Preminuo Sinan Sakić: Poznati pevač izgubio bitku sa teškom bolešću

0
205

Jedan od najpoznatijih i najpopularnijih pevača narodne muzike preminuo je u 62. godini.

sinan sakićSinan Sakić izgubio je bitku sa teškom bolešću. Pevač je preminuo 1. juna u Beogradu. Legendarni interpretator je prošle godine imao operaciju ugradnje stentova u žučne kanale, ali su lekari posle redovnih pregleda ustanovili da to nije trajno rešenje i da će morati na transplantaciju jetre. Pre nekoliko dana on je trebalo da bude prebačen u Padovu, gde bi mu obavljena transplatacija. Nažalost, bolest je uzela maha, Sakić na taj put nije otišao…

Ivana Selakov i Mirza Selimović snimili duet „Da se opet rodim“

Sinan Sakić je rođen 13. oktobra 1956. godine u Loznici. Veliki muzički talenat koji je mnogo puta pokazao nasledio je od svog oca koji je svirao u vojnom orkestru. Iako je bio veoma muzikalan, ispred mikrofona se nije vidio. Krajem sedamdesetih radio je kao konobar u jednoj kafani, a zarada nije bila velika. Drugovi su mu govorili da se okrene ka pevanju, jer su verovali da bi od muzike mogao da živi. Takvu ideju Sinan je u samom početku odbacio jer je govorio da on ne zna da peva. Možda bi na tome i ostao, kako je sam pričao kasnije novinarima, da jednom, sasvim slučajno, nije otpevao pesmu čoveku koji mu je ponudio 500 dinara samo da ga čuje kako peva. Bile su to dve mesečne plate, koje je u ono vreme mogao da zaradi kao konobar. Nije se mnogo dvoumio i otpevao je jednu pesmu. Čovek se oduševio njegovom interpretacijom i dao mu novac. Od tada je odlučio da uči i peva narodne pesme. Ubrzo je na reprtoaru imao brojne numere Tome Zdravkovića, Šabana Šaulića i drugih popularnih izvođača.

Napustio nas je Predrag Cune Gojković

Imao je Sakić tu sreću da su ga čuli iskusni autori Radoje Mitrović, Miodrag M. Ilić i drugi. Sinanovo neobično pevanje dopalo se Iliću, poznatijem pod nadimkom Mile Bas. Nije prošlo mnogo vremena, a Sinan je u studiju već snimio svoju prvu pesmu “Rastanak kraj reke”. Bilo je to 1978. godine. Pesma je bila hit na prvo slušanje, a već naredne godine Sinan je snimio još dve pesme – “Kulu gradim” i “Jedna tuga za dva druga”. I one su odlično prošle kod publike. Bila je to i svojevrsna garancija da mu se smeši uspešna muzička karijera.

sinan sakićSinan je kao mladić po prirodi bio veseljak, a svoje raspoloženje prenosio je na pesme. Na njegovom prvom albumu “Miko, druže moj”, publika je to i prepoznala. Posebno se izdvojila pesma “Janičar”. Album “Reci sve želje” Sinan Sakić snimio je 1982. Postao je jedan od najslušanijih pevača u Jugoslaviji. Njegova popularnost je rasla iz dana u dan. Saradnja sa kompozitorom Miletom Basom, Sinanu je donela veliki uspeh. Upravo je ovaj kompozitor uradio veliki broj Sakićevih hitova, a moglo bi se reći koje su postale evergrin narodne muzike.

Odlazak maestra na klarinetu: Preminuo Božidar Boki Milošević

Pesmu Sinana Sakića “Ej, od kad sam se rodio” mnogi smatraju za “kafansku himnu”. I ovu pesmu uradio je Mile Bas, baš kao i “Reci sve želje”, “Sudbina me na put šalje”, “Zoko, moja Zoko”, “Pusti me da živim”, “Sve je postalo pepeo i dim”, “Izađi na pet minuta”, “Pevaj mi o njoj”, “Nemam para, nemam sreće”, “Svirajte, napraviću lom”, “Svi greše”… Saradnju sa Ilićem Sinan je nastavio, a bio je deo i velike petorke Miletovog “Južnog vetra” u kojoj su bili i pevači Dragana Mirković, Šemsa Suljaković, Mile Kitić i Kemal Malovčić. Ova ekipa je formirana početkom osamdesetih godina prošlog veka na ideju i inicijativu Mileta Basa. Imali su vrlo specifičan i prepoznatljiv zvuk, a njihovi koncerti obarali su sve rekorde posećenosti, albumi tiraže. Nastupali su na turnejama pod sloganom “Velika petorka Južnog vetra”. Posle više godina rada, “Južni vetar” se raspao, a velika petorka je nastavila sa individualnim karijerama. Sinan Sakić je sa “Južnim vetrom” sarađivao do 2001. godine.

Preminuo kompozitor, klavijaturista i pevač Milorad Mića Nikolić

Inače, Sinanov prvi album sa “Južnim vetrom” rasprodat je u 70.000 primeraka. Niko to u početku nije mogao da predvidi, jer je izdanje za “Diskos” štampano samo u 2.000 primeraka. Šest meseci po objavljivanju albuma, javila se jedna firma iz Tuzle, i zatražila čak 5.000 primeraka. Svi su ostali u čudu, brzo su doštampani novi albumi, koji su poslati u rekordnom roku u firmu koja ih je zatražila. Reč je o firmi “Univerzal”. Posle toga, Sinanov album, tražio se na sve strane.

sinan sakićSinan je u jednom intervjuu rekao da u svakoj njegovoj pesmi ima bar 90 % njega. I, da bilo koju numeru koju nije osetio kao svoju i nije ga dotakla, nema šanse da snimi, bez obzira na to koliki hit bi pesma postala. U karijeri je zato imao – pesme sa posvetom. A, dve su se posebno izdvajale. Reč je o pesmama “Oče moj” i “Sabina”. Prvu je posvetio svom ocu, a drugu supruzi. Plakao je u studiju dok je snimao pesmu “Oče moj”, priznao je kasnije pevač novinaraima. Kako je rekao, ta kompozicija za njega je mnogo emotivna, teška i bolna, jer mu je otac umro vrlo mlad. Nju je zbog toga veoma retko izvodio na koncertima.

ODLAZAK TRUBAČKE LEGENDE: Preminuo Fejat Sejdić

Sinanovi koncerti na Tašmajdanu bili su spektakl za publiku. Poslednji je na ovom mestu održao u junu 2017. godine. Na ovom koncertu, koji je bio izuzetno posećen, u jednom trenutku obožavalac se popeo na binu, i počeo da ljubi Sinanove cipele! Na taj način želeo je da izrazi koliko ga voli.sinan sakić
Sinan je bio u braku sa Sabinom. Sakići su često boravili u Indiji, gde su upoznali i duhovnog vođu Sai Babu. U njegovom hramu, kako je Sinan govorio u medijima, meditirali su, što mu je prijalo i opuštalo ga. Inače, Sakići su prvi put otišli u Indiju 1996. kada je njihov sin Alen imao teške opekotine. Tvrdili su da im je upravo indijski duhovni vođa mnogo pomogao kod ovog problema. Tako se pevač veoma zainteresovao i za budizam.

Preminuo pevač narodne muzike Jordan Nikolić

sinan sakićSinan Sakić bio je sklon raznim porocima. Javno je priznao više puta da je preterano konzumirao alkohol, najčešće viski, da mu ni droga nije strana, kao i da za noć prokocka i po 50.000 evra. Bio je hapšen, jer je policija kod pevača pronašla drogu… Sve to je uticalo na njegovo zdravlje, pa jedno vreme nije bio aktivan na estradi. Po oporavku 2003. godine se vratio na scenu. Sa novim pesama je uspešno nastavio sa radom. Album “Emotivac” je objavio 2005, sa kog su se izdvojile pesme koje su postale vrlo popularne – “Lepa do bola”, “Umreću s osmehom”, “Mene kući niko ne čeka”… Usledili su albumi “To je život moj” (2009), “Šalu na stranu” (2011), “Brate” (2012). Poslednji album Sinan je objavio u jesen 2014. – “Jedina”.

Utihnuo duet braće: Preminuo pevač i frulaš Tomislav Bajić

Bez obzira na sve probleme i poroke, publika je Sinana obožavala. U oktobru 2017. godine zbog pogoršanja zdravstvenog stanja Sakić je smešten na bolničko lečenje u Klinički centar u Tuzlu u Bosni i Hercegovini. Kako je rečeno – bolovao je od jetrene encefalopatije. U maju 2018. trebalo je da obavi transplantaciju jetre na klinici u Padovi (Italija), međutim stanje mu se iznenada pogoršalo… Sinan Sakić nas je napustio 1. juna 2018.

E. A.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde