Odlazak Starog vuka: Preminuo pevač Bora Drljača

0
27

U poslednjih nekoliko meseci pevač je više puta bio hospitalizovan. Preminuo je u kući, u krugu porodice.

Odlazak Starog vuka: Preminuo pevač Bora Drljača

Pevač narodne muzike Borislav Bora Drljača preminuo je u nedelju, 11. oktobra, u 80. godini. Već dugo imao je zdravstvenih problema, bio je nekoliko puta operisan, ali je bio veliki borac.

Borislav Bora Drljača rođen je 29. avgusta 1941. godine u selu Donja Suvaja, u opštini Bosanska Krupa. Borin otac Branko je bio ekonom, poslovođa u trgovini i matičar, a takođe je lepo pevao i svirao gitaru. Majka Stoja je bila ekonom i stradala je u Drugom svetskom ratu. Posle njene smrti, otac se ponovo oženio, a pevaču nije ostala nijedna majčina slika.

Preminuo kompozitor i pevač Miša Marković

– Te 1941. godine rodila me majka Stoja Gaković. Imala je 19 godina. Kad sam imao tri godine, ustaše su mi ubile majku, a ja ostao živ u njenom naručju. Majke se ne sećam, ali po pričama ljudi, bila je žena heroj. Uvek sam patio za njom, a tada je bilo mnogo žena koje su rađale decu i kad ja zaplačem, ona koja doji svoje dete odmah me uzme u naručje i uvali mi sisu. Sisao sam mleko od jedno stotinu žena. Nisam imao majku, ali ljubav mnogih dobrih žena sam osetio. Pio sam stotinu raznih mleka i zato sam u mladosti i tokom života bio zdrav – pričao je Bora Drljača u intervjuu za Telegraf.

1 bora drljača promo
Bora Drljača, Foto: Promo

Osnovnu školu završio je u Suvaji, nakon čega je otišao kod strica u Bačku Topolu. Tamo je završio srednju poljoprivrednu školu. Bio je mlad kada je došao u Beograd i počeo je da peva u KUD “Branko Radičević” i “Španac”. Siromaštvo je odredilo njegov put, jer ga je motivisalo da postane neko i nešto u životu. Polčožio je audiciju na radiju, a njegova muzička karijera krenula je uzlaznom putanjom.

Preminuo muzičar i autor brojnih pop hitova Rajko Dujmić

– Moj otac Branko svirao je harmoniku i prim, znao mnogo pesama. I sa majčine strane bilo je mnogo muzikalnih. Služeći vojsku u prestonici sevdaha, prijavio sam se na audiciju Radio Sarajeva. Sećam se, pevao sam neke Safetove pesme pred Šerbom, Jovicom i Nadom Mamulom. Položim audiciju, budem primljen za radio pevača, pitaju me za adresu, a ja im kažem – kasarna “Lukavica”. Poslali mi obaveštenje da dođem na snimanje, a ja već otišao u Srbiju – govorio je o svojim prvim audicijama Bora Drljača.

Bio je veoma popularan pevač bivše Jugoslavije. Stekao je status Istaknuti umetnik i dobio nagradu za životno delo. Snimio je preko 50 nosača zvuka na kojima se nalazi oko 400 pesama. Prodao je više od pet miliona ploča i kaseta. Nastupao je po celom svetu, a najviše u Americi, Kanadi, Australiji i zapadnoj Evropi.

Preminuo proslavljeni reditelj Goran Paskaljević

Opevao je Bora Drljača u svojim pesmama i verenice i nevernice, proslavio Danijelu, Bojanu, Milijanu, Đurđu, Nadu, Micu, Minu, Hani. Rado je nastupao sa krajiškim grupama. Sredinom sedamdesetih zaređao je sa sevdalinkama – “Aj, san zaspala”; “Put putuje Latif aga”; “Na put se spremam”; “Banjaluko i ta tvoja sela”; “Srdo moja”; “Niz polje idu babo sejmeni”; “Devojka sokolu zulum učinila”; “Oj, Prijedore, ti si pun sevdaha”; “U lijepom starom gradu Višegradu”… Snimio je Bora unikatno diskografsko izdanje uz ansambl Svetomira Šešića sa 12 pesama na LP-iju Studija B.

– Krajem šetdesetih i početkom sedamdesetih bio sam velika zvezda sa nekoliko urbanih hitova. A onda mi moj zemljak Uroš Mandić, sekretar SUBNORA-a Bosanske Krupe, dade ideju da snimim izvorne krajiške pesme što smo nekad pevali na prelu. Usledio je poziv u legendarnu emisiju “Autobus u pola šest” Mike Kneževića. U njoj sam prvi put zapevao “Oj, ora je”, uz tercu mog kolege Mustafe Ezića. Pesma se svidela i legendarnom kompozitoru Dobrivoju Doci Ivankoviću, koji je tada bio muzički urednik “Diskosa”. I tako ja povučem nogu sa obradama starih krajiških pesama: “Krajišnici, gde ćemo na prelo”; “Mala moja iz Bosanske Krupe”; “Oj, Suvajo”; “Nas dva brata, oba ratujemo”; “Teraj mala ovce preko brega”… – pričao je stameni Krajišnik Bora Drljača.

Preminula kompozitorka i redovna članica SANU Isidora Žebeljan

Inače, Bora je prvu ploču snimio 1967. godine. A, počeo je sa sentišima. Krnjevčevom pesmom “Za ljubav tvoju mladost sam dao” iz 1969. otvorio je godine zlatnih ploča i velikih hitova. Nekoliko godina je snimao urbane dvojke ili kako su ih zvali – “kulturiška” narodnjake: “Verenica”; “Ti si sve što želim”; “Noćima je sanjam”; “Budi moje blago”; “Nas dvoje smo srećni”; “Neću te kleti”; “U mladosti bogatstvo sam hteo”; “Srce mi od želje gori”; “Poslednja suza”; “Ko će da te čuva”; “Od sinoć te čekam”…

– Imao sam sreću da na početku karijere ubodem jedan ovakav hit, pravu gospodsku pesmu, evergrin Mije Krnjevca. U stvari, Krnjevac je moj muzički tata. Kod njega me je na audiciju odveo estradni menadžer Mića Živković. Moje pesme su komponovali i pisali najveći kompozitori i pesnici tog doba: Safet Kafedžić; Ruždija Krupa; Branko Ćopić; Mija Krnjevac; Buca Jovanović; Radojka Živković; Novica Negovanović; Ilija Spasojević; Doca Ivanković; Novica Urošević; Žarko Pavlović Valjevac… Stotnak mojih pesama ja sam komponovao, za neke sam i reči pisao – pričao je Drljača.

Napustio nas je pevač narodne muzike Dobrivoje Topalović Topalko

– Kad sam došao u Beograd, polovinom šezdesetih položio sam audiciju i na Radio Beogradu. Opet sam pevao pesmu moga uzora Safeta Isovića “Dobio sam tri poljupca”. Imao sam čast da polažem pred Carevcem, Duškom Radetićem i Maksom Popovim. Kasnije sam snimio nekoliko radio snimaka uz Veliki narodni orkestar pod upravom Radeta Jašarevića: “Koja gora, Ivo”; “Pevaj mi, pevaj, sokole”; “Oj, ora je”… – nabrajao je Bora nisku svojih izvornih bisera.

U javnosti je uvek odavao utisak srećnog čoveka sklonog šali, ali Bora Drljača je u sebi nosio neopisivi bol. Stari vuk, kako su ga mnogi zvali po njegovom hitu, osim što je ostao kao dete bez majke, patio je i za životnim saputnicama, Vericom i Radom.

Preminuo pevač narodne muzike Miroslav Radovanović

– Bio sam stari momak, preko 30 godina sam bio prešao, i onda sam došao u situaciju da sam mnogo žena imao, nisam mogao da se odlučim. Došao sam u situaciju da kažem:”Čekaj, moram da se oženim zbog dece.” I, naišla je moja pokojna žena Verica. Nije naišla, ona je meni bila komšinica, prija. Ja sam kod nje odlazio kad je bila mala, nosio čokolade i tako dalje… Kad je narasla ja nisam bio duže vreme tu, u tom kraju, ona je učila trgovačko-ekonomsku školu i bila je na nekoj praksi. Kad sam ušao u prodavnicu da kupim ne znam šta, vidim lepa devojčica. Ja kažem:”Mala, čija si ti?” a ona odgovori. Odmah zakažem sastanak uveče, kažem:”Ja ću te sačekati, pa da se malo provozamo.” Tako je to počelo. Inače, da me ona nije prevarila možda bih ostao neoženjen – pričao je Bora.

– Ona je bila od mene mlađa 15 godina. Ja onda turneje, ona ostane mlada sa decom… Imala je problema. Ali, to je takva profesija, kao mornari. Po pola godine plove, a žena čeka ako je normalna, prava… Nažalost, otišla je… – sa tugom se prisećao pevač svoje prve supruge Verice koja je izvršila samoubistvo, popivši preveliku dozu lekova.

Napustila nas je Beba Selimović, kraljica sevdaha

– I pre toga je pokušavala da se ubije. Prvi put je popila šaku tableta. Našao sam je u kući u nesvesti na podu i odmah je odvezao na VMA. Tamo je bila na ispiranju. Spasao sam joj život! Stvarno ne znam iz kog razloga je to uradila. Verujte mi! Mislim da joj pored mene ništa nije nedostajalo, imala je sve. Zacrtala je da to uradi i nisam mogao da je sprečim! Drugom prilikom ponovo je ostala sama kod kuće. Deca i ja nismo bili tu. Kad sam ušao u stan, zatekao sam oproštajno pismo. Sećam se samo da je pisalo: “Mnogo sam se umorila, izvini. Čuvaj mi decu.” Iste sekunde sam pozvao policiju i počeo da je tražim. Nedugo zatim policija ju je pronašla mrtvu u parku kod hotela “Jugoslavija”, gde je inače išla da vežba. Jedan doktor mi je tada rekao da ko jednom pokuša da se ubije, više se neće spasti. To će uraditi kad-tad, baš kao i moja žena – ispričao je Bora.

Album “For Him and Her” Amire Medunjanin posveta Tomi i Silvani

– Verica je i dalje moja lepotica, i uvek nosim njenu sliku sa sobom. Brena kad ju je videla bez šminke, rekla je da u životu nije videla lepšu ženu. Redovno idem sa mojom sadašnjom partnerkom Radom kod nje na grob i nosimo joj cveće. Rada me čak i tera da idemo češće na groblje, zato je ona trenutno prava žena za mene! – pričao je tada Bora.

Ostao je i bez druge, nevenčane supruge Rade, koja je preminula u decembru 2018. nakon borbe sa opakjom bolešću. Imala je karcinomom dojke, operisana je 2012, ali bolest joj se nažalost vratila. Ponovno je 2014. primala hemoterapiju. Ali, nakon nekog vremena je dobila metastazu na plućima i vratio se karcinom dojke.

Preminuo pevač narodne muzike Đorđi Želčeski

I Bora je poslednjih godina imao zdravstenih problema. jednom prilikom. U novembru 2019. operisao je tumor na debelom crevu, Nakon toga usledilo je još nekoliko operacija. U junu ove godine je ponovo primljen u bolnicu, na hirurško odeljenje onkologije u Kliničkom centru Srbije. Ovaj put radi lečenja melanoma na koži. Operisan je tada i otklonjen mu je melanom, kao i žlezde koje su se nalazile oko njega.

– Bio sam na operaciji, više sam proveo vremena u bolnici nego kod kuće za ovo vreme izolacije. Bolje mi je i sigurnije bilo u bolnici nego kod kuće. Bio sam više od mesec i po dana u bolnici, zbog tromba koji sam dobio nakon operacije debelog creva. Za to nema operacije, nema lekova, nego samo ležanje i injekcija, jedna ujutru, uveče ili preko infuzije. Tako da sam bezveze proveo mesec i po dana u bolnici, dosadilo mi ležanje, nisam znao da hodam kad je trebalo da idem kući – pričao je Bora u maju.

– Kad pričam sa ljudima kažu mi: “Ti nisi bolestan, zvoni ti glas”. Da, samo mi je glas ostao, mogu da pevam šta hoću – ispričao je tada pevač.

K’o lepi san: Ćerke ispunile želju Predraga Cuneta Gojkovića

Samo dve nedelje pre smrti on je rekao kako oseća da mu se neminovni kraj bliži. Budućnost, kako je rekao, nije video.
– Kakva budućnost?! Nemam ja budućnost. Bar da živim još godinu, dve, tri, i da umrem. Ako uspem da proguram još koju više i to ti je. Slomila me bolest. Ne volim smrt, al’ šta ću. Kad dođe vreme. Ne znam kako ćete bez mene, kako će ovaj svet bez Bore. Volim život i nauživao sam se, al’ još pet-šest da doživim i nek ide u božju mater. Operisao sam bubreg, debelo crevo, melanom, četiri-pet puta sam išao pod nož. Znam samo da ću biti sahranjen pored moje prve žene. Napravio sam spomenik, nisam stavio sliku, ali sve je završeno. Takav je život! – rekao je on za “Kurir”.

“Sinane legendo” – Muharem Serbezovski posvetio pesmu pokojnom kolegi
1 bora drljača zkmunja
Foto: Z. K. Munja

Žalio je samo što nema unučad, ali i što nije otac bar jednog ženskog deteta.
– Patim što nemam unučadi. Za čega sam sve ovo stvarao?

– Želeo bih da sam zdrav kao nekada. Da jurim ribe, da ih vodam. Nema koja nije htela, a sad se bliži kraj… Što se tiče životnih grešaka, to kad me pitaš, da ti kažem da ih je malo bilo. Imao sam sreće, a bogami i pameti. Nisam imao nekih težih povreda. Moje pesme ostaju narodu zato što su životne. To je moje bogatstvo! Moj početak i kraj! – kazao je pevač narodne muzike.

Bora Drljača biće sahranjem u sredu, 14. oktobra, u 13,30h, na Novom bežanijskom groblju.

E.A. / Izvor: Telergraf, Kurir

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde