“Đerdan” ostao svog bisera: Preminula Mira Vasiljević

1
497

Posle duge i teške bolesti, napustila nas pevačica koja je ostavila dubog trag u narodnoj muzici.

"Đerdan" ostao svog bisera: Preminula Mira Vasiljević
Mira Vasiljević, Foto: Privatna arhiva

Miroslava Mira Vasiljević preminula je u noći između 22. i 23. marta, u 85. godini, u Beogradu. Slavna pevačica dugo se borila sa teškom bolešću, a poslednje godine provela je u Domu za stare na Bežanijskoj kosi. Miru su zvali “muzički biser narodne muzike”. Bila je osnivač ženskog vokalno-instrumentalnog ansambla “Đerdan”, koji je iznedrio mnoge danas poznate izvođače. Dobitnica je brojnih priznanja, a Savez estradnih umetnika dodelilo joj je nagradu za životno delo.

Ispraćaj Mire Vasiljević je u sredu, 27. marta, u 12.30h na Novom groblju.

Zlatni mikrofon za doajena narodne muzike Predraga Živkovića Tozovca
"Đerdan" ostao svog bisera: Preminula Mira Vasiljević
Mira i njen “Đerdan”

Rođena je u Ripnju kraj Beograda 25. novembar 1934.
– Moj tata je po zanimanju bio stolar i svi su se u Ripnju, mom rodnom mestu, grabili da im Raja tišljer ugrađuje prozore i vrata, jer je pesmom unosio radost u njihove domove. Pamtim, svirao je i usnu harmoniku. U to vreme bile su aktuelne zanatlijske zabave. Vodio me je da pevam na tim narodnim veseljima, a kad bi poveo kolo, uvek bi uzeo mene za ruku da igram do njega. Svi su se čudili kako petogodišnje dete ima takav glas i ume da igra. Kad je tata poginuo, imala sam nepunih 10 godina, brat Lale osam, a sestra Milica samo godinu dana. Od silne tuge uplašila sam se da ću da zaboravim da pevam, pa sam otrčala iza šupe da proverim umem li. Ubrzo potom sam nastupila na školskoj priredbi za Svetog Savu. Imala sam duge kike, a mama mi je vezala crne mašnice i tako sam pevala pesmu “Siroče sam”. Svi su plakali. Tada sam bila hrabra, ali posle nisam moga da zadržim suze kad god se pomenulo očevo ime – ispričala je Mira u jednom intervjuu.

Preminuo kralj narodne muzike: Poginuo Šaban Šaulić
"Đerdan" ostao svog bisera: Preminula Mira Vasiljević

I njena mama je lepo pevala, ali san joj je bio da joj ćerka postane lekar. Mira je, međutim, već u gimnaziji pošla na časove harmonike i majku molila da je upiše u muzičku školu, što ona nije htela ni da čuje, jer se tada znalo ko svira i peva. Mira je odlučila da se krijući upiše u srednju muzičku školu “Mokranjac”. U gimnaziji je imala “šarene” ocene i mama je navikla na to. Ipak je na polugodištu je pokazala knjižicu sa peticama. Majka je bila zaprepašćena, ali kad je bacila pogled na predmete sve joj je bilo jasno. Razmekšala se i konačno prihvatila da će joj se ćerka baviti muzikom.

Preofesionalnu karijeru pevačice je započela 1961, kada je postala solista Radio Beograda. Imala je na audiciji veliku tremu.
– Ime Radio Beograda za mene je bilo nešto najvrednije. Pevam tu pred maestrom Vlastimirom Petrovićem Carevcem, koji me je sa svojim orkestrom pratio. Primetio je Carevac koliko sam se prepala pa je ostavio violinu i rekao klarinetisti Bokiju Miloševiću da nastavi i izašao napolje. Sumnjam da je bio daleko od vrata, ali hvala mu, pustio me da se smirim. Ohrabrila sam se i otpevala pesmu “Evo srcu mom radosti”. Kao da je bilo simbolike u njoj. Mada sam otišla sva očajna, ubeđena da su mi sve lađe potonule, posle mesec dana sam dobila dopisnicu da sam primljena – ispričala je svojevremeno istaknuta umetnica o svojom počecima u muzičkoj karijeri.

GORDANA STOJIĆEVIĆ JANKOVIĆ: Muzikalna veterinarka
"Đerdan" ostao svog bisera: Preminula Mira Vasiljević

Prvu ploču “Devojačka kletva” snimila je 1965, sa kompozitorom i harmonikašem Bucom Jovanovićem. Zajedno su snimili još tri ploče – “Zašto me ostavi”; “Nikada neću voleti” i duetsku ploču sa Lepom Lukić “Dođi mi Dragane”. Krajem šezdesetih je Mira snimala i sa kompozitorima Ilijom Spasojevićem i Predragom Živkovićem Tozovcem. A 1970. pevačica postaje i kompletan kantautor, snimajući ploču sa četiri sopstvene kompozicije (Sini munjo; Nemoj da me kuneš; Prazan medaljon; Kod druge utehu traži) sa ansamblom Žarka Josipovića Skule. Tada postaje jedna od najpopularnijih pevačica sa Lepom Lukić i Silvanom Armenulić.

– Ime Radio Beograda za mene je bilo nešto najvrednije. Pevam tu pred maestrom Vlastimirom Petrovićem Carevcem, koji me je sa svojim orkestrom pratio. Primetio je Carevac koliko sam se prepala pa je ostavio violinu i rekao klarinetisti Bokiju Miloševiću da nastavi i izašao napolje. Sumnjam da je bio daleko od vrata, ali hvala mu, pustio me da se smirim. Ohrabrila sam se i otpevala pesmu „Evo srcu mom radosti”. Kao da je bilo simbolike u njoj. Mada sam otišla sva očajna, ubeđena da su mi sve lađe potonule, posle mesec dana sam dobila dopisnicu da sam primljena – ne zaboravlja istaknuta umetnica svoje početke u muzičkoj karijeri.

Preminuo kompozitor, klavijaturista i pevač Milorad Mića Nikolić
"Đerdan" ostao svog bisera: Preminula Mira Vasiljević
Mira sa unukom Milošem, ćerkama Jasnom i Natašom i pevačicama Izvorinkom Milošević i Gocom Stojićević, Foto: Privatna arhiva

Mira čim je diplomirala zaposlila se kao nastavnica u Muzičkoj školi u Valjevu. Narednih 12 godina radila je u prosveti kao nastavnica muzičkog obrazovanje po raznim školama. Istovremeno je snimala ploče. Radila je po raznim školama, ali posle velikog uspeha i popularnosti, koji joj je donela numera “Život piše uspomene”, posvetila se isključivo estradi i pevanju. Godine 1973. pobedila je na “Beogradskom saboru” sa pesmom Petra Tanasijevića “Zri, zri tamnjanika”. Te iste godine, kao specijalni gost je gostovala u Sokobanji na takmičenju za prvu harmoniku. Gledajući sestre Dragicu i Slavicu Janković, koje su se takmičile kao duet harmonika, Mira je došla na ideju da osnuje čisto ženski ansambl. Po povratku u Beogarad se obraća svojim koleginicama i prijateljicama Veri Ivković i Anđelki Govedarević o formiranju ženskog vokalno-instrumentalnog ansambla, koji bi negovao izvornu muziku. One prihvataju ideju, pa se obraćaju Radio Beogradu za još jedan vokal i dobijaju Gordanu Lazarević. Slede meseci vežbanja, koreografije, režiranja programa na kome je radio Jovan Ristić.

Kako je nastao hit “Žal” koji izvodi Šaban Šaulić
Biser narodne muzike – Mira Vasiljević, Foto: Privatna arhiva

Ansambl je dobio ime “Đerdan” kome je kumovao Mirin suprug, Miša. Ovaj sastav je bio nešto novo, neviđeno, i odmah je dobio pohvale sa svih strana. Pozivi za gostovanje su stizali sa svih strana bivše Jugoslavije. Bilo je dana kada su održavale i po dva-tri koncerta dnevno. “Đerdan” je postao sinonim kvaliteta o kome je vodila brigu Mira Vasiljević. Članice su se smenjivale i njihovo mesto su zauzimale mlade talentovane devojke koje su želele da uče. Mnoge su postale poznate i priznate, a “Đerdan” im je bio važna odskočna daska u karijeri.

– Nismo se skrašavale kod kuće. Obasipali su nas cvećem, ali i vrednijim poklonima. Pošto sam nastupala isključivo kao koncertni pevač, nikada nisam pevala na vašaru ili na svadbama, bila sam alergična na bakšiše. Valjda sam jedina takva na estradi, obožavaoci su se snalazili, pa su novčanice stavljali u cveće – pričala je Mira, koja je mnogo doprinela našoj pravoj narodnoj muzici, podučavajući talentovane devojke u svom ansamblu. Ona je jedna od retkih koja je svoje znanje prenosila na mlađe koleginice pomažući im da postanu poznate i popularne. Osim Vere Ivković, Anđelke Govedarević i Gordane Lazarević u “Đerdanu” su pevale i Gordana Stojićević, Izvorinka Milošević, Snežana Đurišić, Desa Vuković, Beba Tošić, Snežana Đerdan, Jasna Đokić… oko šezdesetak članica je prošlo kroz ansambl.

SAŠA MATIĆ: Šareni svet iza crnih naočara
"Đerdan" ostao svog bisera: Preminula Mira Vasiljević
Prošle godine u Domu za stare na Bežanijskoj kosi, Foto: Promo

Mira Vasiljević je snimila više od 200 pesama i ostavila neizbrisiv trag u domaćoj produkciji naše narodne muzike. Mnogi su je pamtili kao gordu osobu, dostojanstvenu i nenametljivu. A “Đerdan” je u međuvremenu dobio i ogranak – “Ogrlica od bisera”, koji vodi Mirina mlađa ćerka Jasna Vasiljević Milanović.
– Okupila je žene kojima je san bio da pevaju, a nisu imale mogućnosti da se za njih čuje zato što su se udale, ili im roditelji nisu dozvolili. Uopšte nisu važne ni godine, ni fizički izgled, samo glas i ljubav prema muzici – ponosna je bila Mira na svoju naslednicu i “Oglicu od bisera”.

Inače, u Mirinoj porodici svi su muzikalni.
– Moja sestra Milica je jedno vreme pevala sa mnom u ansamblu “Šumadija”. Mog rođenog brata Laleta zvali su Zaim Imamović. Snimio je tri ploče, ali je nastavio da se bavi nekim drugim poslom. Njegova ćerka je pevala lepše od svih nas, ali radi kao profesor istorije. I moja starija ćerka Nataša Smiljanić je talentovana, jedno vreme je pevala u porodičnom “Đerdanu”, pa se okrenula svojoj firmi za uvoz–izvoz. Miloš, moj unuk po Nataši, sa pet godina je sa mnom snimio pesmu “Baba i unuk”, koja i danas ide u željama slušalaca. Njegov sin, moj praunuk Vuk takođe je veoma muzikalan. Moja mlađa ćerka Jasna ima troje dece, Marka, Iskru i Đinu, i oni su nasledili naš muzički gen, sviraju, pevaju… – pre nekoliko godina ponosno je ispričala Mira.

BEBA SELIMOVIĆ: Stavila tačku na pevačku karijeru

Minulih godina Mira Vasiljević imala je zdravstvenih problema, ali borila se do poslednjeg dana. Imala je parkinsonovu bolest koja se razvijala, operisala je i kancer. Otežano je pričala, a najviše je patila što ne može više da peva.

D. D.

1 KOMENTAR

  1. Hvala Miri Vasiljevic za sve sto je uradila za nasu estradu i kulturu. Ostavila nam je bezbroj lepih pesma i dokazala se i kao pevac, kompozitor i vodja jednog posebnog ansambla, Djerdan. Hvala joj i vecna slava.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde