SVETLANA CECA BOJKOVIĆ: Rođena da bude glumica

0
755

Gluma je kad se ne vidi, moto je biografskog filma i monografije o prošlogodišnjoj dobitnici Nagrade “Pavle Vuisić” Svetlani Ceci Bojković koja je promovisana u Nišu na 53. Filmskim susretima.

SVETLANA CECA BOJKOVIĆ: Rođena da bude glumica
Svetlana Bojković, Foto: Promo

U oktobru 2018. navršava se pet decenija od kako je Svetlana Bojković profesionalno zaigrala na teatarskoj sceni. Zakoračila je na profesionalni glumački put kao Niza u predstavi Jugoslovenskog dramskog pozorišta “Mudra glupača” Lope de Vege, u režiji Bojana Stupice. Ujedno je i pola veka od njene prve kinematografske role kada je tumačila lik Devojke u kratkometražnom igranom filmu “Jednog dana ljubav”, reditelja Radomira Šaranovića. A, pre četiri decenije dobila je Zlatnu arenu za ulogu u filmu “Pas koji je voleo vozove” Gorana Paskaljevića. Upravo sa ulogom Mike u ovom ostvarenju postigla je najveći uspeh na filmu.

Nagrada Pavle Vuisić pripala Svetlani Ceci Bojković
Sa promocije monografije u niškom Vilingradu
Sa promocije monografije u niškom “Vilingradu”, Foto: Printskrin Belami

Godine 2017, kada joj je pripalo prestižno priznanje “Pavle Vuisić” za izuzetan doprinos umetnosti glume u domaćem filmu i njemu sličnim medijima, zaokružilo se pet decenija od prve televizijske role, Rahele u TV drami “Jednog dana, moj Jamele” Filipa Davida, u režiji Aleksandra Đorđevića. I za tih pet decenija blizu je 50 nagrada i preko 150 uloga na sceni, malim i velikim ekranima.

Promocija monografije o Svetlani Bojković autora Tatjane Nježić, a koja je pripadajući deo nagrade “Pavle Vuisić”, bila je na 53. Glumačkim susretima u Nišu 26. avgusta u bioskopu “Vilingrad”. Izdavač je Udruženje filmskih glumaca Srbije, a tom prilikom prikazan je i biografski film o proslavljenoj glumici autora Ane Marije Rosi (produkcija “Centar film”).

53. Filmski susreti: Radošu Bajiću uručena nagrada „Pavle Vuisić“
SVETLANA CECA BOJKOVIĆ: Rođena da bude glumica
Iz monografije

– Dobra gluma je dobra gluma pred kamerom il’ na sceni. Najbolja je gluma kad se ne vidi. Kad do te mere savladaš zanat da se uopšte ne vidi da ti nešto predstavljaš. Nego postojiš kao takav i takav. U svakom liku koji sam tumačila, uvek postoji deo mene. I nigde cela ja. Glumac ne može da igra iz nekog drugog nego iz sebe. Zato je gluma zanimljiva jer ti istražuješ… tumačeći razne uloge, otkrivaš razne mogućnosti koje ti nemaš potrebe da otkrivaš u običnom životu – kaže Bojkovićeva.- Ima jedna latinska sentenca – vladati sobom je najveća vlast. Ne možeš biti umetnik a biti lišen emocija. Ali, moraš njima da upravljaš, da vladaš, da bi onoga ko te gleda uverio kako si srećan, ili kako patiš ili umireš na sceni. I jeste najveća vlast vladati sobom. Tvoja lična estetika ti u tome pomaže.

Dani Zorana Radmilovića: Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje Svetlani Bojković
Svetlana Bojković Filmski susreti
Ceca na niškoj Tvrđavi na 53. Filmskim susretima, Foto: Filmski susreti
Lična ispovest

– Ako ste pošteni, gluma pruža mogućnost stalnog preispitivanja, to je duhovna disciplina kroz koju upoznate svoje mane, možete da ih upotrebite u nekoj ulozi, pred sobom ih izvrgnete podsmehu, plasirate u komediji ili igrajući karaktere. Gluma je dragoceno zanimanje koje traje čitav život, pruža mogućnost da raskrstite sa nesigurnošću koju prati sujeta, a ako se s njom ne raskrsti, nikad se ne dolazi do slobode. Za mene, gluma je lična ispovest pred publikom sa kojom razmenjujem ne samo energiju, nego i istinu koju govorim sa scene. Znam da sve to dopire do duša tih ljudi i da među nama postoji jaka emotivna veza.

– Bez prave etike nema ni pravog umetnika. Možeš biti dobar glumac, ali ako nemaš etičke vrednosti, ne možeš biti umetnik. A živimo u vremenu kada se te vrednosti srozavaju, kada nisu na ceni jer, zaboga, nisu praktične. Ko ima to u sebi, taj ima mnogo više slobode nego onaj ko ima para. Unutrašnja sloboda se tu i tamo dodiruje kroz umetnička ostvarenja i ona se novcem ne može kupiti.

„Zlatni platani“ Svetlani Bojković, Meti Jovanovskom i posthumno Nebojši Glogovcu
Kao petogodišnja devojčica ceca bojković privatna arhiva
Kao petogodišnja devojčica, Foto: Privatna arhiva

Svetlana Bojković je rođena 14. decembra 1947. u Zemunu. Otac Cvetko, rodom iz Kumanova, bio je oficir, vojni geodeta, potom pukovnik. Majka Vera, rođena Ilić, iz Knjaževca, bila je domaćica. Deda po majci Gradimir bio je advokat, deda po ocu Nako bio je pekar u Kumanovu, a Svetlanin otac Cvetko završio je Kraljevsku vojnu akademiju, službovao po Srbiji da bi se sa suprugom Verom nastanio u Beogradu, gde im se rodila ćerka jedinica.
– Kum Mirko mi je dao ime kojim, ne znam zašto, u mladosti nisam bila zadovoljna. Sada jesam, zato što ono ima svoje značenje. Kum je rekao da treba da se zovem Svetlana, da bih svojim roditeljima donela svetlost i sjaj, da bih nosila neki sjaj – ispričala je glumica.

Nagrada „Žanka Stokić“ uručena Nataši Ninković
1Kolege sa klase sede Đurđija Cvetić Ivan Bekjarev Branko Cvejić Svetlana Bojković
Kolege sa klase (sleva): sede Đurđija Cvetić, Ivan Bekjarev, Branko Cvejić, Svetlana Bojković; stoje Tanasije Uzunović, Josif Tatić, Dušan Đurić i Gojko Šantić, Foto: Privatna arhiva

– Jedinica sam, moji roditelji su imali srećan brak, ali je kućni red u porodici bio kao u bolnici, što me je strahovito pritiskalo. Nisam nikada imala slobodu. Znalo se kad se leže, kojim danom se koje jelo jede, kada se sprema pasulj, a kada pohovana piletina. Znalo se kada se ide u kafanu. Bio je neumoljivo tačan odlazak na spavanje, u pola jedanaest. Ta preciznost bacala me je u depresiju. Ponekad pomislim da sam postala glumica zato što sam želela da živim drugačiji život.

Narodno pozorište: Premijerno izveden Lorkin klasik „Dom Bernarde Albe“

– Jedino što sam u detinjstvu želela, to je da se bavim glumom. Nisam znala tačno šta je to, kako se to radi, ali sam osećala da je to najlepši posao na svetu! Povremeno je iz mene izbijala želja i potreba da se iskazujem u smislu da recitujem, da imitiram starije, najčešće Nelu Eržišnik koja je, kao Marica Hrdalo, prenosila fudbalske utakmice i Miju Aleksića u “Servisnoj stanici”.

ceca promo Kao srednjoškolka u Dadovu
Kao srednjoškolka u Dadovu, Foto: Promo

– Moja majka nije radila, pa mi je posvećivala mnogo vremena. Strogo sam vaspitavana, morala sam u svemu da budem perfektna i da ispunjavam apsolutno sve što se od mene tražilo u smislu obaveza. Bila sam jako poslušno dete i nisam bila u stanju da se oduprem. Ali jednog leta sam se odmetnula, počela sam da psujem kao tri kočijaša! To je bilo kod babe i dede u Knjaževcu. Deda je bio advokat, pa je za komšinice bilo zgodno da kažu: “Eno unuka na Gradu advokata, psuje li psuje!” To je čula moja baba na pijaci, pa kazala mami… Uh, kakve sam batine dobila!

Urnebesne scene na snimanju serije „Mamini sinovi“

Na prijemni za Akademiju dramskih umetnosti Svetlana je otišla bez podrške roditelja.
– Kad su u kući shvatili da ja spremam prijemni i kad sam saopštila da ću da studiram glumu, moj siroti tata je prosto zanemeo. Bio je potpuno depresivan i očajan. Rekao mi je: “Ti, ti ćeš da ideš u glumice?!” Pošto sam već bila iskusila borbu na tom terenu oko Dadova, dala sam tati Vukovu diplomu da je urami ili uradi sa njom šta hoće, što je u kuću donelo jako zategnutu atmosferu, neki prestanak komunikacije.

ceca promo Zlatna arena za ulogu u filmu Pas koji je voleo vozove
Zlatna arena za ulogu u filmu “Pas koji je voleo vozove”, Foto: Promo

– Na prijemnom sam imala strašnu tremu. Stajala sam i držala se za jednu stolicu, da ne bi videli kako mi se kolena doslovno tresu od straha… Ali – primljena sam! Međutim, mami i tati, dva dana nisam smela da kažem. Mislim da moj otac zapravo nikada nije shvatio kojim se ja poslom bavim. Ali je pristao na to, pristali su i on i mama kad su videli da ja to volim i da mi ide. Posle, kada sam uveliko bila glumica, dolazili su na premijere, ali se u kući o onome što ja radim nije govorilo. Obično je bilo: bolje da ti je tako, nego da ti je gore! Tek posle sam saznala da su moji tražili vezu da me ne prime na Akademiju.

RTS snima dečji mjuzikl po pesmama Nikole Čuturila
sa Rahelom Ferari u predstavi Zlatna muzika JDP 68
Sa Rahelom Ferari u predstavi “Zlatna muzika” u JDP 1968, Foto: Promo

– Sećam se tih prvih časova na Akademiji. Sve nas koje je primio, Minja Dedić postroji pa kaže – šta ste vi ono glumili na prijemnom. Svako od nas ponovi. A on onda viče, bio je strašan, rigorozan. Želeo je da nas natera da shvatimo da smo potpune nule. Možda je bilo malo pregrubo. Samopouzdanje nam je bilo potpuno srušeno. Sećam se da su sve devojke na prvom času glume plakale. Izašli smo kao sluđeni. Sećam se da sam te večeri imala karte za Narodno pozorište, Margot Fontejn je gostovala. S mamom sam odgledala balet i dobila užasnu glavobolju. Inače, na Akademiji je bilo blasfemično pričati kako si bio u bilo kom amaterskom pozorištu… Bukvalno me je bolela glava od profesora koji su tražili da zaboravimo sve što smo radili na amaterskoj sceni, jer to, kao, kvari glumca.

– Nije nas profesor Minja Dedić predugo stegnuto držao. Već druge godine prvu ulogu u profesionalnom pozorištu igrala sam u predstavi “Đido”, u Beogradskom dramskom, u njegovoj režiji. Igrala sam Ljubicu, Pera Božović Đidu, Ljiljana Lašić Petru, a Đidinog drugara Branko Kockica (Milićević). Na prvoj probi profesor Minja Dedić bio je sasvim drugačiji. Ubrzo me Mira Trailović pozvala u Atelje 212. Verujem da je bolje što tada nisam otišla. Jer, za mene je bio mnogo korisniji repertoar Jugoslovenskog dramskog.

ceca promo Sa velikim prijateljem na sceni Ceca i Petar Kralj
Sa velikim prijateljem na sceni – Ceca Bojković i Petar Kralj, Foto: Promo

– Za moj odlazak u JDP najzaslužniji je profesor Brana Đorđević. Rekao mi je da ne idem u Atelje, da Bojan Stupica dolazi u JDP… I Brana me odvede kod Bojana. Odemo u Jugoslovensko dramsko, to je već maj ’68. Miša (Žutić), s kojim sam se već bila zabavljala, pođe s nama, stane kod drveta koje i dan-danas postoji ispred pozorišta, i kaže: “Koliko znam Bojana, ja ovu cigaretu neću dopušiti, a ti ćeš izaći s angažmanom!” A ja… prvo, ne mogu da verujem da ću videti Bojana uživo… Odem sa Branom gore, pita me: “Je li, mala, čujem zove te Mira Trailović, koliko ti daje?” Kažem: “Sedamdeset hiljada.” Bojan kaže: “Ja ti dajem osamdeset, ne mogu više. Dođi sutra da potpišeš ugovor.” A meni došlo, maltene, ja da platim da uđem u pozorište! Izađemo Brana i ja, a Miša i dalje puši onu cigaretu. Miša ode na probu, a Brana i ja u “Žubor cveća”. Na pićence, da zalijemo.

65. Pulski filmski festival: Ovacije za Milenu Dravić
Bolji život
Popadići Bolji život
Porodica Popadići iz TV serije “Bolji život”, Foto: RTS

Ta 24. televizijska serija koju je Svetlana Bojković radila u produkciji TV Beograd bila je, ispostaviće se, kultni serijal “Bolji život” Siniše i Ljiljane Pavić, u režiji Mihajla Vukobratovića. Rađena je u dva ciklusa, ukupno 82 epizode emitovane su od januara 1987. do sredine juna 1991. Reprize niko ne ume da izbroji, a porodica Popadić i Svetlanina Emilija postali su i ostali ne samo omiljeni junaci, već i simbol jednog vremena.

VOJA BRAJOVIĆ: Kič, šund i kvazizabava su danas zatrpali svet

O toj svojoj ulozi, između ostalog, kazala je:
– Kad sam prihvatila ulogu u “Boljem životu”, bila sam u zrelim godinama i već afirmisana, što je vrlo bitno psihološki, da glumac, kako se to žargonski kaže, ne odlepi i ne pomisli – cela mi nacija kliče, pa sam ja sad nešto bolje nego što jesam. To je jako opasno i jako loše po glumca, i profesionalno i lično. Nisam se uznosila, a bila sam spremna na to da me na svakom koraku prepoznaju kao gospođu Popadić. Srećom, mene je spasavalo i to što publika uvek identifikuje glumca sa osobom koju igra, a budući da Emilija ima neku distancu, ni ja nisam doživljavala neprijatne situacije. Naprotiv!

Ričard III Narodno pozorište
U predstavi “Ričard” III u Narodnom pozorištu, Foto Narodno pozorište Beograd

– A kad smo počinjali snimanje serije, stalno sam govorila Marku Nikoliću: “Tebe će svi da vole, a mene da mrze!” Međutim… Ali zaista nisam očekivala da jedna žena potpuno iz urbane sredine, kakva je Emilija, osvoji srca tolikih televizijskih gledalaca. Upravo zato što takva žena nije bila masovna pojava, utoliko mi je bilo draže što je izazvala poštovanje, postala bliska i simpatična gledaocima…

NEDA ARNERIĆ: Ljubav i prijatelji su ono što me drži

A uloga Emilije donela je Svetlani Bojković i titulu Jugoslovenka godine.
– A to za Jugoslovenku godine… Uvek mi je malo neugodno kada sam bivala eksponirana na takav način, ali ne mogu biti nepristojna, s obzirom na to da je publika glasala. Možda bih mogla reći da najvećim uspehom smatram činjenicu da sam postigla to da publika oprosti Emiliji neverstvo. Smatram to svojim i Vojinim (Voja Brajović) uspehom. Sećam se da je Siniša Pavić, kad je čuo za tu nagradu, iznenađeno prokomentarisao da je žena godine u Jugoslaviji ona koja je prevarila muža!

Muževi
Sa prvim suprugom Milošem Žutićem i ćerkom Katarinom
Sa prvim suprugom Milošem Žutićem i ćerkom Katarinom, Foto: Privatna arhiva

U ranoj mladosti Svetlane Bojković Pozorište Dadov nije bilo samo mesto gde će je zauvek osvojiti glumačko sazvežđe i ona njega, već i…
– U Dadovu sam prvi put u životu videla prva dva svoja muža. U stvari, prvo sam videla drugog, pa posle prvog. Naravno, u to vreme pojma nisam imala ni da će mi biti muževi, a kamoli ko prvi, a ko drugi!

RADE ŠERBEDŽIJA: „Pre kiše“ me je upisao na filmsku mapu svetskog filma

Svog prvog supruga, našeg velikog glumca Miloša Žutića srela je kad joj je bilo 17 godina.
– Bila sam gimnazijalka kad su nam se ukrstili putevi. Bio je izuzetan umetnik i čovek u svakom pogledu: odmeren, elegantan i delikatan. On je za mene označavao jedan nov put, ali put koji sam želela. Znači i put u glumu. Spremao me za prijemni. U to vreme bio je član Narodnog pozorišta u Beogradu, još igrao na sceni Dadova, a pripadao je generaciji obrazovanih, darovitih, inteligentnih mladih glumaca u čiju se umetnost verovalo. On je načinio izbor tekstova za moj prijemni. Bila je to pesma “Preplašeni” Artura Remboa i tekstovi srpske srednjovekovne literature poznatih i nepoznatih autora od XII do XIV veka. No, moje devojačko srce je za njim snažno zaigralo.

Glumac Mihailo Miša Janketić primio Statuetu „Joakim Vujić“
ceca promo Sa ćerkom Katarinom
Sa ćerkom Katarinom Žutić, Foto: Promo

A zaigralo je i njegovo.
– Mišino udvaranje, naše zabavljanje bilo je puno sad već antologijskih anegdota. Recimo, sećam se jednog Uskrsa. Miša je bio u vojsci. Mi u kući upravo završavamo uskršnji ručak, kad on zove. Kaže, sad ću da dođem po tebe. Pa kako, gde si, pitam. A on će – samo se ti spremi i ne brini, eto mene. Ja zbunjena, nije mi rekao da dolazi na odsustvo. Hteo je da me iznenadi i uspeo.

– Stiže. Na njemu divno, sivo odelo. Elegantan, zanosan. Odlazimo u šetnju na Ušće, sa novobeogradske strane. Dan predivan, mi šetamo, razgovaramo, smejemo se, kad on odjednom “da li si raspoložena za jednu bečku šniclu?”. Kažem da ne mogu, da sam upravo ručala. Kad će on “možda bi ipak htela” i vadi je iz unutrašnjeg džepa sakoa. Ja u čudu, smejem se, kažem da sam sita… A on je elegantno baci, kao da se ništa nije dogodilo. Šetamo dalje i posle nekog vremena značajno me pogleda i kaže: “A jedan pohovan pileći batak?” i opet ga vadi iz unutrašnjeg džepa sakoa. Ja u neverici, prasnem u smeh, zagledam pomalo u njegovu postavu na sakou. Nigde fleke. Kroz smeh i čuđenje odgovorim da stvarno ne mogu, a on ga, onako nonšalantno, jednim elegantnim, značajnim gestom, a kao da se ništa ne dešava, preko glave baci u reku.

MINJA SUBOTA: Moja generacija je večno mlada i – luda!

Svetlana se za Mišu Žutića udala kad joj je bilo 21. Otac koji je bio očajan što studira glumu, rekao je: “I još se udaješ za glumca…”
– Miša me je zaprosio, što bi se reklo, na starinski način. Razgovarao je sa mojim ocem nasamo i kada se razgovor završio, mama me pozvala. Pili smo kafu i neko piće. Onda je tata rekao: “Ja se sa tim duboko ne slažem, ali pošto me ionako ne biste slušali, u redu je. Imam samo jedno pitanje da vam postavim – šta ćete vas dvoje da radite ako se zarati?” Zamisli pitanje! Na to Miša kaže: “Pa, znate šta, budala i glumaca je uvek bilo potrebno, pa i u vreme rata.” Bila sam razočarana što je rekao budala i to mom tati. Godinama smo posle raspravljali zašto je baš tako odgovorio. I Miša je, priznao je, bio zbunjen tim bezveznim pitanjem.

KSENIJA PAJIĆ: Srećna sam što imam kontinuitet rada
ceca promo Sa drugim mužem Ljubomirom Mucijem Draškićem
Sa drugim mužem Ljubomirom Mucijem Draškićem, Foto: Promo

Govoreći o njihovom zajedničkom životu, Svetlana Bojković, između ostalog, kaže:
– Gotovo dve decenije bila sam uz čoveka koji je izuzetno voleo i poznavao pozorište… Naučio me je kako da izdržim sve to što me prati i što me čeka, da se izgrađujem kao biće koje mora nešto da stvori, da sačuvam prvu iskru vere i ljubavi prema ovom poslu. Imala sam priliku da shvatim kako je ta iskra ili taj prvi plamen nešto vrlo osetljivo – može da se oduva i nestane u tren oka.

– Kada je Miloš otišao sa ovoga sveta, shvatila sam koliko je on bio važan u mom životu. Provela sam s njim od sedamnaeste do trideset i neke godine. On je zaista bio moj duhovni vođa. Bio mi je i vaspitač i podrška, neka vrsta Pigmaliona. Mogu da kažem da je ono što sam nosila u sebi, on, na izvestan način, oformio, artikulisao. Mislim na pozorišnu etiku i pristup poslu. I kada smo se razišli kao muškarac i žena, naš ljudski odnos je ostao, i trajao do kraja njegovog života 1993. kada ga je savladala teška bolest, odnosno do njegove 54. godine, iako smo oboje bili u novim brakovima. Ja sa rediteljem Ljubomirom Mucijem Draškićem, a on sa glumicom Ognjankom Ognjanović sa kojom je dobio sina Đorđa. A i nas dve smo bile i ostale jako bliske.

Bardovi srpske poezije: Otvoreni legati Miloja Popovića Kavaje i Petra Pajića
ceca sa mužem Slavkom Kruljevićem
Ceca sa suprugom Slavkom Kruljevićem, Foto: Promo

Drugi suprug Svetlane Bojković bio je Ljubomir Muci Draškić, naš veliki reditelj.
– Moji brakovi su se preklopili 1983. godine. U zajednicu sa Mucijem ušla sam pre razvoda od Miloša. Moja i Mucijeva ljubav bila je jača od svih pravnih normi, a zvanično smo se venčali tek 1990. Jer, i on je iz svog prvog braka izašao na isti način kao ja iz svog. Upoznali smo se u sasvim privatnoj varijanti i vrlo malo smo pričali o pozorištu. Muci je bio stariji 10 godina, ali sam znala kakav je u suštini. Bio je veoma nežan i mek čovek, koji je imao jak gard, zato je i bio toliko duhovit i stalno pričao viceve da bi prikrio tu svoju osetljivost.

– Umro je 2004. od srčanog udara u šezdeset sedmoj godini. Ubrzo posle njegove sahrane, pitali su me da li sam u stanju da igram u predstavi koja je bila zakazana za nekoliko dana kasnije. Tada sam odlučila da moram da igram, jer će mi biti teško kad god da počnem… Sećam se da mi je bilo jezivo kad sam došla u pozorište. Prvi put, posle toliko godina, osetila sam obesmišljenost. Nisam znala ni šta radim, ni zašto sam došla. Ušla sam u bife, pa onda na scenu, to je sve bila njegova druga kuća, a meni je izgledalo kao potpuno drugi svet. Obuzela me je stravična tuga.

Zlatni pečat Kinoteke uručen Mirjani Karanović i Bogdanu Dikliću
Ceca na niškoj Tvrđavi na 53. Filmskim susretima, Foto: Filmski susreti
Ceca na niškoj Tvrđavi na 53. Filmskim susretima, Foto: Filmski susreti

Prolazile su i zime i leta, a onda joj se 2011. desila neočekivana ljubav koja je prerasla u brak sa diplomatom Slavkom Kruljevićem. A kada je on 2012. otišao u našu ambasadu u Helsinki, prirodno, otišla je i Svetlana s njim, napravivši svojevrsnu profesionalnu pauzu. Pričajući o životu u finskoj prestonici kazala je:
– Mnogo je mirnije nego u Beogradu, ali nije dosadno. Naprotiv, vrlo je sadržajno… Pasionirani sam čitač, a tamo sam imala vremena za tu svoju strast. Bavila sam se i finskim jezikom, možda bi tačnije bilo reći – borila se s njim. Ima 15 padeža! Slavko i ja smo se angažovali da pomognemo mali Helsinški festival našeg filma koji je organizovalo Srpsko-finsko društvo.

SINIŠA PAVIĆ: Radio sam kao da ću živeti 1.000 godina
ceca mirjana bobić mojsilović tanja bošković sofija juričan
Ceca Bojković, Mirjana Bobić Mojsilović, Tanja Bošković i Sofija Juričan; Foto: Printskrin Instagram / Mirjana Bobić Mojsilović

– Angažovali smo se i oko drugih poduhvata u kulturi. Imala sam veliki intervju u njihovim dnevnim novinama “Helsinške vesti”. Govorila sam dosta o našoj kulturi, njenim vrednostima, postignućima… što mislim da je važno jer su to vrlo uticajne i tiražne novine koje su, nažalost, godinama loše pisale o nama u političkom smislu.
Diskretnim, nežnim tonom, zatim napominje:
– Moj suprug Slavko jako dobro oseća umetnost i veliki je esteta. Mislim da ne bismo mogli da budemo zajedno da nema tu tananost koju nosi, taj izuzetan senzibilitet i estetske kriterijume.

Pogled unazad

– Kad sve saberem i oduzmem, mogu reći da sam zadovoljna svojim izborima, odlukama koje sam donosila, a donosila sam ih u skladu sa svojim uverenjima. Naravno, nije uvek bilo ni lako ni jednostavno, ali kako god da je bilo, nikada se nisam pokajala. Razume se, bilo je dilema oko raznih uloga… Davala sam se sasvim, ali valjda čovek zapravo ima samo ono što daje. Meni je gluma uzvratila i unutrašnjom ispunjenošću i naklonošću publike, podrškom i razumevanjem onog što sam svim svojim bićem radila. I kao glumica i kao žena imala sam i imam ispunjen život. Svašta sam preturila preko glave. I odlaske i smrti… Ali budući da ja to nekako mogu da izdržim, mislim – pa to je život, pa šta sad. Verujem da je dužnost čoveka da pronalazi izvore radosti, bez obzira na (ne)prilike. Nešto što će da hrani dušu.

E. A. / Izvor: Blic

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde