10. Ex Yu Rock Fest: A tamo “Kerber”, “Vlada Džet bend”, “Vesele osamdesete”…

0
167

10. Ex Yu Rock Fest: A tamo "Kerber", "Vlada Džet bend", "Vesele osamdesete"...Jubilarni 10. Ex Yu Rock Fest biće održan 11. i 12. avgusta u Starčevu (kod Pančeva).

Nastupiće “Kerber”, “Vlada Džet bend”, “Vesele osamdesete”, “Rezervni plan”… Obe večeri program počinje od 21h, a ulaz je besplatan.
Prve večeri u subotu 11. avgusta sviraće jedan od pionira domaćeg roka – legendarni basista Vlada Janković Džet sa svojim bendom. A, pošto je ovaj Ex YU Rock Fest posvećen i obeležavanju 50 godina rokenrola u Starčevu, prethodno će na Trgu Neolita nastupiti starčevački muzičari svih generacija.

Dve verzije hita „Čovek od meda“ grupe „Kerber“
10. Ex Yu Rock Fest: A tamo "Kerber", "Vlada Džet bend", "Vesele osamdesete"...
“Kerber”, Foto: Promo

– Sarađivao sam sa ovom manifestacijom kao voditelj, a sada konačno dovodim svoj bend da svira. Imamo pojačanje u bendu, Borka Mitića, gitaristu koji je petnaestak godina svirao u Kanadi. On je Satrijani vrsta gitariste, ali sam ga pripitomio da svira kod mene. Dečko stvarno odlično svira gitaru – kaže Vlada Džet.

Grupa “Kerber” iz Niša, vlasnici hitova “Mezimac”, “Ratne igre”, “Hajde da se volimo”, “Mama, tata”… glavne su zvezde druge večeri festivala u Starčevu 12. avgusta. Tada nastupaju i bend “Rezervni plan”, koji iza sebe ima debi album “Vidi šta ću ti reći…” (2014); kao i tribjut bend ex Yu rok hitova “Vesele osamdesete”.

Promocija albuma „Live In Theater Akzent“ Nenada Vasilića
10. Ex Yu Rock Fest: A tamo "Kerber", "Vlada Džet bend", "Vesele osamdesete"...
Sa konferencije za novinare pred festival u Starčevu, Foto: Ex Yu Rock Fest

– “Kerber” će stvarno biti počastvovan publikom koja će biti u Starčevu, jer očekujemo da je edukovana. Bend je potpuno usviran, usviraniji neko kad smo bili mlađi. Moj je stav da životno iskustvo mora kroz muziku da izađe u nešto mnogo veće nego što je puka zabava. Kompletni smo, jedva čekamo da se vidimo! – poručuje Goran Šepa-Gale.

Predstavnik organizatora iz Mesne zajednice Starčeva Petar Andrejić ističe da su za “deset godina Ex Yu Rock Festa nastupila u Starčevu neka od najvećih imena” regionalne scene, kao što su “Bajaga i Instruktori”; “Riblja čorba”; “Plavi orkestar”; “Partibrejkers”; “Atomsko sklonište”; “Van Gog”; “Psihomodo pop”; “Pekinška patka”; “Goblini”; “Hladno pivo”; “Ritam nereda”; “Majke”; “Babe”; Neno Belan; Jura Stublić…

ZORAN KOSTIĆ CANE: Ja sam pećinar-roker
Rezervni-plan-foto-Milica-Duždevic
“Rezervni plan”, Foto: Milica Duždević

Banatsko mesto Starčevo ima dugu i bogatu rokenrol tradiciju, dokumentovanu knjigom “Rokeri iz neolita” (2008) Darka Ješića, koji najavljuje njeno novo, dopunjeno izdanje. Prvi rok zvuci uživo čuli su u ovde 1966, ali je značajnije bavljenje rokom krenulo 1968. sa grupom “Bloody Flash”. Nastavilo se sedamdesetih sa Orkestrom Doma kulture i bendom “Sudar” (koji je zamalo stigao do singla za PGP RTB). Osamdesetih u Starčevu su svirali “Grom”, “Aleluja”, “Abraxas” i “Arsenik” (koji sticajem okolnosti nije objavio album). Tradiciju su nastavili “Herman”, “MLO”, “Partizani”, “Alien Sex”, “Time Hole”, “KKK bend”, “Kreativni nered”…

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde