Preminuo proslavljeni glumac Ivan Bekjarev

0
19

Umetnik je izgubio borbu sa koronavirusom.

Poznati glumac Ivan Bekjarev (74) preminuo je 16. novembra. Krajem oktobra saznao je da je pozitivan na koronavirus, ali nije imao većih zdravstvenih problema. Tada je saopšteno da je obustavljeno snimanje filma “Bilo Jednom u Srbiji”. Pre desetak dana Bekjarev je primljen na Infektivnu kliniku, jer mu se stanje znatno pogoršalo. Kako su pojedini mediji preneli, glumac je rekao da ga bole pluća i teško diše, te da se užasno osećam. Ipak, verovao je da će se brzo oporaviti, i uskoro u svom domu nastaviti oporavak. Nažalost, to se nije desilo… Ostaće upamćen kao prvak Jugoslovenskog dramskog pozorišta, po brojnim ulogama koje je ostvario na filmu i televiziju, poput onih u serijama “Bolji život” i “Srećni ljudi”.

Zbogom Dragojlo: Preminuo glumac Mirko Babić
bekjarev ivan legat

Ivan Bekjarev bio je jedan od najznačajnijih srpskih i jugoslovenskih glumaca sa izuzetno plodonosnom i dugom karijerom. Tokom više od pola veka kontinuiranog rada i trajanja na sceni podjednako uspešno se ogledao u različitim žanrovima i medijima. Odigrao je brojne uloge u pozorištu, na filmu, u TV dramama i serijama… bio je radijski i televizijski voditelj, osoba koja je 1970. prva izgovorila “Dobar dan” na Studiju B…. takođe bavio se i pedagoškim radom, bio je profesor glume na nekoliko Akademija umetnosti. Za svoj umetnički rad je dobio niz uglednih priznanja: Oktobarsku nagradu grada Beograda; dva Zlatna ćurana na Danima komedije u Jagodini; kao i Zlatnog ćurana za životno delo; Zlatni smijeh na Danima satire u Zagrebu; dve godišnje nagrade Jugoslovenskog dramskog pozorišta; Plaketu za doprinos filmu Jugoslovenske kinoteke; bio je pobednik festivala monodrame i pantomime…

Preminuo proslavljeni reditelj Goran Paskaljević

Rođen je u posleratnom Beogradu 1946. godine, a završio je Šestu beogradsku gimnaziju i nakon toga upisao Fakultet dramskih umetnosti u generaciji sa Josifom Tatićem i Milanom Gutovićem. Prvu filmsku ulogu ostvario je u filmu “Bokseri idu u raj” 1967. godine. Ipak, najveću popularnost stekao je tumačenjem likova u kultnim TV serijama – Stevana Kurčubića u “Boljem životu” i Boška Despotovića u “Srećnim ljudima”. Ostaće upamćen i kao Cane Kurbla u “Otpisanima”, kao i po ulogama u serijama “Kraj dinastije Obrenović”; “Gorki plodovi”; “Više od igre”. Za ulogu zloglasnog upravnika nacističkog logora Svetozara Vujkovića u seriji “Banjica” 1984. proglašen je za TV ličnost godine.

Ivan Bekjarev gajio je veliku ljubav prema pozorištu, a tokom svoje duge karijere odigrao je više od 150 uloga. Bio je dugogodišnji prvak Jugoslovenskog dramskog pozorišta, a za 33 godine provedene u njemu odigrao je 60 uloga. Iako je glumačkim stažom bio veoma vezan za JDP, Bekjarev je gostovao u brojnim drugim teatrima u Beogradu i Srbiji. Osim bogate TV i pozorišne karijere, snimio je više od 50 filmova. Ljubav prema sceni demonstrirao je vodeći mnoge šou-programe i igrajući uloge u brojnim kabareima i mjuziklima.

Odlazak Princa teatra: Preminuo reditelj Igor Vuk Torbica

Legendarni glumac je ceo svoj život bio uz crveno-bele. Bio je veliki navijač Crvene zvezde, ali i funkcioner, koji je više od četiri decenije bio član skupštine fudbalskog i košarkaškog kluba. Ivan Bekjarev je uvek govorio da je Zvezdaš otkako zna za sebe. Ovaj klub zavoleo je, kako je pričao, zahvaljujući Rajku Mitiću, Zvezdinoj prvoj zvezdi.
– Otac me je od malih nogu vodio na sve Zvezdine fudbalske utakmice, ali i na sve mečeve košarkašica i košarkaša Crvene zvezde. Tako da sam gledao sve generacije Zvezdinih fudbalera, košarkašica i košarkaša. Tada sam se inficirao, i infekcija traje, a nešto i nisam želeo da se “lečim”. To je poseban osećaj pripadnosti jednom klubu, rekao bih i jednom pokretu. Jer, Zvezda je mnogo više od kluba – rekao je u jednom intervjuu Ivan Bekjarev.

IVAN BEKJAREV: Pisanje pisama kao pedagoška jedinica

U svom poslednjem intervjuu, koji je dao u oktobru ove godine, otkrio je zbog čega ga je sve ređe bilo na malim ekranima, pogotovo u vreme hiperprodukcije.
– Razočaran sam što me sve manje zovu, a i kad pozovu, nude uloge koje moram da odbijem. Nisam odbio toliko uloga za celu karijeru koliko u poslednjih godinu dana. To su tako ponižavajuće uloge, maltene svaki statista može da ih odigra. Ponešto i prihvatim, ali sam se pokajao za mnoge uloge. To je strašno, a tek kad dođemo do pitanja visine honorara, tek onda je sve sramno. Toliko je naš posao obezvređen, da nemam reči. To je nikad gora situacija – rekao je Bekjarev za “Blic”.
– Strašno je to, ali mislim da je malo tome doprinela i hiperprodukcija glumaca. Svako selo maltene ima svoju akademiju, i ti glumci prihvataju sve i svašta za nikakve pare i ruše nam cenu našeg rada.

Legat glumca Ivana Bekjareva u “Adligatu”

Ivan Bekjarev voleo je da putuje, posetio je Šri Lanku, Brazil, Kubu, Bali, Japan, Tajland…
– Ne planiram svoja putovanja, mene sve zanima, svuda bih otišao. Ma, nabrojao bih pola sveta. Nisam još bio u Kini, ni u Indiji, a voleo bih, mada sam skoro celu Aziju obišao. Obično putujem zimi, ne leti… zapravo dođe mu to kao zimsko letovanje. Znate, kad je kod nas hladno, tamo je toplo, a i zato što tokom leta radim, tada su letnji festivali… – izjavio je pre nekoliko godina Ivan Bekjarev.

D. D.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde