BRANKA VESELINOVIĆ: Bogat život ispunjen ljubavlju i optimizmom

0
1171

U ponedeljak, 10. septembra, u “Adligatu” je otvoren legat Branke i Mlađe Veselinovića. A, poznata srpska glumica i veliki humanista 16. septembar napunila je 100 godina.

Branka Veselinović, Foto Z. Jovanović / Novosti
Branka Veselinović, Foto Z. Jovanović / Novosti

– Mili moji, sve vas volim i da se ne zaboravimo molim, o-ho-ho-ho-ho, ja punim godina sto! – tim rečima pozdravila je svoje prijatelje Branka Veselinović, najstariji dramski umetnik na ovim prostorima, u prostorijama “Adligata” na otvaranju legata. A, nekoliko dana kasnije, 17. septembra, priređena je i velika proslava jubilarnog “divnog dana” u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, čija je bila članica prvog ansambla.

Branka Veselinović poklonila deo lične biblioteke Muzeju knjige u Beogradu
Na proslavi u "Adligatu", Foto Adligat
Na proslavi u “Adligatu”, Foto Adligat

Pozorišna, filmska i televizijska glumica Branka Veselinović je dobitnica brojnih nagrada. Izdavala je knjige, bila ambasador UNICEF-a… I dalje se aktivno bavi humanitarnim radom i ne propušta nijednu premijeru ili proslavu Dana Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Najstarija je živa srpska glumica i zvezda jugoslovenskog filma, sa svojih 100 godina i osam decenija duge glumačke karijere, glumila u više od 100 predstava u pozorištu, više od pedeset televizijskih serija i filmova.

MIRA BANJAC: Bata Stojković bio je patrijarh srpske glume

Branka VeselinovićRođena je u Starom Bečeju 16. septembra 1918. kao šesto dete majke Jovanke i oca Aleksandra Ćosića, koji su poreklom iz Jaše Tomića. Završila je Glumačku školu pri Narodnom pozorištu u Beogradu. Svoju glumačku karijeru počela je 1938. u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu (tada se zvalo Narodno pozorište Dunavske banovine) igrajući u predstavi “Karlova tetka”. U Novom Sadu je igrala do 1940. godine kada je prešla u Beograd. Posle okupacije aprila 1941. godine, okupator je zatvorio pozorište, a glumci su se razišli.

Branka Veselinović
Branka i Mlađa Veselinović
Dobrotu treba deliti
– Dobrotu treba nesebično deliti. Ja sam svoju nasledila od porodice, pre svega od roditelja. Majka je bila učiteljica, a otac bibliotekar u Matici srpskoj i prevodilac. Oboje su pevali u crkvenom horu, a imali su i svoj porodični, u kome smo bili i mi deca. Imala sam četiri sestre i dva brata. Odrasla sam u veri, ljubavi, pažnji i toplini i s vremenom sam naučila kako to da podelim s drugima, jer se život sastoji od dubokih istina, radosti i tuge. Želela sam da i u živote najmlađih, kao i najstarijih, unesem malo radosti, da ih razveselim i nasmejem. Nosim pedigre tog lanca ljubavi, stihova, knjiga, recitovanja, priča, a imam i Ključ grada Novog Sada, a kaže se da kad imaš ključ Novog Sada, otvaraš srce ljudima – rekla je Branka za magazin “Gloria”.
SVETLANA CECA BOJKOVIĆ: Rođena da bude glumica

Branka je uvek vedra i nasmejana. Kao veoma mlada udala se za budućeg inženjera šumarstva Andonovića, po čijem prezimenu su je upamtili mnogi stariji Beograđani. Ali nešto kasnije, on je odlučio da ode u Ameriku.
– On je bio poreklom iz Makedonije, došao je u Beograd na studije, svirao je violinu. Posle je želeo je da ide u Ameriku, a htela sam i ja, mada sam već bila član Narodnog pozorišta. Ali, sestra mi je rekla: “Ma gde da ideš”. Odustala sam od toga i kroz tri meseca videla Andonovića u apoteci sa nekom devojkom. Rekao je da mu je to verenica i kako je vodi u Ameriku. Više je to bio platonski brak, nismo čak ni živeli zajedno. Moj otac imao je običaj da kaže: “Ja to ne priznajem” – ispričala je u jednom intervjuu Branka Veselinović.

NIKOLA ĐURIČKO: Iz šale postadoh reditelj
Branka Veselinović je u JDP-u bila od osnivanja ovog teatra

Igrala je u prvoj predstavi Jugoslovenkog dramskog pozorišta 3. aprila 1948. u komadu “Kralj Betajnove”. U Beogradu je igrala u Umetničkom (1940-1942), Narodnom (1944-1947) i Jugoslovesnkomm dramskom pozorištu (1947-1978). Igrala je i u Ateljeu 212. Za ulogu Gine u Nušićevoj “Ožalošćenoj porodici” dobila je Sterijinu nagradu 1964. godine. Ona je široj publici bila poznata i po višedecenijskom učešću u radio emisiji Veselo veče”.

Bila je udata za glumca i prevodioca Mlađu Veselinovića (1915-2012). Sreli su se i zavoleli u JDP-u, u kojem su bili od osnivanja. Venčali su se 30. septembra 1948. godine. Sa Mlađom je osnovala Fond Branke i Mlađe Veselinović za pomoć invalidnoj deci. Iako nisu imali svoju, zahvaljujući Fondu odškolovali su šesnaestoro dece. Ona je sa lutkama 60 godina obilazila bolnice i domove za stare, mamila njihove osmehe i podsećala na to kako je lepo živeti. Lutke su njena opsesija. Donosila ih je iz čitavog sveta, čuvala i poklanjala.

NEDA ARNERIĆ: Milena Dravić je moja najdraža koleginica
Branka Veselinović
U jednoj od brojnih rola

– Zahvaljujući Miri Stupici započela sam ljubav sa Mlađom. Pripremali smo predstavu u kojoj smo Mlađa i ja igrali ljubavni par. On je igrao Bepu Ribara, a ja Ursulu Pulentu. Probali smo u dramskoj sali na mestu gde je nekada bila crkva, danas je tu Bajlonijeva pijaca. Na probama Mira Stupica primetila je kako se Mlađa i ja uverljivo grlimo. Pitala ga je da li ima devojku, on je rekao da nema. Znala je da sam ja bila bez momka. Onda je rekla: “Bilo bi mnogo lepo da vi budete par i privatno, ne samo na sceni”. Tada smo se svi smejali, ali mesec po mesec i mi smo počeli da se volimo, ljubimo, a venčali smo se 1948. u septembru. Ima takvih brakova da su se ljudi zaljubili u pozorištu – otkrila je Breanka u jednom intervjuu.

Bardovi srpske poezije: Otvoreni legati Miloja Popovića Kavaje i Petra Pajića
Svakodnevno vežbanje
Na pitanje kako održava fizičku vitalnost Branka Veselinović kaže:
– Svakodnevno vežbam! Svako jutro po 35 minuta radim vežbe za noge, ruke i glavu. Najpre u krevetu, a posle pored njega. Takođe, odlično plivam i leti volim takav vid rekreacije.
branka-veselinovic-legat2
Proslava u “Adligatu”, Foto: Adligat

Branka Veselinović je od 1980. četiri godine bila ambasador UNICEF-a. Dobitnik je još mnogih plaketa, nagrada i priznanja za svoj glumački i humanitarani rad, kao što su Orden rada sa zlatnim vencem; Nušićeva nagrada za životno delo; Vukova nagrada… Posebno se angažovala u humanitarnim priredbama za decu. Glumica je i vatrogasni oficir sa tri odlikovanja, bila je odličan plivač… Poliglota je, govori engleski, ruski, nemački, francuski i mađarski jezik. Bila je bliska prijateljica sa Desankom Maksimović, Mirom Stupicom, Marijom Crnobori. Kada je 1964. godine nagrađena Sterijinom nagradom u žiriju je između ostalih bio i Meša Selimović.

RADE ŠERBEDŽIJA: „Pre kiše“ me je upisao na filmsku mapu svetskog filma
branka-veselinovic-legat2
Legat Branke i Mlađe Veselinovića, Foto: Adligat

Godine 2012. ustanovljena je nagrada koja nosi ime glumačkog para Veselinović, a dodeljuje je Fondacija JDP kojoj su u te svrhu poklonili sredstva. Nagrada se dodeljuje glumcu ili glumici za najbolju interpretaciju u predstavama koje su u toj kalendarskoj godini premijerno igrane na sceni JDP. Prvi laureat ovog priznanja bio je Nebojša Glogovac, kome je nagrada pripala i 2016. Dosadašnji dobitnici su i Aleksandra Janković, Vojin Ćetković, Nataša Tapušković i Seka Sablić.

Miloš Biković
Pre nekoliko godina u intervjuu za “Glossy” Branka Veselinović pričala je o poseti jednog mladog glumca.
– Posetio me je Miloš Biković i pošto smo se dotakli svega šta sam radila u životu, upitao: “Branka, šta vi niste radili?” Potom je dodao: “Da sam nešto malo stariji, a vi mlađi, uzeo bih vas za ženu!” Bio je toliko sladak, sunce moje. Ozbiljan, stamen dečko. Nije od onih koji su lepi i zgodni, pa gledaju kako da prevrnu sve redom.
MILOŠ BIKOVIĆ: Ispitujem svoje granice
Zlata Numanagić, Mlađa i Branka Veselinović
Zlata Numanagić, Mlađa i Branka Veselinović, Foto: Adligat

Za Branku Veselinović mnogi kažu da je i dalje dama sa dušom devojčice. Prijatelji i poznanici ističu da je njen život istinski bogat i ostvaren, ispunjen ljubavlju i optimizmom.
– Ne postoje biografski podaci niti spiskovi nagrada koji mogu opisati jednu tako neobičnu osobu koju na ovim prostorima svi poznaju. Mi smo je upoznali pre tridesetak godina na obalama Jadrana, u Prčnju, gde je bila sa svojim Mlađom. I bilo je sasvim prirodno da se zbližimo, pričajući, jedući lubenice, kroz šetnje i kupanje… I danas se rado sećamo nekih naših razgovora, a često smo se sećali njenog optimizma i pozitivog stava prema svemu što čoveka zna da snađe. Putevima Gospodnjima evo nas opet zajedno, a povezala nas je Stevanka Češljarov, član Udruženja i Branikina prijateljica, da ovde zajedno otvorimo Legat Mlađe i Branke, jer oni su od dana kad su se zavoleli – jedno, i danas, kada je pre skoro šest godina on otišao. Kako Branka sama kaže, svako veče i jutro sluša snimke na kojima joj recituje. On je tu, sa njom, nije zauvek otišao! – rekao je Branislav Lazić, potpredsednik “Adligata” na otvaranju legata Branke i Mlađe Veselinovića.

LJILJANA STJEPANOVIĆ: Veoma aktivna penzionerka
nagrada-branka-i-mladja-2013- branka i aleksandra janković
Branka Veselinović i Aleksandra Janković, Foto: JDP

Branka je više od glumice, nastavio je on.
– Obilazi i dalje domove za nezbrinutu decu, za stare i iznemogle ljude i penzionere. Osim materijalne pomoći obasipa ih entuzijazmom, zabavljajući ih pričama na nekoliko jezika koje govori, bez akcenta, često prelazeći sa jednog na drugi, iz rečecnice u rečenicu: engleski, ruski, nemački, francuski, mađarski, slovenački, češki… a kada govori srpski, to obično čini u stihu – dodao je potpredsednik “Adligata”.

Branka VeselinovićNa otvaranju legata i proslavi Brankinog rođendana prisustvovali su neki od osnivača i članova Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju “Adligat”, glumičini prijatelji, poštovaoci, kolege…
– Sto godina krupna brojka, a Branka nam k’o devojka! – stih je iz pesme Mirjane Bulatović koju je pročitala Rada Đuričin. O starijoj koleginici toplo je govorila i Branka Petrić, kao i pesnici Ljubivoje Ršumvić i Mošo Odalović, dok je krepka “devojka” gostima uzvraćala stihovima smišljenim na licu mesta.

SNEŽANA SAVIĆ: Monodrama o Jovanki Broz je veliki izazov

Slavljenici je srce bilo puno, čak je kasnije priznala domaćinima da je u nekoliko navrata morala da zadrži suze. Ostala je na svojoj žurci poslednja, do ponoći!
– Nisam više pametna ni spretna, ali naravno, ja sam srećna… Prvo da vam kažem, publiko mila, uvek sam u životu i tužna i srećna i radosna bila, ali danas srce mi je tako toplo, tako vruće, ovde govorim ispred ove velike kuće, ovoga staroga, iznemoglog lika, ovde ovako slavna publika, al’ to je ono glavno, ja pozdravljam društvo stalno… Otkude je ovo došlo, da o meni čitaju, da hitaju da kažu za mene neke lepe reči, ovde u srcu od uzbuđenja sve mi ječi, ja ovde gledam vas, za sve se Bogu dobrom molim, hvala vam što toliko slušate o Branki, sve vas mnogo volim… Odakle ja tako dugu živim zato što se životu svakog trena divim i kad patim dobro dobrim vratim – izbacivala je Branka reči koje su joj spontano nailazile.

BEBA SELIMOVIĆ: Stavila tačku na pevačku karijeru
Branka Veselinović
Mlađa i Branka Veselinović

Branka je “Adligatu” donirala svoju biblioteku, sa preko 900 knjiga (mnoge od njih su potpisane). Takođe i sve svoje nagrade, kojih ima oko 150, diplome, zahvalnice i povelje, porodične i umetničke fotografije, ploče i video-kasete sa Brankinim monodramama, monolozima, pa i imitacijama poznatih ličnosti. Posebnu zanimljivost predstavljaju dva glumičina autorska dela, slike napravljene od suvog cveća. Jedna od njih nastala je od buketa iz bašte Ive Andrića, koji joj je pisac poklonio 1967. godine u Herceg Novom… Na rođendanskoj proslavi i otvaranju legata slavljenica je oduvala i svećice na slavljeničkoj torti. A bile su u “Adligatu” dve: jedna u obliku velikog srca i druga sa likom njenog omiljenog lutka Sarmika.

MINJA SUBOTA: Moja generacija je večno mlada i – luda!
Branka-Veselinovic1Printskrin Youtube CrniGuja
Sa kolegama na snimanju u Radio-Beogradu, Foto: Printskrin Youtube / Crni Guja

Legat je osmislila novinarka Stevanka Češljarov, a on će se izvesno, još dopunjavati. A evo kako je došlo do njegove realizacije?
– Kad sam otišla prošle godine da joj čestitam 99. rođendan, Branka me je ispratila rečima: “Nemoj da me zaboraviš…” Nastavila sam da je obilazim, dok je ona u svakom susretu izražavala brigu šta će biti sa knjigama i uspomenama kada nje više ne bude. Tako sam jednog dana došla na ideju da osmislim legat posvećen ovom jedinstvenom bračnom paru – otkrila je Stevanka Češljarov.

nagrada-branka-i-mladja-2012-za-sajt
U JDP na dodeli Nagrade Branka i Mlađa Veselinović 2012, prvi laureat bio je Nebojša Glogovac, Foto: JDP

Događaju su prisustvovali i Dubravko Jovanović; Vjera Mujović; Nenad Ristić; Miodrag Tabački; Zoran T. Jovanović; Nađa Rodić; Vanja Bulić… U čast velikog i jedinstvenog jubileja glumice, organizovano je još nekoliko proslava – žurku iznenađenja priredili su joj mališani s festivala BrainObrain, kao i u foajeu JDP-a, organizovan u saradnji sa Ministrstvom kulture i informisanja i Skupštinom grada Beograda.

VOJKAN BORISAVLJEVIĆ: Moja odiseja

– Ja sam već pri kraju, al` u punom sjaju. Srce sam vam svima dala, od srca vam svima hvala! – poručila je Branka Veselinović sa improvizovanog podijuma u holu JDP.
Sa urođenom skromnošću, zbunjena pažnjom i zahvalna na njoj, glumica je vedro “upadala” u reč govornika i stihovima uzvraćala na čestitke. Za istinski veliko Brankino delo, ispunjeno koliko umetničkim, toliko i humanitarnim radom, zaslužila je da joj se pokloni ne samo celo srpsko glumište, već i celokupna domaća javnost.

Branka Veselinović, Foto Z. Jovanović / Novosti
Proslava 100. rođendana u JDP, Foto: Z. Jovanović / Novosti

– Danas slavimo život, blistavu karijeru, humanost i optimizam. Sve ono što se vezuje za ime Branke Veselinović. S nama je danas glumica, član prvog ansambla JDP, koja je sa suprugom Mlađom osnovala dva fonda: za pomoć invalidnoj deci, a od 2012. od njihovih sredstava se dodeljuje i godišnja glumačka nagrada u našoj kući – istakla je Tamara Vučković, direktorka JDP.

Milena Dravić jubilarni laureat glumačkog priznanja za životno delo „Dobričin prsten“

Irfan Mensur pročitao je pismo Voje Brajovića (člana JDP i predsednika UDUS-a). U njemu se, između ostalog, kaže da ako je istina da čovek ima samo ono što daje, onda je Branka prebogata.

Branka Veselinović, Foto Z. Jovanović / Novosti
Jedan od dobitnika nagrade iz Brankinog i Mlađinog fonda, Vojin Ćetković, govorio je proslavi u JDP, Foto: Z. Jovanović / Novosti

– Kao glumac sam radostan, a kao predsednik Udruženja ponosan, što je ona vršnjak UDUS-a. Pokazala nam je kako se brani dostojanstvo i čuva optimizam. Ona je najmlađa stogodišnjakinja ovog sveta! – navodi se u pismu.

„Adligat“ preuzeo Legat Feliksa i Zorice Pašić

Da ovaj dan nije samo praznik Branke Veselinović već svih umetnika, ali i života, glume, pozorišta i čovekoljublja, naglasio je Jagoš Marković u čijoj se predstavi “Skup” poslednji put pojavila na sceni.
– Ovo je stvarno praznik humanosti. Koliko je samo dece nahranila, osmeha vratila. Dok smo mi u tom istom danu spavali do kasno, ona se budila i nosila darove gladnima i žednima. Ona nas sve povezuje u vremenu i prostoru, još od 1947. godine kada je ušla u ovu kuću – rekao je poznati reditelj.

SINIŠA PAVIĆ: Radio sam kao da ću živeti 1.000 godina
Slavljenica i Jelisaveta Seka Sablić, Foto: Z. Jovanović / Novosti
Slavljenica i Jelisaveta Seka Sablić, Foto: Z. Jovanović / Novosti

Jelisaveta Seka Sablić nazvala je stariju koleginicu “velikom damom glume” koja je celog života pomagala zaboravljenim i nesrećnim. Jedan od dobitnika nagrade iz Brankinog i Mlađinog fonda, Vojin Ćetković, zahvalio se što je pozvan da priča o ljubavi, pozorištu, dobroti – svim osobinama koje su slavljenicu krasile “prvih” 100 godina. U pismu Rade Đuričin navodi se da je njenu stariju koleginicu celog života krasila vedrina, najveći ljudski dar po rečima Duška Radovića. U vedrom duhu, podseća i na jednu anegdotu. Kada je pala sa scene (od čijih povreda još snosi posledice), Branka je upitala Branka Cvejića, tadašnjeg direktora: “Cvejo, ako više neću moći da hodam, hoćeš li mi dati da igram onu moju monodramu u kolicima?”

ZDRAVKO ŠOTRA: Hercegovački susret usred Amerike

Kako je naša glumica uvek spremna za novi čin, svedočila je njena imenjakinja Branka Petrić. Dodala je da se mnogi pitaju u čemu je tajna dugovečnosti.
– Vi ste za mene rima koja hoda! Ako je ime znak, želim da nas još dugo branite svojom vedrinom i dobrotom – kazala je Petrićeva.

Zajednicki stan (1960)
“Zajednički stan” (1960)

U ime Ministarstva kulture i Skupštine grada, slavljenici su čestitali Ivana Dedić i Andrea Radulović, dok su posebno slovo održali vatrogasci čiji je Branka počasni oficir.
– Poznajem je više od pola veka. Prošla je kroz sve naše obuke i kurseve, stekla znanje i bila poznata kao vatrogasac na celom prostoru stare Jugoslavije! – otkrio je Đorđe Aćimović, vatrogasac iz Zemuna.

PERO ZUBAC: Ideala sve manje, proračunatosti sve više

Najmlađi član JDP, Milan Marić, čestitao je slavljenici i otvorio veliku bocu šampanjca. Uz balone i prskalice na torti, puno prijatelja, poštovalaca, novinara – pohrlilo je da lično čestita slavljenici rođendan. Među prisutnima gostima bili su Svetlana Ceca Bojković; Branko Cvejić; Ivan Bekjarev; Gorčin Stojanović; Ivana Žigon; Anita Mančić; Svetozar Cvetković; Jelena Đokić; Nada Šargin; Saša Gruden; Branislav Lečić; Vesna Pećanac; Vjera Mujović; Maja Volk…

Stevanka Češljarov, Branka Veselinović i Viktor Lazić
Stevanka Češljarov, Branka Veselinović i Viktor Lazić, Foto: Adligat
Smeješ se i kad te proglase pokojnicom
– U 81. godini počela sam da glumim u komadu “Skup”, Marina Držića, u režiji Jagoša Markovića. Igrali smo ga od 2002. pa sve do pre nekoliko godina. Jednom prilikom krenula sam na predstavu, stigla sam ranije i u foajeu prišla mi je jedna žena. Rekla mi je:”Jao, gospođo, što vi ličite na pokojnu Branku Veselinović”. Zastala sam i kazala:”Pa, ja sam Branka Veselinović!” Njen suprug počeo je da se izvinjava, bilo mu je neprijatno. Ponavljao je:”Oprostite joj, ona tako često lupeta”. Potom su se oboje brzo udaljili, a meni je to bilo simpatično. Zatekao se tu i Nikola Simić, kao i još neke kolege, popadali su od smeha. Nikola je posle prišao i rekao mi:”Branka, dabogda vi nama još dugo bili tako pokojni”. Eto, nažalost, i njega sam ispratila iako je skoro 20 godina bio mlađi od mene – kazala je glumica.

E. A. / Izvor: Adligat, Novosti, Glossy, Gloria

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde