Preminuo novinar i humorista Dejan Pataković

0
470

Umesto da ode na medicinu i postane gospodin lekar, odlučio je da bude doktor za smeh. Šest decenija važio je za jednog od najboljih specijalista koji leči humorom.

dejan pataković
Dejan Pataković, Foto: Printskrin YouTube / BorisBizeticDotCom

Novinar i humorista Dejan Pataković preminuo je 27. aprila u Beogradu.
Rođen je 23. maja 1941. u Beogradu. Diplomirao je istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu. U braku sa Mirom ima ćerke Deanu, pijanistkinju i Ivanu, novinarku.

Preminuo novinar Dejan Anastasijević

Prvu karikaturu objavio je 1. marta 1958. u “Ježu”, a do danas još oko 15.000 karikatura i 10.000 aforizama, priča, humoreski… Njegov je i čuveni Zeka Peka, maskota Prvenstva Evrope u košarci, 1975. Ceo radni vek proveo je u kući “Politika”, baveći se karikaturom, satirom, uređivanjem… nekad je pisao za Milovana Ilića Minimaksa i “Sedmoricu mladih”, a kasnije za Ivana Ivanovića. Čak 25 godina bio je urednik u dnevnoj novini “Politika Ekspres”, a deceniju i po glavni urednik magazina “Huper”. Satiričnu rubriku “Kaktus” u “Ekspresu” je pisao 23 godine.

Đorđe Marjanović i Dejan Pataković, Foto: Privatna arhiva

Prvu karikaturu Dejan Pataković objavio je sa nepunih 17 godina. Išao je u XIV beogradsku gimnaziju i već je bio zaljubljen u humor i karikaturu.
– To je vreme prvih žurki, igrali smo fudbal na ulici, skupljali ploče, išli na školske igranke. Posebno sam voleo tada popularni list “Jež”, koji se čitao i prepričavao. Izlazio je petkom, ali nikada nisam mogao da dočekam taj dan, pa sam četvrtkom posle podne odlazio na železničku stanicu, gde je mogao da se kupi dan ranije. “Gutao” sam ceo broj, a karikaturom sam bio posebno opčinjen. Mladi su u to vreme, kao i danas, dolazili u Beograd Balkanskom ulicom. Nisam ni ja bio izuzetak, s tim što su oni dolazili uzbrdo, a ja sam Balkanskom išao nizbrdo, do kioska na stanici – ispričao je Pataković u jednom intervjuu.

Dokumentarni film o neponovljivoj grupi “Rokeri s Moravu”

Objavio je tri diska sa dečjim pesmama za koje je muziku komponovao Boris Bizetić. Malo se zna da je hit Lepe Brene “Moj je lola zvezda rokenrola” on napisao. Bio je gost prve emisije “Kocka, kocka, kockica” početkom sedamdesetih, pozvan je i u pedesetu “Kockicu”… a stotu je vodio u Sava centru sa Milicom Gacin.

Pataković u društvu glumca Milivoja Živanovića i Milosava Buce Mirkovića, pesnika, esejiste, književnog i pozorišnog kritičara, Foto: Privatna arhiva

Bio je i sportista, član juniorske teniske reprezentacije Srbije i drugi junior Beograda. Kasnije je igrao stoni tenis i karijeru završio među deset najboljih u Beogradu.
– Svi kažu da je smeh lekovit, pa evo mog predloga da sledeći ministar zdravlja bude humorista ili satiričar – izjavio je Dejan Pataković pre osam meseci u intervjuu za “Srpski telegraf”.

MINJA SUBOTA: Moja generacija je večno mlada i – luda!

Za emisije “Vreme sporta i razonode” Pataković je napisao i himnu, u njegovom radnom opusu je i 300 epizoda emisije “Jovanovići”, pa “Po podne jednog pauna”… Dve godine pisao je tekstove za Batu Živojinovića, u Jutarnjem programu TV Beograd. Na Radio Beogradu 202 dve godine je vodio zabavno-muzičku emisiju “Krug Dvestadvojkom”. Pisao je scenarija i za TV Sarajevo i TV Zagreb, bezbroj programa za Novu godinu…

Sa suprugom Mirom, Foto: Privatna arhiva

Dobio je i brojne nagrade i priznanja za svoj rad. Tako je, između ostalog, šou “Sedam plus sedam” učestvovao na festivalu “Zlatna ruža Montrea”; osvojio je i “Srebrnu ružu” u Portorožu; u “Politikinoj” kući Pataković je bio aforističar godine, osvojivši nagradu “Jovan Hadži Kostić”; stekao je priznanje “Slobodan Kostić” za humor i satiru; kao i “Zlatni beočug”, nagradu za trajni doprinos kulturi.

Preminula novinarka Branka Jeremić Subota
dejan pataković
Gane Milanović, Boris Bizetić i Dejan Pataković, Foto: Facebook / Boris Bizetić

Godine 1967. počeo je saradnju s Milovanom Ilićem, koji je tada napravio pravu radio revoluciju svojom emisijom “Minimaks”. Minimum govora, maksimum muzike.
– Milovana Ilića sam znao iz “Ježa”. Putovali smo na festival humora u Piran kad mi se poverio da je iz protesta napustio “Jež” i prešao u Radio Beograd, gde sprema novu emisiju. Ona je emitovana subotom od osam do 12 sati, i sarađivao sam u svih 250. Dodam li tome i 1.260 emisija “Tup tup”, koje je radio pod parolom “Nikad subotom, uvek nedeljom”, u kojima sam takođe bio stalni saradnik, sve će vam biti jasno. Mića Ilić je bio ležeran, duhovit, britkog humora, što bi se reklo rođeni voditelj. Bila mi je čast da radim s njim, uveren da se takav više nikada neće pojaviti kod nas! – prisetio se Dejan u intervjuu za “Politiku” pre nešto više od godinu dana.

Sećanje na Miodraga Petrovića Čkalju: Prolazeći kroz Stalać
dejan pataković
Foto: Printskrin YouTube / Andrej Kovačević

– Baš na moj rođendan, 23. maja 2010. startovala je na televiziji nova emisija “Veče s Ivanom Ivanovićem”. Ivan, kao simpatični voditelj “Keš taksija” sad je “zagrizao” veći plen. Sat i po vrcavog humora, kritike društvenih i političkih pojava, razgovori s atraktivnim gostima. Rođen je novi TV velemajstor, koji je iz emisije u emisiju sve razigraniji, sigurniji i duhovitiji. Priključio sam se ekipi u trećoj emisiji. Kada je Ivan imao 35 godina, ja sam imao duplo – 70. Godinu dana kasnije, kad je on napunio 36, a ja 71, čestitao sam mu rođendan s porukom: “Više nisam duplo stariji. Smanjujem razliku”. Ivan ima već 440 emisija i ponosan sam što sam i dalje deo te sjajne ekipe mladih i talentovanih ljudi – kazao je za “Politiku” Dejan Pataković.

A. D. / Izvor: Politika, Srpski telegraf

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde