ZORAN SIMJANOVIĆ: Kako je nastala muzika za “Grlom u jagode”, “Nacionalnu klasu”, “Maratonce”…

1
471

Kompozitor Zoran Simjanović dobitnik je nagrade “Darko Kraljić” za životno delo u muzičkom stvaralaštvu. Ovo priznanje dodeljuje Udruženje kompozitora Srbije.

ZORAN SIMJANOVIĆ: Kako je nastala muzika za "Grlom u jagode", "Nacionalnu klasu", "Maratonce"...Zoran Simjanović je jedan od najuspešnijih kompozitora srpske filmske muzike. Komponovao je muziku za 66 igranih filmova, 55 televizijskih filmova i serija, više od 50 dokumentarnih i crtanih filmova… Nagrada “Darko Kraljić” je ustanovljena 2016, i  jedino je priznanje za stvaraoce popularne muzike u Srbiji. Dodeljuje se jednom godišnje, a nosi ime najplodnijeg i najznačajnijeg autora zabavne muzike na ovim prostorima u drugoj polovini XX veka. Pre Simjanovića, laureati su bili Kornelije Bata Kovač i Vojkan Borisavljević.

Digitalno restaurirana “Nacionalna klasa” 29. septembra na Studentskom trgu

ZORAN SIMJANOVIĆ: Kako je nastala muzika za "Grlom u jagode", "Nacionalnu klasu", "Maratonce"...Simjanović je rođen 1946. u Beogradu, gde je završio Muzičku akademiju. Tokom šezdesetih je svirao u muzičkima sastavima “Siluete” i “Elipse”. Karijeru komponovanja muzike za film je započeo 1975. On je tvorac muzike za “Grlom u jagode”, “Miris poljskog cveća”, “Specijalno vaspitaje”, “Tito i ja”, Tango argentino”, “Nacionalna klasa”, “Balkan ekspres”… Upravo ta muzika je poznata koliko i replike iz ovih ostvarenja. U emisiji “Agape”, Simjanović je svojevremeno ispričao kako je nastala muzika za neke serije i filmove .

GRLOM U JAGODE

– Srđan Karanović se požalio Goranu Markoviću jer ga je neki kompozitor zavlačio… predpostavljam da mu je Goran rekao:”Što ne zoveš Simketa da ti uradi muziku…” Srđan me pozvao, ja sam mu pokazao šta sam do tada radio i on je odlučio da mi poveri posao. Svi su bili protiv mene osim Karanovića. Ja nisam religiozan čovek, verujem u neku silu, u neku pravdu, ali ne verujem u Boga s bradom… I ja sam u jednom trenutku rekao:”Bože, daj da napravim tu muziku dobru, ne zbog mene nego zbog Điđe, da mu bude dobra serija i da ga ne kritikuju što je uzeo nepoznatog kompozitora.” Ne znam da li me je čuo, ali desilo se da je muzika ispala dobra. Strahovao sam da ću možda upropastiti seriju. Muzikom zaista možete da uništite seriju ako se napravi naopako. Ima nekoliko serija koje ne mogu da gledam zbog muzike.

VOJKAN BORISAVLJEVIĆ: Moja odiseja

SPECIJALNO VASPITANJE

– Počeli smo već da se družimo i družimo zajedno. Goranu je izlazio prvi film. Ja sam smislio da to bude neka polu kantri polu gradska tema sa klavirom. Dobro je funckionisala u filmu, sa novim instrumentima, sa sintisajzerom. Ja sam insistirao da se to super uradi, da se uzmu najbolji muzičari. Da se uzmu muzičari koji su najbolji za tu vrstu muzike. Onda dobiješ pravi zvuk. U “Grlom u jagode” ima ona tema kad su oni odrastali… Tu ide muzika slična onoj koja se svirala u hotelu “Moskva”. E, ja sam uzeo ljude koji su svirali baš u hotelu “Moksva” i to onda zvuči tako.

GORAN MARKOVIĆ: Veoma kvalitetan i raznovrstan program 9. Bosifesta

NACIONALNA KLASA

– To mi je bio jedan od najtežih filmova. Jer, najteže je u filmu praviti savremenu muziku. Ti kad imaš gde se svira kao rokenrol i moderno, a ono ispadne dosadno i staromodno. Kad praviš muziku sa narodnim motivima to uvek funckioniše i za sto godina će to da funkcioniše. I najviše sam treme imao oko “Nacionalne klase”. Imao sam sreću da napravim dobre teme, da Marina Tucaković napravila fantastične tekstove i da smo izabrali prave izvođače koji su to otpevali sjajno. I Dado Topić i Oliver Dragojević. Prvo sam zvao Davorina Popovića da otpeva numeru “Sve što je lepo ima kraj”, ali je on odbio pa sam zvao Olivera Dragojevića. Posle se Davorin pokajao.

Dado Topić snimio spot za pesmu “Hladne su mi ruke” Bate Kovača

BOŠKO BUHA

– Tu su mi naknadno javili da treba da radim muziku. Ta jedna tema, e tu je po mojoj želji Duško Radović napisao tekst “Nek me sete ove slike”… Reditelj Branko Bauer se ne bi upustio u snimanje da nije imao kompozitora već. A hteo je da radi modernu muziku ali njemu se to nije dopalo. On me je onda zvao i dao mi primer kako bi on to voleo da izgleda. Ja sam mu rekao da je to suviše moderno. “Kako misliš?”, upitao me je Bauer. “Ne može to tako…”, odgovorio sam. “Dobro, uradi ti kako misliš”, kazao je Branko. I kad sam uradio svidelo mu se. Duško Radović je napisao tekst, ukopila se muzika a Dragojević je sjajno otpevao.

OSTAVIO JE “TRAG U BESKRAJ”: Preminuo Oliver Dragojević

MARATONCI TRČE POČASNI KRUG

– Pravio sam muziku kao iz tog vremena, ali da bude pogrebna. Uzeo sam okrestar Garde koji je stalno svirao pogrebe. I kasnili su na snimanje… “Pa, gde ste ljudi, propade mi dva sata studija?”, rekao sam im. “Izvini, imali smo četiri uzemljenja”, odgovoriše mi.

VARIOLA VERA

– E, tu je već je počela elektronika. Među prvima u Evropi sam imao čuveni Sempler Kurcvejl koji je imao semplovane zvuke i koji je mogao da npravi fantastične zvuke koji nisu ovako mogli da se dobiju.

GORAN PASKALJEVIĆ: Film “Varljivo leto ’68” pošteno je zaslužio status kultnog ostvarenja

BALKAN EKSPRES

– To je bila isto saradnja sa Marinom Tucaković. Reditelj Branko Baletić i ja smo išli kod Marine i objašnjavali joj tačno šta želimo. Ona je sve to pisala… I pošto je fantastično talentovana, ona je napisala te tekstove. I posle su me svi pitali da li su to možda originalne predratne pesme. Za “Balkan ekspres” prvi deo smo, iako smo mi svirali “Lili Marlen”, morali da platimo autorska prava kako bismo mogli da je izvedemo. Tada smo za to platili 7.000 maraka. E, za televizijsku seriju nismo imali te pare i ja sam napravio numeru “Frida”. Ali mi treba tekst na nemačkom. Odem kod Marine Tucaković, a ona kaže:”Pa ja ne znam da pišem na nemačkom.” A njen tata će: “Ali znam ja!” Tako da je on potpisan kao autor za numeru “Frida”.

IRINA DEČERMIĆ: Pisati muziku za “Korene” bio je izazov

RADIO SAM 21 DAN BEZ PROSPAVANE NOĆI

– Terao sam uvek da isteram maksimalno dobro. Morao sam da radim 21 dan… Kad sam to završio, posle toga odem na Kopaonik na skijanje sa društvom. Probudim se ujutru i ne čujem ništa. Rekoh, to mora da je mast u uhu. Odem u ambulantu i iz jednog uha mi izvade mast a za ovo drugo kažu da tu masti i nema. I ja umesto da odem u Beograd odmah da legnem u bolnicu, da mi daju neke teške vitamine možda bi se to i opopravilo… Meni je od napora pukao krvni sud koji napaja živac… Ja to nisam znao, tako da mi je tu ostala rupa… I drugovi me zovu Ludvig fon Simjanović.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde