ZORICA MARKOVIĆ: Kajmak i kopriva za divan ten

0
294

Pevačica Zorica Marković je isprobala razne brendirane kreme, ali nijedna nije bila delotvorna kao preparati njene majke “iz domaće radinosti”.

Zorica Marković
Uz pljuskanje hladnom vodom, godinama se neguje još i sapunom i kremom za bebe, Foto: Z. K. Munja

Zorica Marković već decenijama za negu lica koristi jeftine i svima dostupne preparate. A pevačicin ten je fantastičan. Kako kaže, za to je najzaslužnija njena majka.
– Kad žena ima dobru genetiku, kao ja, sve je lako. A i oduvek sam gledala šta moja mama radi. Odavno nije sa nama, ali ona je moj anđeo čuvar koji me štiti i prati. Kako leti, tako i zimi, majka je koristila sapun i hladnu vodu. Po desetak puta bi pljusnula svoje lice hladnom vodom, pa pustila da se osuši. Samo krajičkom marame, koju je uvek nosila, obrisala bi bradu. Uz nju sam stekla naviku da i ja tako postupam.

ALEN ISLAMOVIĆ: Protivnik tetovaža i estetskih korekcija

– Ponekad bi moja majka u lavor hladne vode stavljala kašičicu sirćeta. Koristila je sapun koji smo sami pravili u našem selu Tubići. Pošto smo živeli od prodaje sira i kajmaka, toga je u domu bilo u izobilju. Mlečne proizvode koristili smo i za negu, kao kreme. Kajmak se iscedi, pa ono što ostane, rekla bih da je najsličnije pavlaci, namaže se po licu. Joj, kad se samo setim kako to divno osveži lice.

Zorica Marković
Kopriva je čudo, Foto: Z. K. Munja

– U vreme kopriva, pre nego što cvetaju, nabere se i potopi sveža kopriva u vodu, i ostavi da prenoći. Ma, kopriva je čudo, a i imala je vešestruku namenu u našoj kući. Kad sam kao mala bila nemirna, dobijala sam njom po guzi. S druge strane, moja majka bi se ujutro umivala tom vodom u kojoj je kopriva prenoćila. Zahvaljujući tim svojim „magijama“, imala je ten poput bebe. A tek kakvu je čorbu majka od koprive pravila!

– Ne prođe dan da mi majka nije u mislima, da je moj mlađi sin Ilija i ja ne spomenemo. Malo, malo, pa Ilija kaže: „Sećaš li se kako je Lika pravila ovo, kako je radila ono…“ Po njenoj recepturi smo godinama pravili sok od zove, ako i poparu, koja je najbolja na svetu.

JADRANKA JOVANOVIĆ: Vreme diva je prošlo

– Uz svo poštovanje belosvetske kozmetičke industrije, meni su recepti moje majke vredniji od svega! Bila sam u mogućnosti da isprobam sve na daleko čuvene kreme, od običnih do najskupljih. Ali, nijedna na mene nije delovala kao ona, nastala od oceđenog kajmaka. Do dana današnjeg ostalo mi je to da koristim samo sapun za bebe, hladnu vodu i kreme za bebe, one u plavoj kutiji, što divno mirišu. I u ovim godinama, noge i guza su mi ostale – kako treba! Ali, stomaka ne mogu nikako da se oslobodim.

V. Tasić

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde