjalučki umetnik, koji svoje kreativno umeće izražava kroz muziku, glumu, scenario i režiju. Srednja likovna škola i Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu nisu mogli da zasene izuzetan muzički talenat iz kog su se izrodila tri albuma. Dobitnik je nekoliko nagrada za režiju i priznanja za razvoj pozorišne scene u Republici Srpskoj. Napisao je nekoliko scenarija, od kojih se posebno izdvaja za film “Lepa sela lepo gore”, koji je jedan od najznačajnijih filmova u postratnom periodu. Glumio je u preko 30 filmova i serija, a posljednja uloga mu je bila u seriji “Meso”, za koju je napisao scenario.

11. Demofest: Na Kastel stižu Darko Rundek, Marko Louis i „Tyger Lamb“
Brankica Janković

11. Demofest: U žiriju Rundek, Niggor, Kolja, Remi...Brankica Janković, zaslužna za pokretanje Demofesta, jednog od najvećih muzičkih fenomena u regiji, smatra da se u tri reči krije jedini ispravan put do uspeha, a to su red, rad i disciplina. Njen inovativan i originalan pristup modernom poslovanju ogleda se u tome što Brankica postavlja dobru ideju kao osnovu svih kreativnih procesa. Upravo ove ideje za viši cilj imaju da čine dobro, kako pojedincima u društvu, tako i široj zajednici. Pored toga, u 25 godina dugoj karijeri, uvek je prednost i šansu davala mladim, talentovanim ljudima. A, što je rezultovalo timom od skoro 60 profesionalaca iz raznih marketinških oblasti koji i stvaraju Demofest. Brankica Janković je kao direktorka marketinške agencije “Aquarius” realizovala ogroman broj ovakvih ideja, kombinujući sposobnost improvizacije i predanost stvaranju novih vrednosti. Jedna od njih je i sada već nadaleko slavni Demofest, čijim žirijem će predsedavati jedanaesti put.

E. A.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde