ZORAN PREDIN: Malo sam i Turčin, što je okej

0
333

Grupa “Lačni Franz” nastupiće pred beogradskom publikom 22. decembra.

zoran predin
Foto: Facebook / Zoran Predin (Official)

Zoran Predin, slovenački roker, kompozitor, pevač, tekstopisac i frontmen benda u intervju za “Danas” kaže o predstojećem koncertu:
– Koncert “Lačnog Franza” u Domu omladine Beograda zakazan je za 22. decembar, simbolični datum iz prošlog stoljeća za sve nas koji smo služili JNA. Ali ovaj put biće to koncert za sve borce za bolju budućnost.

„Lačni Franz“ 22. decembra u Domu omladine

zoran predin
Foto: Facebook / Zoran Predin (Official)

Na pitanje o značenju svog prezimena rekao je:
– Predin je vrlo retko prezime. U Sloveniji ih nema puno. Moj deda se zvao Predikaga, a to znači Turci. Onda su to skratili u Predin. Kad sam ja dobio peto dete, koje sad ima 14 godina, desilo se da se sa svega nekoliko mjeseci probudio s nekim mrljama po leđima kao da je pao. To je grozno izgledalo! I, trčimo mi do doktora a on će:”Ah, to nije ništa. To su azijatske pege.” Pitamo:”Šta je to?”, a on će:”Ne brinite, imate nekog Azijata u familiji. Trajaće tri-četiri dana i samo će nestati. To imaju samo Azijati.” Tad sam skužio, da osim što sam Štajerac po tati, Srbin po baki, da sam malo i Turčin, što je okej. To samo potvrđuje teoriju Bore Dežulovića da su mene zamjenili u porodilištu, da sam zapravo čudna sorta.

ZORAN PREDIN: Ne ustručavajte se reći istinu, ma koliko ona bila bolna

Predin kaže da voli što je pionir u “jugoesperantu”, kako je krstio jezik koji se sastoji od mešavine srpskog, slovenačkog, hrvatskog. A, da voli naročito da uči grleno “L” kao u njegovoj pesmi posvećenoj Margiti Stefanović, gde peva “A ti bi me sigurno prepoznaLa”.
– Mi imamo jedninu, množinu i dvojinu. Samo slovenački i još jedan jezik na svijetu imaju dvojinu. Ali, eto, to “L” nemamo. Mislim da nikad neću pravilno izgovoriti pravo meko ć, lj i nj, jer mi ovih glasova nemamo. Nadam se samo da publika sa simpatijama sluša moje greške. Ijekavica mi je bliža, ali i jezik iz “Alana Forda”. Odatle sam mnogo naučio jer su autori ovog stripa neke riječi samoizumjeli.

„Lačni Franz“ predstavio prvi singl s novog albuma „Akustična pusa“

Ceo intervju sa Zoranom Predinom možete pročitati OVDE.

Izvor: Danas

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde