11. Demofest: Magnifico, “Dječaci” i “Wolfram” – prva imena revijalnog dela

0
110

Demofest, najveći regionalni festival demo bendova u ovom delu Evrope, održaće se 11. put u Banjaluci od 19. do 21. jula na tvrđavi Kastel.

demofest
Foto: Demofest

Banjalučki Demofest objavio je prve učesnike revijalnog programa ovogodišnjeg festivala. Prve festivalske večeri, u četvrtak 19. jula, posetioce će na tvrđavi Kastel zabavljati regionalne muzičke zvezde pod generalnim pokroviteljstvom Nektar piva; powered by m:tel; i podrškom kompanije Huawei. Iza Demofesta su, takođe, stali Grad Banjaluka i UNESCO. Tako će nakon prvog polufinalnog takmičenja na tvrđavi u centru Banjaluke zasvirati Magnifico i “The Serbian Army Orchestra” (SLO/SRB); “Dječaci” (HR); i “Wolfram” (SRB).

UNESCO pokrovitelj banjalučkog Demofesta
Magnifico
Magnifico, Foto: Promo

Robert Pešut, poznatiji pod umetničkim imenom Magnifico (Manjifiko), slovenački je muzičar poznat po hitovima “Samo malo”, “Hir aj kam hir aj go”, “Giv mi mani”… a on je autor i popularne numere “Pukni zoro”, kao i muzike za serijal “Montevideo” Dragana Bjelogrlića, kao i za njegovu seriju “Senke na Balkanu”. Manjifiko je na sceni prisutan skoro tri decenije. Njegova muzika je spoj žanrova kao što su funk, disco, rock, ali i truba te špageti-vestern melodija. Kao solo umetnik objavio je 12 albuma.

Dječaci demofestManjifiko će u Banjaluci premijerno zasvirati upravo na Demofestu. Pratiće ga “The Serbian Army Orchestra” (Umetnički ansambl Ministarstva odbrane Srbije “Stanislav Binički”) sa kojim nastupa već nekoliko godina. Ovaj orkestar čini preko 30 članova, a što je garant pravog spektakla koji će dogoditi prve večeri festivala.

Banjalučki festival spojio hrvatski i srpski bend pa nastao hit „Ne odustajem“
Dječaci demofest
“Dječaci”, Foto: Promo

Iste večeri na binu Demofesta će se popeti i hvaljeni hip hop trio “Dječaci” iz Splita. Članovi benda su Vojko Vrućina, Ivo Sivo i Zondo. “Dječaci” su nastali 2005, objavili su albume “Drama” (2008), “Istina” (2011) i “Firma” (2015). Na Demofest donose pravi arsenal hip hop bombi, kao što su “Dalmacija”; “Lovrinac”; “Zoni ti si lud”; “Krek kuća”; “Struja”… Iza sebe imaju i veliki broj saradnji sa regionalnim muzičarima, kao i nastupe širom ex-Yu, nekoliko muzičkih nagrada.

Wolfram demofest
“Wolfram”, Foto: Demofest

Prvu noć festivala publika će u revijalnom programu slušati i novosadski “Wolfram”. Ovaj bend je osvojio treće mesto na poslednjem izdanju Demofesta. “Wolfram” se smatra svežim dahom alternativne muzike na Balkanu. Krasi ih zvuk koji je kombinacija žestokih rifova i elektronike, kao i ženskih i muških vokala. Na novim pesmama odlučili su da u ovaj spoj dodaju i etno motive.

MAGNIFICO: Postao sam lični kompozitor Dragana Bjelogrlića
demofest bend Slonz aktuelni pobjednici Demofesta
Bend “Slonz” aktuelni pobednik Demofesta Foto: Demofest

Inače, rezultate ovogodišnjeg konkursa Demofest će objaviti tokom juna, kada će biti poznata imena 30 bendova koji će se takmičiti. Tada će biti otkrivena i imena stručnog žirija.

demofest
Foto: Demofest

Nagrade Demofesta 2018 su:
prvo mesto – produkcija albuma u iznosu do 3.500 evra
drugo mesto – binska oprema u vrednosti 2.000 evra
treće mesto – binska oprema u vrednosti 1.000 evra
Plavi bas – nagrada za najboljeg basistu

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde