11. Bosifest: Gran pri za češki dokumentarac “Two roads”

0
24

Uručenjem nagrada, 21. oktobra u Jugoslovenskoj kinoteci, završen 11. Beogradski internacionalni filmski festival osoba sa invaliditetom – Bosifest.

11. Bosifest: Gran pri za češki dokumentarac "Two roads"
Foto: Promo

Gran pri 11. Bosifesta osvojio je češki dokumentarni film “Two roads” (Dva puta) Radovana Sibrta. U ovogodišnjoj selekciji filmova, ovo ostvarenje izdvaja se ne samo svojim kvalitetom nego i emocijama i optimizmom u priči o “Tip Tap” bendu čiji članovi muzikom prevazilaze hendikep pokazujući da je u životu uvek moguće pronaći pravi smisao. Specifični humor, atraktivna kamera, upečatljivi karakteri – aduti su komunikativnog filma “Two roads”.

10. Bosifest: Gran pri za španski dokumentarni film “Moses”

Nagradu za najbolju režiju dobio je film”Maricarmen” (Meksiko) reditelja Serhio Morkina. Rediteljski i dramaturški film počiva na autobiografskim zapisima glavne junakinje i njenoj harizmi. Život jedne aktivne, kreativne i hrabre žene dočaran je kinematografskim sredstvima koji gledaocima dočaravaju specifičnu vizuru sveta za koji čulo vida ne mora da bude neophodno.

Nagrada za najbolji scenario pripao je izraelskom filmu “Ima jedan dečak” (Once upon a boy) reditelja Uri Levija. Jedna snažna porodica hrabro se suočava sa hendikepom svog člana koji se s puno energije bori za svoje zdravlje. Simpatičnog dečaka Rona ni cerebralna paraliza ne sprečava da bude srećan sa svojom braćom i roditeljima.

9. Bosifest: Grand Prix za nemački film “Devojka od peska”

Specijalno priznanje pripalo je filmu “Ja sam” (I am) autora Grzegorza Paprzyckija iz Poljske. Ovo ostvarenje postavlja ozbiljna pitanja o smislu života, vere, stvaranju sveta kroz upečatljiv vizuelni kontrapunkt koji čine predivni pejzaži kojima prolaze njegovi junaci. Njihova ljubav, ali i socio-politički i religiozno-metafizički komentari čine sadržinu ovog nesvakidašnjeg spoja dokumentarnog filma i road-movia.

Nagrade su na zatvaranju Festivala uručili članovi žirija Ognjen Glavonić i Dejan Dabić. Zbog pandemije izazvane Covidom 19 autori nagrađenih ostvarenja su se obratili publici putem video linka. Direktor Bosifesta Darko Ivić izrazio je zadovoljstvo zbog uspešno održanog festivala, uprkos svim poteškoćama. Zahvalio se svima koji su učestvovali u realizaciji festivala.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde