Preminuo glumac Tihomir Tika Arsić

0
28

Umetnik je izgubio bitku protiv teške bolesti.

Preminuo glumac Tihomir Tika Arsić
Tihomir Arsić, Foto: Prinskrin YouTube

U Beogradu je posle duge i teške bolesti preminuo glumac i dugogodišnji član ansambla Drame Narodnog pozorišta u Beogradu Tihomir Tika Arsić. Bolovao je od kancera pankreeasa. On je, kako je nedavno izjavio u intervjuu za “Gloriju”, sasvim slučajno, na detaljnom pregledu saznao je da ima rak na glavi pankreasa. Kako se tada pripremao za filmsku ulogu – čoveka koji umire od raka, razmišljao je da li da prvo snimi film, pa da ode na operaciju ili da odustane od uloge zbog zdravlja.

Zbogom Mujice: Preminuo Mustafa Nadarević

– U maju prošle godine sam se pripremao za opskurnu filmsku ulogu čoveka koji umire od raka. Pet meseci sam se pripremao za taj lik, prvi put sam išao u teretanu i trenirao boks. Malo pre početka snimanja, koje je trebalo da traje dva i po meseca i bude vrlo zahtevno, preventivno sam otišao kod lekara na detaljnije preglede – rekao je Arsić.

tika arsić Ubice-mog-oca-2
Radoslav Rale Milenković i Tihomir Arsić u seriji “Ubice mog oca”, Foto: Promo

– Kako skoro 20 godina nisam igrao tako veliku ulogu na filmu, mislio sam da je u redu da budem siguran da sam dobro i da neću morati da pravim pauzu. Uradio sam nekoliko skenera i magneta, mada sam bio zdrav i nisam osećao nikakve tegobe. Tako sam slučajno saznao da imam kancer na glavi pankreasa – ispričao je tada glumac. On je još dodao:

Preminuo proslavljeni glumac Ivan Bekjarev

– Premda je kancer bio u samom začetku, rešio sam da ne odlažem lečenje. Operisan sam za šest dana. Kada su me iz operacione sale odvezli na intezivnu negu, bio sam u bunilu od anestezije. Moja supruga Jelena je bila pored mene. Kaže da je prvo što sam rekao bilo: “Ništa od filma”. Nažalost, film nisam snimio, ali na sreću snimio ga je jedan sjajan glumac.

– Što se moje operacije tiče, bila je uspešna. Histopatološki nalazi su pokazali da imam izglede za potpuno izlečenje. Lekari su mi čestitali. Nigde nije bilo metastaza i sve je izgledalo dobro. Prevencije radi, određeno mi je da primim 12 hemioterapija, jako teških, koje sam odlično podnosio. Krajem februara ove godine je trebalo da odem na kontrolu – kazao je Tika.

Napustio nas Miroslav Miša Aleksić, basista “Riblje čorbe”
tika arsić DEVOJKA-S-LAMPOM-tv-drama-1992
Tihomir Arsić i Bogdan Diklić u TV drami “Devojka s lampom”

– Zbog korone, na kontrolu sam otišao tek 6. maja. Dva dana kasnije, rekli su mi da imam metastaze na obe strane jetre. Posle novih hemioterapija, kojima sam bio podvrgnut tokom leta, nedavna kontrola je pokazala da se broj metastaza na jetri uvećao, ali njihova veličina ne. Krećem sa trećom turom hemioterapije. Duboko sam svestan činjenice da je moja bolest neizlečiva, ali takođe i toga da život može da se produži, s obzirom na to da imam za koga i za šta da ga nastavim – za moju porodicu i prijatelje, možda i za šansu da se vratim u profesiju – odlučio sam da se borim! – dodao je glumac.

– Pankreas je sada odlično i tu gajim malu nadu. Osećam se i ponašam kao da sam besmrtan. Ako ti je već ostalo nekoliko meseci, ili koja godina života, onda to vreme treba da provedeš u sreći i veselju. Čudan je taj moj tumor na jetri. Ne možemo mu ništa. Mutira. Poslednja hemioterapija nije dala rezultate. Možda je moja jetra uvežbana da podnosi svašta. Nadam se da ćemo sada ubosti terapiju na koju će reagovati – rekao je tada Tihomir.

Nedelja, i svi ste tu a mene s vama nema: Preminuo Džej Ramadanovski

– Kao posledica operacije pankreasa i lečenja pojavio mi se povišen šećer, ali nisam to znao. Gubio sam na težini misleći da je to od hemioterapija, a tek sam u maju ove godine saznao pravi razlog. Sa preko 100 kilograma sam spao na 69. U međuvremenu sam uspeo da povratim nekih sedam-osam. Dajem sebi insulin svakog dana – dodao je Arsić.

Tihomir Tika Arsić rođen je 1957. godine u Zemunu, a glumu je diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Milenka Maričića. Tihomir Arsić je skrenuo pažnju na sebe 1981. kada je u Narodnom pozorištu odigrao ulogu Romea, u Šekspirovoj drami “Romeo i Julija”, u režiji Steve Žigona. Od 1984. postao je stalni član glumačkog ansambla nacionalnog teatra.

Napustio nas je pevač Krunoslav Kićo Slabinac

Uvek je bio veran svom pozorištu, koje je neizmerno voleo i u kome je odigrao više značajnih uloga u klasičnim i savremenim komadima. Svakako najvažnija pozorišna rola, za koju je i sam govorio da mu je najdraža i najbolja koju je odigrao, je Rogožin, u “Idiotu” Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, a u režiji Steve Žigona. Za maestralno tumačenje Rogožina, kolekciji brojih priznanja koje je dobio tokom karijere, pridružio je i dve najznačajnije nagrade koje je osvojio upravo sa tom rolom – “Zlatnog viteza” u Moskvi i Nagradu “Raša Plaović” za najbolje glumačko ostvarenje.

TihomirArsic-Rogozin-u-predstavi-Idiot
Arsić kao Rogožin u predstavi “Idiot”, Foto: Narodno pozorište

Kada je reč o Arsićevom angažmanu u Narodnom pozorištu, svakako se izdvaja i nastup u kultnoj predstavi “Solunci govore”, po tekstu Antonija Đurića i u režiji Cisane Murusidze. Publika će ga pamtiti i po monodrami “Tako je govorio Broz”, sa kojom je početkom devedesetih godina prošlog veka nastupao širom nekadašnje Jugoslavije odigravši je više od 300 puta.
Veoma zapažene uloge odigrao je i na filmu i televiziji.

Preminuo Lazo Goluža, tvorac “Kviskoteke”

Debitovao je u filmu “Sinovi” Slavoljuba Stefanovića Ravasija 1975, a zatim su usledili upečatljivi nastupi u “Dečku koji obećava”; “Igmanskom maršu”; “Velikom transportu”; “Pejzažima u magli”; pa u filmu “Lager Niš”; “Balkan ekspres”; “Boj na Kosovu”; “Uslovna sloboda”… kao i serijama “Ne tako davno”; “Vuk Karadžić”; “Tragom Karađorđa”; “Šesto čulo”; “Ubice mog oca”; “Kralj Petar Prvi”…

tihomir-arsic-veliki-transport-foto-PrintscreenYouTube-Delta-Video JOCIKA
Ljiljana Blagojević i Tika Arsić u filmu “Veliki transport”

Arsić je bio i u političkim vodama. Do 2008. godine bio je član Demokratske stranke Srbije, a onda se pridružio novoosnovanoj Srpskoj naprednoj stranci. Bio je savetnik za kulturu premijera Aleksandra Vučića, a od 2018. državni sekretar u Ministarstvu kulture.

Preminuo jugoslovenski glumac Špiro Guberina

Tihomir Tika Arsić je u prvom braku sa pevačicom Biljom Krstić dobio ćerke Milicu i Lenku, a sa drugom suprugom, balerinom Jelenom Ćosić, ćerku Veru i sina Arsenija. Bio je i ponosni deda unuke Noe.
Komemoracija Tihomiru Arsiću biće održana kada se za to steknu epidemiološki uslovi.


POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde