Odlazak maestra na klarinetu: Preminuo Božidar Boki Milošević

0
363

Muzička scena izgubila je još jednog vrhunskog muzičara i kompozitora.

Boki Milošević
Foto: Z. K. Munja

Poznati srpski klarinetista, jedan od najboljih svih vremena kod nas, Božidar Boki Milošević, preminuo je 15. aprila u večernjim satima, u bolnici u Beogradu, u 87. godini. Komemoracija Bokiju Miloševiću biće održana u četvrtak u 10.30h u Kamenoj sali Radio Beograda.

Boki Milošević
Milošević je bio dobitnik brojnih nagrada i priznanja, Foto: Wikimedia Commons

Boki Milošević je rođen u Prokuplju 1931. U posleratnim godinama, sviranju se učio sam. Od 1950. počela je njegova uspešna karijera, kada je, zahvaljujući čuvenom violinisti Vlastimiru Pavloviću Carevcu, počeo da svira u orkestru Radio Beograda. Potom je diplomirao i magistrirao na Muzičkoj akademiji u klasi profesora Bruna Bruna. Od 1976. do odlaska u penziju bio je šef Narodnog orkestra RTS-a, a nastavio je da nastupa i učestvuje u muzičkim programima i u poznim godinama. Bio je profesor Muzičke škole “Josip Slavenski” i član Beogradske filharmonije.

Preminuo kompozitor, klavijaturista i pevač Milorad Mića Nikolić
-_nagradeWikimedia Commons
Boki sa sestrom

Svoj široki repertoar decenijama je predstavljao publici širom sveta. Pedesetih godina nastupao je u Izraelu, evropskim prestonicama i u državama Severne i Južne Amerike, a 1971. održao je turneju u Sovjetskom Savezu. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada na muzičkim festivalima u Jugoslaviji i inostranstvu, i priznanja za doprinos kulturi i negovanju srpske tradicije i izvorne pesme.

Imao je četvoro dece, od kojih se troje uspešno bave muzikom. Sin Milan je takođe klarinetista i živi u Vankuveru, a ćerke Ksenija i Tijana su koncertmajstori Beogradske filharmonije i violinistkinje.

Odlazak TV ikone: Preminuo Kamenko Katić

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević je u svoje lično ime i u ime Ministarstva uputio telegram saučešća porodici Bokija Miloševića.
– Životni rad Bokija Miloševića u narodnom orkestru RTS-a, u kojem je svirao i kojim je rukovodio, pedagoški rad, ali pre svega njegovo neponovljivo umeće i osećanje vrhunskog instrumentaliste, vidljivo su ugrađeni u muzičku baštinu našeg naroda. Od široke publike voljen, uvažen od stručne javnosti! – navedeno je u telegramu.

Odlazak glumačke legende: Preminula Jelena Žigon
Boki_Milošević_with_Tito_1975-722x1024
Boki Milošević sa Titom 1975, Foto: Vikipedija

– Ako je, u našoj narodnoj muzici, kada pomenemo violinu prvo ime na koje pomislimo Carevac, ili za tamburicu Janika Balaž, na pomen klarineta suvereno prvi bio je i ostaje Božidar Boki Milošević. Najviše je priznanje kada umetnika drugi poistovećuju sa njegovim instrumentom – dodaje se u telegramu.
– Pored drugih odličja, Milošević je bio nosilac priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi. Bokija više nema među nama, ali će nas neodoljivi zvuci njegovog instrumenta, u brojnim zapisima, podsećati na velikog umetnika! – istaknuto je u telegramu saučešća.

Preminuo Mirko Alvirović

Bokijeva ćerka Gordana Jovićević je na Fejsbuku objavila potresnu poruku koju je propratila slikom sa čuvenim umetnikom.

boki milošević ćerka FBMnogobrojni saradnici i prijatelji sa žaljenjem su prihvatili vest da je preminuo Boki Milošević.
– Bokijevim odlaskom ostali smo bez velikog umetnika, čoveka, koji je bio sinomim za kvalitet. Punih 15 godina bio je deo naše produkcije, deo “Granda”, zajedno smo radili, stvarali… Ostaće mi u najlepšem sećanju! Porodici i prijateljina moje najiskrenije saučešće – rekao je Saša Popović za “Telegraf”.

ODLAZAK TRUBAČKE LEGENDE: Preminuo Fejat Sejdić

Boki Milošević– Milošević je bio gost na jednom od mojih koncerata i tada sam pomislio da vredi što se uopšte bavim muzikom kada takav majstor deli scenu sa mojim orkestrom. Njegova karijera je obeležila poslednjih 50 godina umetničkog stvaranja u oblasti narodne muzike kod nas. Bio je autor čije je delo obeležilo epohu – izjavio je trubač Dejan Petrović.

Boki MiloševićOd Bokija se oprostila i jedna od njegovih višedecenijskih prijateljica, Merima Njegomir.
– Boki je bio moj prijatelj i jako mi je žao što sve ovako završilo. On je bio jako vredan čovek koji je svako jutro ustajao u 6,30h i vežbao klarinet pola sata. Čak i kada je bio na vrhuncu karijere nije odustajao od te rutine. Svojim radom, posvećenjošću muzici, obeležio je epohu. Unapredio je Narodni orkestar RTS-a revolucionarnim uvođenjem nekoliko istrumenata u taj sastav. Bokijeve ćerke Tijana i Ksenija su vrhunski istrumentalisti Beogradske filharmonije – rekla je Merima.

E. A. / Izvor: RTS, Telegraf

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde