11. Beldocs: 98 filmova u 14 programa u 10 bioskopskih sala

0
151

Na predstojećem Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma biće prikazano 98 filmova u 14 programa.

11. beldocsOvogodišnji 11. Beldocs filmove će predstaviti publici u 10 bioskopih sala. Biće više od 100 gostiju, a tu je i bogat program namenjen filmskim profesionalcima. 11. Beldocs festival biće održan od 7. do 14. maja, i to u sledećim dvoranama: Sava centar; Dom omladine Beograda; Dvorana kulturnog centra Beograda; Kombank dvorana; Jugoslovenska kinoteka; Muzej jugoslovenske kinoteke; Muzej savremene umetnosti Beograda; bioskop “Fontana”; Centar za kulturu “Vlada Divljan”; Cineplexx Ušće.

Američki reditelj Ejbel Ferara gost Beldocsa

U okviru srpskog takmičarskog programa 11. Beldocs festivala takmičiće se osam filmova. Festival će 7. maja od 19,30h u Sava centru biti otvoren premijerama dva nova srpska dokumentarca – “Poslednja avantura Kaktus Bate” Đorđa Markovića i “Slatko od Ništa” Borisa Mitića. 11. Beldocs zatvoriće se filmom “Okupirani bioskop” Senke Domanović. Time Festival želi da sugeriše i ukaže na uspon srpskih dokumentarista, koji se i ove godine takmiče u svojoj kategoriji za festivalska priznanja.

11. beldocsU pitanju su tri nagrade: najbolji film, najbolja kamera i najbolja montaža. Nagrade je obezbedio Filmski centar Srbije. Članovi žirija su: Stefan Malešević (reditelj); Agnes Wildenstien (Doc Lisboa); i Nenad Puhovski (direktor ZagrebDox).

Dva srpska filma na otvaranju 11. Beldocsa

“Poslednja avantura Kaktus Bate” je potraga strip crtača za svojim kolegom, autorom diznijevskog stripa “kaktus Bata” koji je streljan 1944.
– Prošlo je sedam godina otkako mi je Aleksandar Zograf ispričao ovaj slučaj i otkako smo zajednički krenuli u ovu, ispostaviće se veliku avanturu. Ovo je dokumentarna drama o mladom strip crtaču koji je 1944. godine streljan zbog svojih crteža, i njegovom savremeniku Aleksandru Zografu, koji istražujući ovaj slučaj ispituje i refleksije ovog slučaja na savremeni trenutak – rekao je Đorđe Marković. On je dodao da u njegovom filmu ima “malo istorije, malo stripa, malo politike i mnogo zanimljivih figura”.

Incident na Beldoksu, Bernar Anri Levi pogođen tortom u lice
Boris Mitić Slatko od Ništa Beldocs
Boris Mitić

– Sjajno je i simbolično da sve progresivniji Beldocs otvaraju dva nesvakidašnja srpska dokumentarna filma, jedan animirani o preslatkom kaktusu, drugi hiperglobalni o kortomaltezijanskom Ništa. A, što dodatno naglašava pozitivan momentum domaće dokumentaristike – istakao je Boris Mitić.
On je proveo osam godina u 70 zemalja u stvaranju “Slatkog od Ništa”, provokaciji koja je nastala niotkuda, kako ju je objasnio.

Dokumentarac o kojem se priča: „Isti“ Dejana Petrovića, film o ljudima „iza rešetaka“

– U jednom životnom trenutku došlo mi je da krenem da razmišljam kako bi izgledalo snimiti dokumentarni film o Ništa. Tekst koji je naracija Ničega izleteo je za jednu noć, nakon svih tih godina mariniranja u glavi i jedne bibliografije od 20.000 stranica. Ideja je bila da se Ništa predstavi kao neka vrsta neshvaćenog antiheroja, pozitivne sile koju često zanemarujemo, a koja je sveprisutna i svemoćna da se maltene sve civilizacije sveta tokom cele istorije iz nekog strahopoštovanja radije sklanjaju od nje. To je jedna vožnja, i zabavna i tragična, kroz celi svet u kojem nam se Ništa obraća prvi i poslednji put. Glas Ničega je Igi Pop a muziku su radili Paskal Komelad, “The Tiger Lillies”… – objasnio je Mitić.

65. Martovski festival: Proglašeni dobitnici Gran Pri i strukovnih nagrada

Senka Domanović istakla je da joj je čast što će njen film zatvoriti Beldocs.
– “Okupirani bioskop” je priča o lopovskoj privatizaciji “Beograd filma” i okupaciji bioskopa “Zvezda”, ulasku u privatnu svojinu raspalog bioskopa i ljudima koji su ga okupirali. Priča o politici koja je vođena u samom bioskopu mesec i po dana, kada se pokret gibao, o egzistencijalnoj krizi i idejnoj (ne)mogućnosti da se uopšte artikulišu neki politički pokreti danas i pitanje dokle mogu da dobace takve akcije, šta suštinski mogu da promene. To je sociološko-antroploška studija gde je bioskop kao agora gde se sve te stvari preispituju – rekla je Domanovićeva.

Snima se dokumentarac o Draganu Stojkoviću Piksiju

Naslov filma “Doći će žuti ljudi sa Istoka i piće vodu sa Morave” Tanje Brzaković je preuzet iz izjave prethodnog predsednika Tomislava Nikolića koji je citirao Kremansko proročanstvo.
– Film je autorski projekat troje ljudi: Aleksandrije Ajduković, snimateljke filma, Nebojše Miljković, koji je film producirao, ali i bio reditelj druge ekipe, i mene. Za mene je ovaj projekat bio veliki izazov, jer su vrata kineske zajednice u Srbiji do sada bila apsolutno zatvorena. U toku rada i nama su se ta ista vrata više puta zalupila direktno ispred nosa. Ipak mislim da smo uspeli da sednemo sa našim junacima za jedan sto i budemo svedoci divnih ljudskih trenutaka, koje će gledaocima, kao i nama, učiniti predstavnike ove druge – možda i strane kulture, veoma bliskim. Ovo je film o sličnostima, ne o razlikama – rekla je Brzakovićeva.

Deseto ovogodišnje priznanje za dokumentarac „U ime života 1999.“ Savkovića

– Filmski okvir je smešten na dva koloseka: jedan je poseta kineskog predsednika Srbiji i sudbina smedrevske železare, a drugi su “mali” Kinezi u Srbiji. Snimali smo 2016. u Novom Pazaru, Vršcu, Beogradu i Pančevu – dodala je direktorka fotografije Aleksandrija Ajduković.

“Vodič kroz crnu rupu” Zlatka Pranjića i Aleksandra Nikolića film je o Suletu Arnautoviću. Ovaj bosanski slikar i pesnik godinama živi skromno u Londonu i ima veliku želju da se vrati u Banja Luku, ali sam sebe neprekidno sabotira. Jer, ima problema sa zavisnošću i teško mu je da se pribere.
– To je metafizički triler koji se kroz život pojedinca bavi univerzalnom tragikom čoveka, njegovom sudbinom smrtnika, stranca u ovom životu uplašenog pred neminovnošću nestanka svega za šta se za života vezao – rekao je Pranjić.

Darko Lungulov snima film „YU grupa – Priča o bratstvu i jedinstvu“

Osnivač Srpskog Holivuda, Ivan Jakovljević zvani Ivo Car iz sela Mutanj na Rudniku, junak je filma “Čarobnjak iz Mutnja” Branka Lazića. Kako je rekao autor filma, to je priča o ljudima kojih je sve manje. Gledaoci će saznati o Ivi Caru, Srpskom Holivudu, stripovima na drveću, piramidama u svinjcu, filmovima, zamku čarobnjaka iz Oza…

Mladen Kovačević vraća se na Beldocs sa filmom “4 godine u 10 minuta”. Film je eksperimentalni dokumentarac, nastao od lične arhive Dragana Jaćimovića, prvog čoveka iz SRJ koji se popeo na Mont Everest 2000.
– Dragan je snimao sav taj put do vrha na DV kasetama i nakon 18 godina dao ih je Mladenu da ih digitalizuje. Od te arhive i Draganovog dnevnika tokom penjanja Mladen je napravio film – objasnio je Marko Grba Singh, umetnički direktor festivala.

„Teret“ Ognjena Glavonića u kanskoj selekciji „Petnaest dana autora“

Biljana Tutorov se u filmu “Kada dođu svinje” bavila svojom rođakom Dragoslavom iz Vojvodine koja je politički aktivist od devedesetih godina do danas.

A. D.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde