Nedelja, i svi ste tu a mene s vama nema: Preminuo Džej Ramadanovski

0
60

Muzička scena ostala je bez još jednog popularnog pevača.

Nedelja, i svi ste tu a mene s vama nema: Preminuo Džej Ramadanovski
Foto: Printskrin YouTube

Estradu i publiku rastužila je u nedelju, 6. decembra, vest da nas je napustio Džej Ramadanovski. Mnogi su na društvenim mrežama napisali stihove iz njegovog čuvenog hita: “Nedelja, i svi ste tu a mene s vama nema…” Folkeru je stalo srce, navode domaći mediji.

Džeju je godinama bilo narušeno zdrastveno stanje. Pre tri godine je imao operaciju srčanih zalizaka u Beču, nakon koje se povukao i po savetima lekara vodio računa o zdravlju. U nedavnom intervju je izjavio da je u strogom karantinu zbog zdravstvenih problema koje ima, i da bi korona virus bio poguban za njega. Prema navodima medija, Džej je preminuo u svom domu, nakon što je intervenisala hitna pomoć, gde ga je bezuspešno reanimirala.

Vuk Mob objavio spot za pesmu “Slavija”, gost Džej Ramadanovski

Džej Ramadanovski je rođen 29. maja 1965. godine u Beogradu. Iz braka sa bivšom suprugom Nadom ima dve ćerke – Anu i Mariju. Starija Ana podarila mu je unuka Adrijana.

Iako je muzika oduvek bila sastavni deo Džejevog života, prelomni trenutak za početak profesionalne karijere desio se 1987. kada su njegov talentat uočili kompozitor Aleksandar Radulović Futa i tekstopisac Marina Tucaković. Proslavljeni bračni par napisao mu je pesmu “Zar ja da ti brišem suze” s kojom je Ramadanovski nastupio na festivalu MESAM i osvojio treće mesto publike. Mladi, nepoznati pevač bio je otkriće tog festivala. Osim glasa i muzikalnosti, posedovao je neku magiju koja mu je donela takoreći preko noći armiju obožavoca.

“Nema dalje” – novi duet Mine Kostić i Džeja Ramadanovskog

Džej je bio mangup, simpatični i duhoviti Ciganin, koji se nije folirao. Imao je u životu uspona i padova. Nekoliko godina zbog sklonosti ka maloletničkoj delinkvenciji proveo je po domovima za vaspitanje dece i omladine. Kao štićenik doma završio je autolakirerski zanat, a u šali pričao da je postao “umetnički dekorater za limuzine”. Inače, više je voleo da ga predstavljaju kao Ciganina, nego kao Roma.

Bio je svestan šta zna i šta ne zna, koliko je obrazovan, kao i koliko je srećan što je od šibicara postao muzička zvezda. I sam je govorio da su ga slava i popularnost u nekim trenucima “opili”, pa je poleteo više nego je trebalo… Pravdao se i da je “samo Ciganin tanane duše, slab na lepe stvari”. Ipak, on je bio mnogo više od toga. Ali, cena popularnosti bila je visoka, donela mu je i mračni svet poroka, mnogo alkohola, droge, opijanja, ludovanja, kocka…

“Hej živote druže” duet Bobana Rajovića i Džeja Ramadanovskog

Ko god je upoznao Džeja i proveo neko vreme s njim, ima sigurno sijaset zanimljivih anegdota. Naravno, mnoge će ostati neispričane javno. Pratila sam njegov rad godinama, od početka profesionalne karijere i prvog uspeha na MESAM-u, preko brojnih promocija, gostovanja na radiju i TV, snimanja u studiju, do privatnih slavlja.

U vreme najveće popularnosti Džej je organizovao u restoranu na Beogradskom sajmu neko druženje, ne sećam se da li je bila promocija albuma ili najava koncerta. Sjatila se “sedma sila” sa svih strana, pevačevi prijatelji, rodbina, saradnici… Džeki je malo kasnio, a onda je ušao u salu i počeo da đuska. Škljocali su blicevi, zujale kamere, a on sa širokim osmehom na licu, preplitao je vešto nogama u ritmu numere “Lubenica”. Onda je ruke pružio ka meni i mojoj koleginici Zorici Konić, podigao nas sa svojih stolica i naterao da mu se pridružimo u igri. Bilo je to nekoliko nezaboravnih minuta – đuskanje sa Džekijem uz “Lubenicu”.

“Vikend sa ćaletom” od 29. oktobra u bioskopima Srbije

Na Džejevim koncertima publika je plakala uz emotivne balade, ali i skakala i plesala uz brze numere. “Sunce ljubavi”; “Nedelja”; “Rađaj sinove”; “Ko se s nama druži”; “Mrak, mrak”; “Ni jedne usne se ne ljube same”… ovo su samo neki od hitove koje je snimio Džej i koje će publika još dugo, dugo slušati. Podsetimo, Ramadanovski je imao i veoma zapažen nastup na Grand festivalu 2008. godine, kada je osvojio drugo mesto sa pesmom “Imati pa nemati”. Nedavno je odigrao epizodnu rolu u filmu “Vikend sa ćaletom”, gde je otpevao svoju pesmu “Živote, ženo bez morala”.

D. Dušanić

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde