STEFAN MILENKOVIĆ: Slušao sam “Bijelo dugme” i pratio “Nadrealiste”

0
242

Proslavljeni violinista Stefan Milenković u septembru družiće se sa publikom na Balkanu. Predstoje mu koncerti u Beogradu, na Cetinju, u Sarajevu i Karlovcu.

Stefan Milenković
Foto: www.stefanmilenkovich.com

Umetnik će otvoriti 25. septembra u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu ArtLink festival mladih talenata. Posle toga, 27. septembra ima koncert u Zetskom domu na Cetinju sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom. A onda 29. septebra nastupiće u dvorani Narodnog pozorišta u Sarajevu, gde će svirati uz Sarajevsku filharmoniju na otvaranju nove umetničke sezone. Sledi koncert 2. oktobra u Hrvatskoj, sa muzičkom školom Karlovac, povodom obeležavanja tri decenije delovanja Karlovčkog komornog orkestra ove škole.

Stefan Milenković posle 14 godina svira sa Sarajevskom filharmonijom

Posle ovih nastupa, Milenkoviću tokom oktobra predstoje koncerti u Americi. Krajem mesec vratiće se u Hrvatsku, pa će svirati u Zagrebu, Varaždinu i Opatiju. Tokom novembra i decembra ima ugovorene koncerte u Italiji. I tako, do maja naredne godine, umetnik ima već sijaset zakazanih gostovanja.

Stefan Milenkovic_Rohan de Silva DLI
Milenković i Rohan de Silva na koncertu u Kneževom dvoru u Dubrovniku, Foto: DLI

Publika sa prostora bivše Jugoslavije Milenkovića voli i prati od njegovog detinjstva. I raduje se svakom novom susretu sa njim. Jedino što je nekadašnje čudo od deteta sa violinom u rukama danas je zgodni četrdesetogodišnjak, proslavljeni umetnik. I Stefan rado nastupa na scenama bivše države. Za svaki grad vežu ga razne uspomene. Sa Sarajevskom filharmonijom prvi put je nastupio 1989. kada je dirigovao maestro Oskar Danon.

STEFAN MILENKOVIĆ: Bez strasti za umetnošću nemoguće je uspeti

– Ono čega se sećam je, recimo, da sam u Zetri prvi put stao na klizaljke. I video brze klizače, koji su profi trenirali u krug. To je za mene bilo fascinantno, a možda govori i o mojoj ličnosti. Nakon stotina i stotina koncerata, teško je razaznati svaki koncert ponaosob, ali se uvek sećam neobičnih situacija. A iz Sarajeva nosim taj emotivni fleš. S druge strane, maestra Danona se sećam kao velikog čoveka i umetnika sa kojim sam nastupao nekoliko puta – rekao je Milenković za Radio Sarajevo.

stefan milenković novi sad fb
Stefan u Novom Sadu, Foto: Facebook / Stefan Milenković

A pamti i tadašnju pop-rok scenu, kao i humoristički TV program.
– Ta naša pop rok scena je bila jedna od najbogatijih na svetu. Imali smo dobrih grupa, pevača, instrumentalista, dobrih stihova i melodija. Imali smo raznovrstan teren, od Makedonije do Slovenije, bogatstvo u melosu. Sećam da sam slušao “Bijelo dugme” i pratio “Top listu nadrealista”. Oni su i dalje ostali genijalni, jedan naš Monty Python koji nije imao premca decenijama. Ostali su vizionari svega onoga što se posle dogodilo, neverovatan humor i inteligencija. Ipak, u to vreme nisam baš mnogo slušao tu vrstu muzike, tek sa petnaestak godina, od ranih devedesetih, počeo sam da slušam grupu “Queen”, pa sam posle imao hip-hop fazu, čak i heavy-metal fazu – sa osmehom se priseća slavni violinista.

Stefan Milenković koncertom na Kolarcu otvara četvrti „ArtLink“

Milenković je sarađivao sa umetnicima raznovrsnih senzibiliteta, od klasika, do Stefanovskog i rok benda “Gorilaz”.

stefan milenković fb italija
Milenković u Italiji , Foto: Facebook / Stefan Milenković

– Kreativni proces je uvek izazov, ali obogaćuje na svakom nivou. Kada se slažete muzički ili idejno, naravno, stvari idu veoma lako i brzo. Ali mislim da se baš onda kada imate kontraste postiže još bolja energija i stvaralačka dimenzija. Zato je za mene svaka takva saradnja novi izazov i iskustvo koje mi pruža ogromno zadovoljstvo i satisfakciju. U principu, kada se umetnici pozitivne energije, iskustva i kompatibilnih ličnosti sretnu prvi put, najčešće brzo nalaze zajednički jezik. A ono što nam možda nije zajedničko je upravo najplodnije tlo koje stimuliše muzičku znatiželju. Ako sklad ne dolazi već na prvi ton, dođe na drugoj, trećoj probi, ali uvek dođe – izjavio je Stefan za “Večernje novosti”.

JADRANKA JOVANOVIĆ: Vreme diva je prošlo

Na pitanje kakvu budućnost predviđa klasičnoj muzici, Milenković je odgovorio:
– Sjajnu! Klasična muzika je neverovatan, bezvremen dar istoriji i životima svih nas. Pogotovu danas kada se sve menja munjevitom brzinom i deluje da ništa ne traje dugo. Ali velika dela klasične literature su univerzalna i uvek aktuelna. Jer, na jedan genijalan muzičko-energetski, duhovni i intelektualni način obrađuju ljudsko stanje koje nikada ne može da izađe iz mode. Zato smatram da je vrednost klasike besmrtna. Naravno, treba je prezentovati na jedan savremen, svež način, ali nju kao takvu nema potrebe previše menjati.

E. A. / Izvor: Radio Sarajevo, Novosti, stefanmilenkovich.com

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde