10. Bosifest: Gran pri za španski dokumentarni film “Moses”

0
28

Deseti Beogradski Internacionalni Filmski Festival Osoba Sa Invaliditetom – Bosifest 2019, završen je uručenjem nagrada u Jugoslovenskoj kinoteci.

10. Bosifest: Gran pri za španski dokumentarni film "Moses"
Laure De Migel i Yaser Khayyer, Foto: Promo

Gran pri 10. Bosifesta osvojio je španski dokumentarni film “Moses” Laure De Migel. Reč je o izuzetno snažnom ostvarenju, razorno emotivnom, istinitom i bolnom. Posebno je upečatljivo što se sve to postiže na jedan sasvim jednostavan i nepretenciozan način u svega 19 minuta trajanja.

9. Bosifest: Grand Prix za nemački film “Devojka od peska”

Nagradu za najbolju režiju dobio je Yaser Khayyer za film “Usporenost” (Iran), koji je uhvatio suštinu porodične drame kroz filmski jezik blizak klasičnom igranom iranskom filmu. Impresivno je kako je reditelj uspeo da zadobije poverenje aktera i uđe u njihov intimni svet.

Nagradu za najbolji scenario osvojio je film “Putovanje – priča o ljubavi” Fanny Bräuning (Švajcarska). Film je scenaristički i rediteljski veoma pažljivo promišljen i daje gledaocima uvid u vrlo specifičan intimni odnos koji je stavljen na test zbog bolesti jednog od partnera. Najsnažnije u filmu je ono neizrečeno – ogromna želja za životom supruga koja po prirodi stvari mora biti u koliziji sa njegovom suprugom koja je nepokretna i potpuno bespomoćna.

Portret emocija: Bosifest 2019 od 21. do 23. oktobra u Jugoslovenskoj kinoteci

Specijalno priznanje pripalo je filmu “Pravo na život” autorke Senke Domanović u produkciji VICE Srbija. To je emotivan, iskren i važan film. Bez velikih pretenzija, ali na osetljiv način, bavi se veoma važnom temom za naše društvo i građane.

Nagrade je na zatvaranju Festivala 23. oktobra u Jugoslovenskoj kinoteci uručila predsednica žirija Biljana Tutorov.

DRAGAN PETROVIĆ PELE: Veoma je važno da postoji Bosifest
Darko Ivić sa volonterima festivala

Direktor Bosifesta Darko Ivić izrazio je zadovoljstvo zbog velikog broja srednjoškolaca i studenata koji su pratili Festival, kao i uverenje da će filmovi koje su videli uticati na njihovo razmišljanje, na stav prema osobama sa invaliditetom. Ivić je zahvalio profesorima, đačkim i studentskim parlamentima za organizovanu posetu, kao i članovima žirija na podršci, te hotelima koji su ugostili strane autori, a takođe i velikoj grupi volontera.

U Pratećem programu Festivala publika je imala priliku da pogleda performans “Vita Brevis” u izvođenju studenata Instituta za umetničku igru.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde