Napustio nas je pevač Krunoslav Kićo Slabinac

0
62

Napustio nas je jugoslovenski pevač, legenda tamburaške, zabavne i popularne muzike.

Napustio nas je pevač Krunoslav Kićo Slabinac

Preminuo je Krunoslav Kićo Slabinac. Popularni muzičar izgubio je bitku koju je pooslednjih meseci vodio. Umro je u bolničkoj sobi zagrebačkog KBC-a, u kojoj je ležao tri meseca. Pevač je smešten u bolnicu početkom avgusta zbog koronarne bolesti, koja mu je bila zahvatila krvne žile. Uprkos uspešnom zahvatu, tokom kojeg su mu ugrađene tri bajpasa, oporavak se zakomplikovao jer mu rana na grudnom košu nije zarastala kako treba. Krajem avgusta je skinut sa respiratora, i svi su ponadali dobrom oporavku. Nažalost, Kićo nije izdržao…

KIĆO SLABINAC: Danas nam svima fali romantike, ljubavih pisama i plesa u dvoje

Krunoslav Kićo Slabinac rođen je u Osijeku ratne 1944. godine. Već u osnovnoj školi počeo je da glumi u dečjem pozorištu, svirao je tamburu, što i nije čudno jer je reč o instrumentu koji je susretao na svakom koraku. Izmamiti osmeh na licu publike, ali pevati iz duše osetio je kao svoj poziv. Prvi susret sa muzikom Elvisa Prislija doveo je do toga da je Kićo zaboravio tamburu i, potpuno zaveden muzikom koju su obožavali i prihvatili mladi širom sveta, postaje jedan od jugoslovenskih pionira rokenrola. Iako je imao sreću da su mu roditelji mogli platiti učitelja gitare, klasična muzika nije ga toliko privlačila. Za Kiću je postojao samo rok, pa je već krajem pedesetih godina počeo da svira gitaru na igrankama. Tada je krenuo sa nastupima u grupi “Kon-Tiki”, koja se nešto kasnije preimenovala u “Tornado”.

MIRJANA I DADO TOPIĆ: Iz našeg braka stvorili smo evergrin

Ozbiljniji početak bavljenja muzikom Kići se dogodio osnivanjem grupe “Dinamiti” sa kojom je doživeo prve uspehe u karijeri. Prijavili su se na takmičenje rok sastava u Zagrebu i Beogradu, i na oba pobedili. Po povratku iz vojske, Kićo je odlučio da nastavi karijeru kao solo pevač. Preselio se u Zagreb gde je nastupao pevajući pesme Toma Džonsa i Elvisa Prislija.

Pobedivši u Zagrebu na jednom takmičenju pevača početnika, Kićo je dobio priliku da zabavlja publiku u jednom klubu u koji su zalazili poznati muzičari. Upravo ga je tu čuo Nikica Kalođera, koji mu je 1969. omogućio nastup na Splitskom festivalu. Kićo je izveo pesmu “Samo zbog ljubavi” i bio zapažen. Godinu dana kasnije pobedio je na Opatijskom festivalu sa numerom “Više nećeš biti moja”, autora Aleksandra Koraća. Već sledeće, 1971. godine predstavljao je Jugoslaviju u Dablinu na “Pesmi Evrovizije” sa kompozicijom “Tvoj dječak je tužan” i osvojio 14. mesto.

LADO LESKOVAR: Jugoslovenac, prijatelj prvih dama

U otadžbini Kićo je nizao uspehe i vrlo brzo postao jedan od najpopularnijih pevača u državi. Njegova pesma “Zbog jedne divne crne žene” postigla je ogroman uspeh i učvrstila njegov status na estradi. Brojni nastupi i pobede na tada popularnim festivalima, nastup na Evrosongu, milionski tiraži diskografskih izdanja i slava doveli su ga do statusa mega zvezde.

Početkom sedamdesetih prošlog veka Krunoslav Kićo Slabinac je boravio u SAD-u, a nakon povratka okrenuo se muzici iz svog slavonskog kraja. Time je otvorio još jedan muzički pravac u kojem je bio jednako uspešan kao i u zabavnoj. Osnivanjem “Slavonskih bećara”, kao prethodnika ansambala tog tipa, gradi novi način predstavljanja izvorne narodne muzike. Ljubav prema zabavnoj muzici bila je kod Slabinca i dalje prisutna i redovno se pojavljivao na festivalima ove muzike, gde je povremeno i pobeđivao.

GORAN BREGOVIĆ: Otac je želeo da sviram violinu, ali to je težak instrument

Veliki uspeh postigao je pesmama koje je sam napisao: “Plavuša”; “Pokloni mi jedan dan”; “Zbog jedne divne crne žene”; i “Tri slatke riječi”. Tokom svoje dugogodišnje karijere, koja je trajala šest decenija, Kićo je sarađivao sa brojnim autorima – Đorđe Novković; Zdenko Runjić; Mario Mihaljević; Arsen Dedić; Maja Perfiljeva; Drago Britvić; Kemal Monteno; Hrvoje Hegedušić…

U svoju diskografiju upisao je više od 25 studijskih albuma, gotovo 50 singl ploča i 12 kompilacija. Svoj prvi album “Krunoslav Kićo Slabinac” objavio je 1972. za tadašnji “Jugoton”. Sa nekoliko kompilacija “Zlatna kolekcija” (2006); “The Platinum Collection” (2007); “Najljepše ljubavne pjesme” (2010); “50 originalnih pjesama” (2015); redovno se nalazio u najvažnijim edicijama “Croatia Records” kao jedan od najtiražnijih i najpopularnijih pevača zabavne muzike.

Spomenik glumici Zlati Petković u njenom rodnom Svrljigu

Kićine pesme, od onih zabavnog karaktera, pa sve do najlepših narodnih i tamburaških kompozicija, među kojima su “Kad čujem tambure”; “Hej, bećari”; “Vesela je Šokadija”; “Seoska sam lola”; “Ako zora ne svane”; “Otiš’o je s mirisima jutra”; “Inati se Slavonijo”; “Slavonijo, ja sam tvoje dijete”; i mnoge druge ostaće njegova najveća muzička ostavština. Njegova kompilacija božićnih pesama “Christmas with Kićo” (Svim na zemlji mir, veselje) objavljena prvi put 1983. ostaće zapamćena kao najprodavanija božićna kompilacija na ovim prostorima, a njeno reizdanje 2002. dostiglo je platinasti tiraž.

Poslednju kompilaciju “Cvijet čežnje – Kićo Dalmaciji” objavila je “Croatia Records” 2017. godine. Na njoj se nalaze Kićini hitovi sa Splitskih festivala. Upravo je na splitskoj pozornici ovog leta na 60. Festivalu zabavne glazbe poslednji put uživo pevao na retrospektivnoj večeri.

Preminuo muzičar i autor brojnih pop hitova Rajko Dujmić

Krunoslav Kićo Slabinac bio je veliki šarmer, duhovita i vrcava osoba. Nije znao za penzionerske dane i najveća želja mu je bila da nastupa dokle god je živ. Želja mu je ispunjena, a publika će i dalje uživati u numerama koje joj je ostavio. Iza Kiće su ostali njegovi neutešni sinovi Pavao (41) i Ivan (39), prijatelji i brojni obožavaoci.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde