Napustila nas Dubravka Nešović, vedra dama moćnog alta

0
317

Poznata jugoslovenska pevačica godinama je bila zaštitni znak Skadarlije.

dubravka nešović foto vesna tasić 2
Dubravka Nešović, Foto: D. Dušanić

Vrsna pevačica moćnog alta, inače profesor muzike i magistar pevanja, Dubravka Nešović, preminula je u 87. godini. Umrla je u staračkom domu na Karaburmi, gde je skromno živela minule dve decenije. Slušaoci će je pamtriti po nezaboravnim interpretacijama romansi i starogradskih pesama. Mnogi stručnjaci govorili su da niko kao ona nije mogao da otpeva i dirne u srce pesmama “Kad bi ove ruže male”, “Bolujem ja”, “Hladan vetar poljem piri”… Godinama se bez nje nisu mogla zamisliti tracionalna Skadarlijska leta, dugo je vodila školu pevanja u kući Đure Jakšića…

Dubravka je rođena u Novom Bečeju 31. avgusta 1932. godine. Muzikom je počela da se bavi u Nišu, a zatim u Beogradu. Dobivši državnu stipendiju, pružena joj je prilika i da se usavršava u inostranstvu.

Iz starogradske pesmarice – “Bolujem ja, boluješ ti”
dubravka nešović-6
Dubravka Nešović u mladosti, Foto: Privatna arhiva

– Bila sam jedini magistar pevanja u bivšoj Jugoslaviji, i to još žena. Inače, posle završene Muzičke akademije u Beogradu magistrirala sam u Brižu, u Belgiji, na temu srednjovekovne duhovne muzike. Stekla sam i status istaknutog umetnika. Nekoliko puta sam konkurisala za nacionalnu penziju, nadala joj se, ali je ne dobih. Treba da se stide oni koji mi je nisu dali.

– Pre nekoliko godine, predsednik komisije za dodelu nacionalnih penzija je bio čovek, meni totalno nepoznat, mislim da je pisac, koji je pitao ko je uopšte ta Dubravka Nešović. On za mene nikada nije čuo, pojma nema čime sam se bavila. Pa, što nekoga nije pitao? – ispričala mi je Dubravka pri našem poslednjem susretu pre šest godina. Njena penzija je u to vreme bila 27.000 dinara. Kako je navela, da je sin nije pomagao, ne bi imala ni za boravak u domu. Dodala je tada da nema nameru više da konkuriše za nacionalnu penziju.

dubravka nešović
Trostruki CD i knjiga notnih zapisa pesama za decu Radoslava Graića

Dubravka Nešović minule dve decenije imala je velikih zdravstvenih problema, ali bila je borac i nije se predavala. Uvek je zračila vedrinom, volela je da se šali, iako je mnogo patila. Pre svega, što je daleko od sina jedinca Vladana, koji se nastanio prekookeana. Bolelo je pevačicu i što su je zaboravile kolege i nekadašnji prijatelji, koji su je retko kad posećivali u domu za stare na Karaburmi.

– Teško mi je, dušu mi pritiska sve ovo što mi se dešava. Svakog dana se zapitam da li je moguće da niko od mojih poznanika ne pomisli da li sam živa, gde sam, šta je sa mnom. Nema me na televiziji, u novinama, ne nastupam, i tako sam pala u zaborav. Nije to samo tako na estrada, nego i inače. Ponekad se i osećam kao da sam umrla, jer život koji živim turoban je, jadan. Onda me štrecne bol i podseti me da sam još tu, pa kreće nova borba – poverila se umetnica, ali ne sa suzama u očima, nego sa osmeh na licu.

dubravka nešović
Pesma za sva vremena – “Noćas mi srce pati”

Na našem poslednjem susretu Dubravka me je dočekala sa šeširom na glavi. Kako reče, nije imala vremena, a ni snage da napravi frizuru, pa se snašla na ovaj način. Kako je sa širokim osmehom na licu kazala:”Goste moram da dočekam doterana, kako dolikuje jednoj dami!” U to vreme bila je srećna što desnu ruku pokreće, iako je na njoj veliki ožiljak, kada joj je posle pada i loma ruke, iznad lakta do ramena stavljena šipka. Ali, velike probleme joj zadavala leva ruka, za koju je bilo pitanje da li će joj biti amputirana. Pre toga, kako je rekla, proživela je dvogodišnji pakao. Godinu dana bila je u gipsu, tačnije, u gipsanom koritu teškom 9 kilograma. Teško joj je bilo da diše, a o pevanju je mogla samo da sanja.

Kako su neki delovi Beograda dobili ime: Đeram
Dubravka Nešović, Predrag Cune Gojković, Beba Subota i Kaća Kotlić, Foto: Privatna arhiva

– Ja, koja pola veka nisam nijednom promukla! Posle operacije, užasnih bolova, ležanja, svakakvih problema, činilo se da se mojim mukama primiče kraj. Pošto mi je ugrađena nekakva metalna šipka, lekari su me zadirkivali da ću morati da se čuvam samo groma. I taman sam pomislila da se moj život vraća u normalu, a onda, desetak dana kasnije, ponovo sam pala. Iako se činio ovaj drugi pad bezazlen, usledile su nove muke, još veće. Ponovo lekari, bolnice, operacije, lekovi…

– Levo rame mi je bilo načisto izbijeno, a moje kosti su “igrale” po svom, nesvesne da moraju da stoje tamo gde je priroda odredila. Evo, i dalje kao da “klokoću” kad uspem da malčice pomerim levu ruku. Lekar mi je rekao da mi je pet krakova polomljenih kostiju presekao testerom. Tražila sam da mi pokažu snimak mojih kostiju. Kad sam fotogenična ja, verovatno su mi fotogenične i kosti! Doktori su mene pitali pred operacije da li bih im pevala. Odgovorila sam: “Samo ako je za džabe!” Pa pevala sam na 3.500 humanitarnih koncerata, pa mogu onda i lekarima u bolnici, dok mi nameštaju kosti! – kazala je tada Dubravka.

Aleksandra Kovač izvela “Ima dana” i objasnila kako je nastala
4 dubravka nešović duca u domu
Pevačica u domu za stara lica na Karaburmi, Foto: D. Dušanić

Dugo sam pričala sa Dubravka, a ona je žalila što odavno nije prošetala ulicama Beograda. Na pitanje ima li želju da se spusti Skadarskom ulicom, obiđe kafane u kojima je ostala upaćena po nezaboravnim interpretacijama romansi i starogradskih pesama, odgovorila je:

– Ma, gde da se lomatom po skadarlijskoj kaldrmi, pa da opet padnem, nedajbože. Ali, rado bih sela u neku od tamošnjih kafana, pa pojela roštilj ili lepinju sa kajmakom i gulašem… Uf, prijalo bi! Da se razumemo, dobra je hrana u Domu, zaista, vode računa o svemu, ali nekako sam svega željna – i bureka i peciva i pita… Dok sam živela u domskoj garsonjeri, zapravo kućici u cveću u dvorištu doma, kuvala sam šta poželim, sedela sa komšijama u bašti i pila kafu. Ali posle ovih lomova morala sam da pređem u sobu u centralnoj zgradi Doma, jer ne mogu sama o sebi više da brinem. A i da olakšam medicinskim sestrama da se staraju o meni! – objasnila je Nešovićeva i dodala da je posle treće operacije imala 24 kg manje, ali da je vremenom izgubljeno nadoknadila, najviše što nema nikakvih aktivnosti, šetnje, kretanja.

dubravka nešović
Dubravka Nešović i Dragana Dušanić, Foto: Vesna Tasić

Počivaj u miru, draga Duco, neka te anđeli čuvaju!

Dragana Dušanić

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde