15. Joakimfest: Gran pri za “Zašto je poludeo gospodin R?”

0
11

Uprkos koroni, u Kragujevcu je od 8. do 13. oktobra održan 15. Joakimfest. Pod sloganom “Pozorište u izolovanom društvu” festival je, kao i do sada, organizovan u Knjaževsko-srpskom teatru. Publika je videla predstave po izboru selektora i umetničkog direktora Joakimfesta, Slobodana Savića, pozorišnog kritičara.

15. Joakimfest: Gran pri za "Zašto je poludeo gospodin R?"
Gran pri za predstavu “Zašto je poludeo gospodin R?”, Foto: JDP

Gran pri za najbolju predstavu u celini 15. Joakimfesta dodeljen je predstavi Jugoslovenskog dramskog pozorišta “Zašto je poludeo gospodin R?” u režiji Boba Jelčića. Tako je odlučio žiri u sastavu Andrej Mažeri (pozorišni reditelj, Rumunija); Nikola Milojević (glumac, Srbija); Ivanka Apostolova Baskar (dramaturg, Severna Makedonija), predsednica žirija.

Kostimografkinja Milanka Berberović dobitnik Stauete “Joakim Vujić”

– Predstava je celovito, polifonično, višeslojno, emotivno i duhovito kolektivno scensko rešenje. Nije jednostavno reinterpretirati film i pretvoriti drugi medij u potpuno integrisanu i samosvojnu predstavu koja se tek oslanja na specifičnu energiju istoimenog filma. Otuda je ansambl postigao sinhronizovanu, perfektno ritmičnu kolektivnu igru. Postigli su karakternu individualnost koja savršeno funkcioniše u zajedničkom ritmu i katarzičnoj scenskoj interakciji – navedi se u obrazloženju.

KO JE UBIO DŽENIS DŽOPLIN gl glumice
“Ko je ubio Dženis Džoplin?”, Foto: Joakimfest

– Svaki aspekt u predstavi čini besprekorno rešenje za produženo stanje duha glavnog lika naspram partnerskih karaktera: monološka otuđenost, logoreja i rečitativ; naspram izgubljenosti, nedorečenosti, nedovršene konstrukcije i nepredvidive statike, koji pucaju u iznenadni eskapizam dance – muzike, da bi eksplodirali u familijarnom ubistvu. Problem političnosti i neshvačene humanosti u ovoj predstavi pretočen je u apsurd i tragikomediju koja nas emotivno potresa, što se reflektuje kroz umeće glavnog glumca i neočekivan izbor njegovih glumačkih postupaka – ističe se u obrazloženju odluke da Gran pri pripadne predstavi “Zašto je poludeo gospodin R?”.

55. Festival “Joakim Vujić”: Pet nagrada za “Negri ili ljubov ko sočelovekovim svojim”

Specijalna nagrada grada Kragujevca ravnopravno je dodeljena Bojani Milanović i Sonji Isailović za uloge Dženis Džoplin u predstavi “Ko je ubio Dženis Džoplin?”, Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada. Ovu predstavu je inače režirala Sonja Petrović.
– Bojana i Sonja ostvarile su besprekorna glumačka ostvarenja i ubedile nas srdačnom energijom, prisnom igrom i eksplozivnim pevanjem. One su u potpunosti, izuzetno plastično, oživele naslovni lik koji strada po poznatoj matrici “živi brzo umri mlad”! – istakao je žiri.

23. Jugoslovenski pozorišni festival: Najbolja predstava “Zašto je poludeo gospodin R”
Gustav je kriv za sve
“Gustav je kriv za sve”, Foto: Joakimfest

Međunarodni pozorišni festival Joakimfest u Kragujevcu završen je sinoć izvođenjem predstave “Filokretova rana” (Pozorišna laboratorija “Sfumato”, Bugarska). Narodno pozorište “Anton Panov” iz Severne Makedonije koje je trebalo da nastupi večeras otkazalo je dolazak u Kragujevac zbog korone.
Ranije je, takođe zbog koronavirusa, svoje gostovanje otkazalo Mađarsko pozorište Kluž iz Rumunije, koje se sa Ibzenovom “Lutkinom kućom” našlo u selekciji za ovogodišnji Festival.
Joakimfest otvorila je predstava “Gustav je kriv za sve” subotičkog pozorišta “Kostolanji Deže” u režiji Kokana Mladenovića.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde