10. FEDIS: U konkurenciji za nagrade 13 TV serija

0
79

Slogan ovogodišnjeg, jubilaranog, međunarodnog Festivala drama i serija glasi “Serije vladaju!”

10. FEDIS: U konkurenciji za nagrade 13 TV serija
Zlatna antena, Foto: FEDIS

10. FEDIS biće održan 29. i 30. septembra u Domu omladine Beograda, a u konkurenciji se nalazi 13 televizijskih igranih serija. Za nagradu “Zlatna antena” najviše nominacija ima serije “Senke nad Balkanom 2” autora Dragana Bjelogrlića – ukupno 7. Slede “Tajkun”, “Južni vetar” i “Švindleri” sa po šest nominacija, a takmiče se ukupno 44 umetnika u različitim kategorija.

O tome koje serije, čije je premijerno prikazivanje bilo u sezoni 2019/2020, mogu da uđu u trku za nagradu “Zlatna antena”, odlučivala je selektorska komisija. Ona je bila u sastavu: profesor FDU i producent Filip Feti Dautović; urednik filmskog programa Niškog kulturnog centra Dejan Dabić; i urednik filmskog programa Doma omladine Beograda Dragan Nikolić.

9. FEDIS: Zlatna antena za najbolju seriju “Besi”, a za najgledaniju “Korenima”

Nagrada “Zlatna antena” daje se na osnovu mišljenja Stručnog žirija i Žirija struke u kategorijama: najbolja TV serija premijerno prikazana prethodne TV sezone; najbolje odigrane glavne i epizodne muške i ženske uloge; glumačko otkrovenje godine; režija; fotografija; originalna muzika; scenario; kostim; kao i nagrada za sveukupan doprinos TV produkciji. Priznanja publike biće dodeljena najgledanijoj TV seriji prethodne sezone, prema zvaničnom merenju gledanosti IGB Nielsen; najpopularnijoj TV seriji iz regiona prikazanoj u Srbiji; kao i najpopularnijem glumačkom paru, koji biraju čitaoci “Novosti”.

FEDIS: Festivalska nagrada nosiće ime po legendarnoj glumici Mileni Dravić

U konkurenciji za “Zlatnu antenu” su “Senke nad Balkanom 2”; “Grupa”; “Južni vetar”; “Vojna akademija 5”; “Ubice mog oca 4”; “Dug moru”; “Žigosani u reketu 2”; “Tajkun”; “Švindleri”; “Psi laju, vetar nosi 2”; “Slatke muke”; “Delirijum tremens”; i “Kalup”.

Oštra je konkurencija u trci za glavnu mušku ulogu. U ovoj kategoriji takmiče se: Miloš Biković za ulogu Maraša u krimi priči “Južni vetar” Miloša Avramovića; Andrija Milošević u licenciranoj komediji “Slatke muke”; Tihomir Stanić kao glumac radoholik u mini seriji “Delirijum tremens” Gorana Markovića; i Dragan Bjelogrlić kao “Tajkun” Miroslava Terzića.

8. FEDIS: “Senke nad Balkanom” najbolja i najgledanija serija u 2017/18

Nagrada za glavnu žensku ulogu će otići u ruke jednoj od sledećih glumica: Nadi Šargin za mini seriju “Kalup” Vuka Ršumovića; Hani Selimović za “Tajkun”; Aniti Mančić za “Delirijum tremens”; ili Dubravki Mijatović za seriju “Žigosani u reketu 2”, iz produkcije “United Media”, i braće Dragana i Gorana Bjelogrlića.

Nominovani za nagradu epizodne muške role su: Ljubomir Bandović kao simpatični negativac u “Južnom vetru”; Ivan Đorđević kao zastrašujući zločinac u “Tajkunu”; Goran Bogdan kao Mustafa Golubić u “Senkama nad Balkanom 2”; i Bogdan Diklić kao Marašev otac u seriji “Južni vetar”.

Serija “Tajkun” prvo na 48. FEST-u, od marta na SuperStar TV i RTS-u

Glumice koje su u konkurenciji za nagradu najbolja epizodna uloga su: Vesna Trivalić (“Senke nad Balkanom 2”); Jasna Đuričić (“Grupa”); , Gorica Popović (“Švindleri”); Bojana Maljević (“Dug moru”).

Kategorija Glumačko otkrovenje predstavlja debitante u TV serijama, nove mlade nade koje obećavaju. Među nominovanima za ovo priznanje su: Filip Đurić (“Grupa”); Aleksej Bjelogrlić (“Senke nad Balkanom 2”); Vule Marković (“Dug moru”); Filip Hajduković (“Švindleri”).

GRUPA: Kako je tim od sedam reditelja realizovao seriju

Za “Zlatnu antenu” u kategoriji najbolje režije boriće se kreativci: ekipa režisera krimi serije “Grupa”; Goran Marković (“Delirijum tremens”); ekipa reditelja za “Senke 2”; i Miroslav Terzić za “Tajkuna”.

Pobednici će biti proglašeni na svečanosti 30. septembra u Domu omladine Beograda.

FEDIS je jedini festival TV serija u jugoistočnoj Evropi, i jedan od četiri takva u svetu. Tokom devet izdanja okupio je brojne autore i aktere iz Srbije i regiona. Pored prilike za razmenu kreativnih ideja, organizatori su podsticali podizanje standarda TV programa, podsećali na istorijat TV stvaralaštva i najznačajnije dramske umetnike, ali i dodelili više od stotinu “Zlatnih antena” najzaslužnijima. Ove godine medijski sponzor 10. FEDIS-a biće “TV novosti”.

Ubice mog oca 4: “Duguješ mi dva života” peva Aleksandra Prijović

– Nekada su “Novosti” dodeljivale nagradu za najbolji glumački par na Filmskom festivalu u Nišu. Došli smo na ideju da to vratimo jer je reč o tradiciji i ta nagrada će se zvati po “Novostima”. Na obostrano zadovoljstvo imaćemo glumački par godine kao što je nekada bilo na Niškom festivalu – izjavio je za “Novosti” osnivač i direktr FEDIS-a, po vokaciji novinar i kulturolog, Nenad Milenković.

“Močvara” – nova domaća kriminalistička serija

O dobitnicima nagrade “Novosti” za najbolji glumački par odlučiće čitaoci “Večernjih novosti”, “TV novosti” i njihovih portala.
– Nekada su antena i TV serija bili sinonimi za nedelju u osam uveče kada su svi sedeli i gledali “Vruć vetar”, “Bolji život”, “Otpisane”, “Grlom u jagode” i druge legendarne serije. Ona je simbol starih dobrih vremena kada nikog nije bilo na ulicama zbog nove epizode. Donekle se to sada vratilo, sudeći po popularnosti i gledanosti. Doduše, savremeno doba donelo je mogućnost da ne moramo da čekamo određeno vreme da nešto gledamo već možemo emitovano vratiti ili gledati unapred.

– Kvantitet od dvadesetak (a sledeće godine biće ih i više od trideset) emitovanih serija doveo je do toga da se poboljša i kvalitet, pa neke producentske kuće “vuku” ostale da, svaka shodno mogućnostima, podigne kvalitet sadržaja. Neke naše najkvalitetnije serije, po mišljenju inostranih tržišta, kupljene su i prikazane u drugim zemljama – dodao je Milenković.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde