10. FEDIS: “Senke 2” najbolja serija, “Južni vetar” najgledanija

0
54

Finalno veče 10. Festivala drama i serija FEDIS i dodela nagrada “Zlatna antena” u 14 kategorija, održano je 30. septembra u Domu omladine Beograda.

10. FEDIS: "Senke 2" najbolja serija, "Južni vetar" najgledanija
Zlatna antena – “Senke 2” najbolja serija, a “Južni vetar” najgledanija serija sezone 2019/20, Foto: FEDIS

Na jedinoj manifestaciji koja vrednuje i afirmiše TV serije u jugoistočnoj Evropi, učestovala su TV ostvarenja premijerno prikazana TV sezone 2019/20, a o listi učesnika odlučivala je selektorska komisija u sastavu: profesor Feti Dautović, urednik filmskog programa Niškog kulturnog centra Dejan Dabić i urednik filmskog programa Doma omladine Beograda Dragan Nikolić. “Senke nad Balkanom 2” su najbolja serija, pa je “Zlatna antena” pripala producentskim kućama “United Media” i “Cobra Film”, koje su je realizovale.

Svetlani Bojković “Zlatna antena” za doprinos TV produkciji

“Senke 2” dobile su još priznanja. Kompozitor Magnifico je najgrađen za najbolju muziku, a Vesni Trivalić pripala je “Zlatna antena” za najbolju žensku epizodnu ulogu.
Dragan Bjelogrlić je u seriji “Senke 2” glavni glumac, producent i autor. On je protekle sezone radio i na drugim projektima, koji su bili veoma zapaženi, pa mu je na 10. FEDIS festivalu pripala nagrada za najbolju glavnu mušku ulogu “Ljubiša Samardžić”, u seriji “Tajkun”.

A “Tajkun” se okitio i sa nagradom za najbolju fotografiju, koja je otišla u ruke direktora fotografije Radana Popovića; a glumcu Ivanu Đorđeviću Džudiju pripala je “Zlatna antena” za najbolju mušku epizodnu ulogu.

Serija “Tajkun” prvo na 48. FEST-u, od marta na SuperStar TV i RTS-u

Serija “Južni vetar” proglašena je najgledanijom. Ona je rađena u produkciji “Režima”, “Arhangel studija” i RTS-a. Goranu Markoviću pripala je “Zlatna antena” za najbolju režiju TV serije “Delirijum tremens”, dok je za najbolji scenario nagrađen tim autora serije “Grupa”. Kostimografkinji Suzani Gligorijević pripalo je priznanje za najbolji kostim u “Delirijum tremensu”, a Aferu Zaabiju za najbolju montažu serije “Grupa”.

GRUPA: Kako je tim od sedam reditelja realizovao seriju

“Zlatna antena” za najbolju žensku ulogu nosi ime proslavljene glumice Milene Dravić. Na 10. FEDIS-u to priznanje otišlo je ruke Nade Šargin za ostvarenu rolu u seriji “Kalup”. Njen kolega Filip Đurić proglašen je glumačkim otkrićem godine za ulogu u “Grupi”. Svetlani Ceci Bojković uručena je nagrada za sveukupni doprinos TV produkciji u Srbiji.

View this post on Instagram

🙌 @fedis.festival.official

A post shared by Luka Raco (@luka_raco) on

Za najbolji glumački par su proglašeni Luka Raco i Olja Lević za telenovelu “Igra sudbine” prema licenci, dok je najpopularnija TV serija iz regiona – “Drugo ime ljubavi” TV Nove iz Hrvatske.

OLJA LEVIĆ – Mila iz TV serije “Igra sudbine”

Produkcija serija u Srbiji je sve veća, u ovoj konkurenciji žiri je birao imeđu čak 22 snimljene i emitovane serije, a trenutno se u zemlji snima gotovo dvostruko više.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde