VLATKO STEFANOVSKI: Nisam školovan muzičar, ali sam dupli doktor nauka

0
431

Vlatko Stefanovski kaže da se svaki dan uverava da je život čudo. Tako je njega, samoukog gitaristu iz malog skopskog naselja, odveo u Englesku da svira sa najboljim muzičarima londonskog Simfonijskog orkestra. On je i počasni doktor nauka.

Prvi privatni fakultet u Makedoniji, Unerzitet FON, dodelio je Vlatku u junu 2017. počasni doktorat nauka, Foto: FON Univesity

– Sad već dupli doktor nauka. U junu sam dobio priznanje od jednog privatnog Univerziteta u Skoplju, sad ih imam dva, što je takođe čudo za jednog muzičara koji nije klasično obrazovan. Univezitet je „Fon“ i to je prvi, privatni Univerzitet u Makedoniji. A, pre deset godina zvanje počasnog doktora nauka dobio sam od državnog Univerziteta „Kiril i Metodije“. Velika su to priznanja – kaže poznati muzičar, a prenose “Niške vesti”.

VLATKO STEFANOVSKI: Današnja muzika je kao brza hrana

– Skoro sam držao motivacioni govor u jednoj privatnoj gimnaziji. Deci sam rekao da ne brkaju uspeh i sreću. Nije sreća biti uspešan, nego je uspeh biti srećan. Ljudi često u uspehu traže rešenje za svoj život. To nije pravi put, rešenje je hvatanje za prave vrednosti, najbliže i najdraže ljude oko sebe. I njima sam poručio da nikada ne trče za novcem, jer je novac uvek brži od nas. Ako nešto fino uradite u životu, novac će stići, a ako samo trčite za njim, to je izgubljena trka – izjavio je Stefanovski.

vlatko stefanovski
Foto: vlatkostefanovski.com.mk

A kad bi mogao život da vrati na početak, štošta bi promenio.
– Išao bih u muzičku školu! Znate zbog čega? Da bih bolje razumeo muziku Baha, Mocarta i Betovana, samo zbog toga. Ne da sviram po notama, nego da bih imao dubinski pogled na njihovo delo. Ja nisam akademski obrazovan, ali topla preporuka mladim muzičarima je da nauče što je moguće više, neka idu u škole. Neka nauče taj simbolički jezik nota, čitanje nota nije sviranje, ali je bitno da se zna.

ĐORĐE MILJENOVIĆ: Ana Stanić je moj brat

Iako važi za legendu u svetu gitarista, Vlatko i posle decenija uspešne karijere, redovno vežba.

vlatko stefanovski
Foto: Facebook /Vlatko Stefanovski

– Gitaru svaki dan sviram koliko god mogu. Da li mi verujete da sam nedavno sleteo iz Splita i otišao na spavanje kod svog menadžera, koji mi je doneo neko malo pojačalo da ga probam. Pre spavanja sam malo svirao, i narednog jutra, pre prve kafe sam opet svirao. Sviram uvek. Kad ne vozim, ne trčim po bankama, poštama, pijacama, koristim svaki trenutak da imam gitaru u ruci, jer je to ono što me čini celovitim i spokojnim, na neki način. Mene to čini srećnim, što bi rekli Englezi “do more of what makes you happy“. Nekako sam bezbedan sa gitarom, kao sa pancir košuljom.

Stefanovski je poslednjih godina učestvovao na brojnim festivalima, održao je mnoge koncerte. Ipak, jedan nastup mu je posebno drag.

Stefan Milenković koncertom na Kolarcu otvara četvrti „ArtLink“

vlatko stefanovski fb
Foto: Facebook / Vlatko Stefanovski

– Ima jedan na koji sam prilčno ponosan, 2013. godine sam nastupao u Londonu, sa njihovim Simfonijskim orkestrom. To je meni veoma značajno i taj koncert sam doživeo kao vrhunac karijere i mog muzičkog putovanja. Za taj koncert sam se dugo pripremao. Poziv sam dobio godinu dana pre samog nastupa. Paprilogija, vize, radne dozvole, sve je trajalo dugo. Sam koncert je kod mene izazvao jedan flesh back. Počeo sam da mislim o svojim počecima i da je život jedno veliko čudo. Kada sam počeo da sviram gitaru imao sam 12–13 godina i nisam mogao da znam da postoji toliko puteva, levih, desnih, pravih, krivih… I stranputica i zabluda. Dečko iz jednog skopskog naselja koji nije muzički obrazovan da doživi da svira sa londonskim Simfonijskim orkestrom, to je ravno čudu! I eto, time se mogu pohvaliti. Kao i svojim albumom, koji je izašao 2014. godine i zove se „Seir“.

Džiboni predstavio novi singl

Minulu godinu pamtiće po borbi za opravak sina, koji je imao tešku saobraćajnu nesreću.
– Nije karijera najvažnija. U privatnom životu sam imao ozbiljne turbulencije u zadnjih godinu dana. Imali smo jednu veoma, veoma napetu i tešku situaciju, jer je moj šesnaetogodišnji sin bio ozbiljno povređen u saobraćajnoj nesreći. I još se bavimo njime, izlazimo iz tog mračnog i dugačkog tunela. Ali, sad je dobro, svira bubnjeve, pošao je u treći razred gimnazije, izlazi sa društvom. Dobro je, ali smo mi, kao roditelji preživeli veoma težak period.

E. A. / Izvor: Niške vesti

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde