Preminula Neda Arnerić: Odlazak jugoslovenske glumačke zvezde

0
250

Glumica je ostavila dubok trag u kinematografiji, ali i na “daskama koje život znače”.

Preminula Neda Arnerić: Odlazak jugoslovenske glumačke zvezde
Foto: Promo

Preminula je Neda Arnerić u 67. godini. Pronađena je u svom stanu u Beogradu. Snimila je preko 110 filmova, i odigrala četrdesetak uloga u pozorištu. Za svoj rad dobila je brojna priznanja i nagrade. Voleli su je u celom regionu i, kako je sama izjavljivala, svi su je doživljavali kao svoju. Važila je za lepoticu i seks simbol domaće kinematografije.

NEDA ARNERIĆ: Milena Dravić je moja najdraža koleginica

Neda Arnerić je rođena u Knjaževcu 15. jula 1953. godine. Završila je dva razreda Devete beogradske gimnazije i sa 16 godina je upisala Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u klasi profesora Milenka Maričića. Međutim, nije završila Akademiju jer je zakon branio da studenti prve i druge godine snimaju filmove i igraju predstave, a Nedi su stizale brojne ponude koje nije mogla da odbije. Njeni roditelji su insistirali da bude fakultetski obrazovana jer su se plašili da neće imati od čega da živi kada popularnost prođe. Zato je glumica zagrejala stolicu i 1980. je diplomirala istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Govorila je italijanski, francuski, engleski i ruski jezik, a sporazumevala se i na nemačkom.

46. FEST: “Beogradski pobednik” uručen Nedi Arnerić, “Šarmer” najbolji film
Preminula Neda Arnerić: Odlazak jugoslovenske glumačke zvezde
Do svoje 18. je snimila deset filmova. u mnogima je imala glavne uloge

Neda se od malih nogu interesovala za razne vidove umetnosti. Balet je učila kod Danice Šetine koja je bila nastavnica i Lokici Stefanović. Sa 10 godina je počela da pohađa časove glume u grupi glumca i reditelja Bate Miladinovića. Bila je član Dečje dramske grupe Radio Beograda i sa 13 godina je snimila svoj prvi film “San” (1966). Postala je prva dečja filmska zvezda u Jugoslaviji. Film govori o devojkama i mladićima koji su maštali o lepšoj budućnosti, ali Drugi svetski rat je uništio njihove snove. Njen talenat je prvi zapazio reditelj Puriša Đorđević, sa kim je nastavila da sarađuje.

NEDA ARNERIĆ: Ljubav i prijatelji su ono što me drži

Nedina majka je bila domaćica pa je imala vremena da joj pravi društvo na snimanjima i da kontroliše i nju i brata. Otac je po profesiji bio lekar, ali veoma povučen zbog čega je o njemu mnoge stvari saznala nakon što je preminuo. Važnu ulogu u Nedinom detinjstvu je imala baka-tetka Jovanka Hrvaćanin, koja joj je pisala pesme, učila je da bude skromna i da obuzda svoju bujnu maštu. Sa jedne strane je žalila što ne može da ima detinjstvo kao njeni vršnjaci, a sa druge je želela da bude zrelija i obrazovanija jer se družila sa starijima od sebe.

Izložba “Kino oko” Jelene Jelače inspirisana jugoslovesnkim filmom

Godine 1967. je dobila uloge u filmovima “Oh, divljino” i “Jutro”, koji je režirao Puriša Đorđević. Radnja filma obuhvata posleratni period u kome su se ljudi suočavali sa posledicama koje je rat na njih ostavio. Glumila je sa Milenom Dravić, Ljubišom Samardžićem, Mijom Aleksićem, Ljubom Tadićem, i drugim velikanima.

Naredne godine je snimila filmove “Saculatat”, “Višnja na Tašmajdanu” i “Podne”. “Višnja na Tašmajdanu” ju je proslavila i smestila u vrh jugoslovenske glumačke scene. Neda je postala kultna figura šezdesetih godina prošlog veka. Iako je imala samo 15 godina, odlično se snašla pored glumaca kao što su: Radmila Savićević, Miodrag Petrović Čkalja, Velimir Bata Živojinović… U filmu je predstavljeno rađanje ljubavi između dvoje mladih, njeno trajanje i gašenje zbog lažnih vrednosti savremenog sveta.

Crna dama sa zvezdanom senkom: Preminula glumica Dušica Žegarac

Onda je usledila glavna uloga u filmu Puriše Đorđevića “Podne”, koji govori o ljubavi Srpkinje i Rusa koji su se venčali, ali zbog sukoba komunističkih partija njihovih zemalja, morali su da se rastanu uz minimalne šanse da ponovo budu zajedno.

Od 1969. Neda je živela i radila u inostranstvu i po Jugoslaviji. Roditelji su joj branili da započne međunarodnu karijeru na čemu im je kasnije bila zahvalna. Glumila je u filmovima “Cross country”, “Divlji anđeli” i “Vreme bez rata”. Godine 1973. nastupa u filmu “Shaft in Africa”. Ovo ostvarenje postaje kultno i zbog toga što se Neda Arnerić pojavljuje gola.

ODLAZAK VELIKOG GLUMCA: Napustio nas je Mihailo Miša Janketić

Usledili su naredne godine filmovi “L’ Erotomane” i “Užička republika”, koji se smatra jednim od najznačajnijih ostvarenja u kojima je učestvovala. Film odlikuje politički scenario, ali ima i nekoliko spektakularnih akcionih scena. Veoma zapaženu rolu ostvarila je u filmu “Ko to tamo peva”, gde je tumačila mladu. Igrala je i u fiulmovima “Sutjeska”; “Varljivo leto ’68”; “Valter brani Sarajevo”; “Tri karte za Holivud”… kao i u televizijskim serijama “Metla bez drške”, “Policajac sa Petlovog brda”; “Naša mala klinika”…

Preminula Neda Arnerić: Odlazak jugoslovenske glumačke zvezde
Neda Arnerić u filmu “Aleksi”

Za ulogu Delfine, u filmu “Ispravi se, Delfina” reditelja Aleksandra Đurčinova, 1977. godine dobila je Srebrnu arenu na Filmskom festivalu u Puli, kao i nagradu Nagrada “Carica Teodora” na Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu. Dobitnica je i Zlatne arene na Filmskom festivalu u Puli (1988) za ulogu u filmu “Haloa –Praznik kurvi”, reditelja Lordana Zafranovića. Dobila je i nagradu “Pavle Vuisić” za životno delo. Za svoja ostvarenja na filmu, 2009. dobila je “Plaketu Jugoslovenske kinoteke”.

Sećanje na Miodraga Petrovića Čkalju: Prolazeći kroz Stalać

Od 1985. do 1999. godine vodila je sopstvenu galeriju “Atrijum” u Beogradu.
Bila je i narodna poslanica u Skupštini Srbije (2000-2004).

Glumica se tri puta udavala. Prvi brak je bio sa rediteljem Dejanom Karaklajićem koga je upoznala na snimanju “Užičke republike”. Pozvala je agenta i saopštila mu je da otkazuje ulogu jer se udaje. Agent joj je odgovorio da može da zaboravi na svetsku karijeru što Nedi nije smetalo. Sa Dejanom je snimila hit komediju “Ljubavni život Budimira Trajkovića”. Brak je trajao dve godine, ali su glumica i režiser ostali dobri prijatelji.

BRANKA VESELINOVIĆ: Bogat život ispunjen ljubavlju i optimizmom
Preminula Neda Arnerić: Odlazak jugoslovenske glumačke zvezde
Nedavno je Neda prisustvovala otvaranju izložbe u Jugoslovenskoj kinoteci

Drugi Nedin muž je bio 32 godine stariji glumac Rade Marković. Svi su bili protiv tog braka, a posebno glumičina majka. Iako je trajao samo tri godine, Nedi je bilo prelepo. Kako je izjavljivala, uz Radeta je zavolela ozbiljnu muziku, pisce, tenis, skijanje, prirodu…
Početkom septembra 1981. je upoznala trećeg supruga, dr Milorada Mešterovića, koji je bio maksilofacijalni hirurg. U decembru 2018. godine preminuo je u 65. godini usled teške bolesti.

Preminuo legendarni voditelj Radio i TV Beograda Svetislav Sveta Vuković

U intervjuima Neda Arnerić je govorila da je želela da ima decu, ali nije joj se posrećilo. Vezana je bila za decu svog brata i prijateljica. Bila je gurman je i obožavala je da eksperimentiše sa hranom. Smatrala je da su za njenu dobru liniju i mladalački izgled zaslužni geni. Jedno vreme je trenirala jogu, jer imala problema sa kičmom. Bila je protivnik je estetske hirurgije.

Pre četiri godine Neda Arnerić je pala sa terase svog stana na trećem spratu u Dubljanskoj ulici na Vračaru. Tom prilikom je povredila kičmu i bila je zbrinuta u Urgnentnom centru. Ona je tada, prilikom pada, slomil tri pršljena, vratni, kičmeni i grudni. Poslednjih godina bila je veoma depresivna i pod lekovima.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde