10. Međunarodni pozorišni festival za decu “ZajeČAR”: Najbolja predstava “Legenda o mesečevoj princezi”

0
19

Narodno pozorište Timočke Krajine “Zoran Radmilović” u Zaječaru organizovalo je jubilarni dečji festival od 18. do 23. aprila.

10. Međunarodni pozorišni festival za decu "ZajeČAR": Najbolja predstava "Legenda o mesečevoj princezi"
Nagrada za Pozorište lutaka Niš, Foto: Pozorište Zoran Radmilović

Najbolja predstava 10. Međunarodnog pozorišnog festivala za decu “ZajeČAR” je “Legenda o mesečevoj princezi” Pozorišta lutaka Niš u režiji Davida Alića. Odluku je doneo tročlani žiri u sastavu:Desimir Stanojević, predsednik; Nataša Petrović; Ana Bretšnajder.
– Legenda je oživela u čarobnoj i suptilnoj igri niškog ansabla obogaćenoj upečatljivim scenskim pokretom dajući nam ponovo veru u istinske ljudske vrednosti. Ljubav, poštovanje, iskrenost samo su neke od plemenitih slojeva ove legende – obrazložio je žiri svoju odluku.

10. Međunarodni pozorišni festival za decu “ZajeČAR” otvara “Mačak u čizmama”
Marijan Josipović, Foto: Pozorište Zoran Radmilović

Nagrada za najboljeg glumca dodeljena je Marijanu Josipoviću, za ulogu Vuka u predstavi “Crvenkapica” glumcu Gradskog kazališta “Joza Ivakić” iz Vinkovaca. U obrazloženju stoji da Marijanov vuk nije toliko strašan, koliko je simpatičan, ali je izuzetno preciznog scenskog pokreta i glasa.
Nagrada za najbolju glumicu festivala otišla je u vešte ruke Margarite Kostove iz državnog lutkarskog pozorišta Vidin iz Bugarske.
– Otkrivajući nam lepezu likova u “Princezi na zrnu graška”, Margarita nam je pokazala koliko mašta može da obogati glumačku igru u adaptaciji čuvene bajke Hansa Kristijana Andersena – saopštio je žiri.

Malo pozorište “Duško Radović”: Premijera predstave “Bajka o čarobnom kamenu” 24. aprila
Margarita Kostova, Foto: Pozorište Zoran Radmilović

Specijalna nagrada za doprinos razvoju kulturne saradnje između NR Kine i Republike Srbije dodeljena je Pozorišnoj trupi provincije Henan u Kini. Atešeu za kulturu Ambasade NR Kine u Beogradu Cui Jinglan direktor zaječarskog teatra Vladimir Đuričić zahvalio je što je omogućila da potpuno besplatno kineska predstava gostuje u Zaječaru. On je izrazio nadu da će saradnja biti nastavljena i narednih godina. Đuričić je Cui Jinglan uručio bronzanu statuetu Zorana Radmilovića. Ona je zahvalila na poklonu i ukazanoj časti, i izrazila zadovoljstvo što kineska predstava učestvuje na pozorišnom festivalu za decu, uz nadu da će publika u njoj uživati.

8. BUDI: Ono što te čini srećnim!
Nagrađeni, Foto: Pozorište Zoran Radmilović

Lutkarsku predstavu sastavljenu od šest bajki Pozorišne trupe provincije Henan u NR Kini, koja je izvedena na sceni zaječarskog teatra, publika je nagradila gromoglasnim aplauzom. Aplaudiranja je bilo i tokom predstave zbog bravura sa lutkama koje su izvodili kineski glumci.

Na festivalu je tokom šest dana izvedeno osam predstava za decu iz Srbije; Bugarske; Francuske; Hrvatske; i Kine. Komad “Mačak u čizmama” zaječarskog teatra, koji je otvorio manifestaciju, nije bio u konkurenciji za nagrade. Jubilarni 10. Međunarodni pozorišni festival za decu “ZajeČAR” bio je izuzetno posećen i sve predstave su odigrane u prepunoj sali zaječarskog teatra, tako da je u potpunosti ispunio očekivanja publike.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde