SNEŽANA SAVIĆ: Monodrama o Jovanki Broz je veliki izazov

0
407

Glumica, pevačica, lepa žena – tako bi u nekoliko reči mogla da se opiše Snežana Savić. Publika je pamti po brojnim ulogama, ali nekako najpoznatije su one u TV serijama “Bolji život” i “Srećni ljudi”. Trenutno priprema monodramu “Ja, Jovanka Broz”.

snežana savić foto rsff
Snežana Savić, Foto: RSFF

Na monodrami o Jovanki Broz ima još mnogo posla. Premijera bi trebalo da bude najesen. Scenarista i reditelj Milan Šarac je Snežanin drug sa FDU, a ujedno je bio i čovek od poverenja prve dame velike Jugoslavije. Kako je ranije najavljeno, deo scenarija neće biti otvoren do pred samu premijeru. A tada, javnost će biti iznenađena novim faktima iz naše ne tako daleke prošlosti.

Otvoren Ravno Selo Film Festival 2018: Koncert filmske muzike i film „Led“ prve večeri

– Predstoji nam veliki rad. Monodrama je najzahtevnija glumačka kategorija. Fizički, mislim da veoma ličimo Jovanka Broz i ja, tako da tu neće biti problema dočarati je. Samo da natapiram kosu, napravim punđu, i da odaberemo odgovarajuću garderobu. S druge strane, još pokušavam da uđem u lik, proučavam mnogo toga.

Snežana Savić glumica i Milan Šarac, Foto: Novosti
Snežana Savić i Milan Šarac, Foto: Novosti

* Gde ćete izvoditi predstavu?
– Još nismo odlučili u kom prostoru će se igrati monodrama. Imamo nekoliko ponuda, treba sve izvagati, odmeriti, proceniti šta je najbolje. Reč je o privatnoj produkciji, pa treba sve “uvezati” i finansijski.

* Hoće li predstava biti intrigantna?
– Ova monodrama je za mene veliki izazov! Tema je delikanta, intrigantna. Pitam se da li je uopšte pravo vreme za predstavu o Jovanki Broz. Jer, potrebna je istorijska distanca za takvu jednu temu, koja je i dalje tabu… mnogo toga je tu i dalje mistika. Zato moramo veoma oprezno da pristupimo radu na predstavi, do detalja da sve ispitamo. Svim srcem želim da sve ispadne dobro.

„Kralj Petar Prvi u slavu Srbije“: General Diković posetio ekipu u Ripnju
SNEŽANA SAVIĆ: Monodrama o Jovanki Broz je veliki izazov
Velika fizička sličnost između Jovanke Broz i Snežane Savić, Foto: Novosti

* Da li ste upoznali Jovanku Broz?
– U Domu sindikata, na jednoj svečanosti Tito i Jovanka su bili u prvom redu, a ja sam sa scene govorila stihove Branka Miljkovića. Bili su to njihovi, mislim, poslednji zajednički dani. Posle zvaničnog programa, pozdravila sam se sa njima, kao i svi učesnici. Jovanka je na mene ostavila snažan utisak, po svemu. Ona nije bila obična žena. Jovanka Broz je bila po svemu posebna, po držanju, dostojanstvu kojim je zračila… Zato su i velika očekivanja javnosti od ove monodrame. Interesovanja prevazilaze granice Srbije, pozivi stižu iz svih republika bivše Jugoslavije. To je poruka da ova tema živi, da je žele. I ja sam zahvalna Milanu što će deo istine koju mu je Titova udovica poverila podeliti s publikom.

pozovi-m-radi-uzitka
“Pozovi M radi užitka” – Snežana Savić,  Ivan Jevtović i Katarina Žutić, Foto: Promo

* Čini se da poslednjih godina proživljavate svoje drugo “proleće” u pozorištu. I, da ste se vratili na “daske koje život znače” na “velika vrata”… Estrada i pevanje su sada u drugom planu, a gluma u teatru je na prvom mestu.

35. Nušićevi dani: „Ožalošćena porodica“ najbolja predstava po oceni publike

– Tačno, vratila sam se pozorištu. I uživam u tome. Ranije nisam stizala da radim u teatru, i ostala je velika žal zbog toga. Jednostavno nisam imala vremena, jer sam stalno putovala zbog muzičkih angažmana. Ali, sve me je to zamorilo. U ovim godinama, pod starost, hoću da se iživim tu, u pozorištu, i da ostavim nešto dobro iza sebe, naravno, ako mogu i umem. Ja sam bila na četvrtoj godini Akademije kada sam se prijavila na kasting za “Koštanu”, gde su pozvane mnoge dobre pevačice, čak i operske. Otišla sam zato što sam volela da pevam, ali nisam se nadala toj ulozi. Verovatno je ona i kriva za to što sam ubrzo počela da dobijam ponude da pevam. Ipak, ta uloga mi je, otvorivši mi još jedna vrata u životu, na neki način uskratila želju da uživam u glumi. Tako, sticajem okolnosti morala sam da biram – hoću li, na primer, na turneji u Ameriku ili ću prihvatiti rolu u Narodnom pozorištu.

snežana savićzabranjeno voće akademija 28
Iz predstave “Zabranjeno voće”, Foto: Akademija 28

* Tako je to kada imate više talenata…
– Imam mnogo darova, ali sam – lenja. Možda sam se ponašala u mladosti nonšalantno prema svojim talentima. Ipak, naučila sam mnogo toga, zrelija sam, iskusnija… više cenim i poštujem neke stvari.

Počelo snimanje serije „Jutro će promeniti sve“

* U kojim predstavama publika može da vas vidi?
– Igram u komadima “Bajka o pozorištu” i “Pozovi M radi užitka” u Zvezdara teatru, kao i “Udaj se muški” i “Zabranjeno voće” u Akademiji 28. Od jeseni biće i monodrama “Ja, Jovanka Broz”.

Izabel u seriji "Selo gori a baba se češlja"
Snežana Savić sa Ivanom Vučkovićem u “Selo gori, a baba se češlja”, Foto: Promo

* Nedavno ste bili gost revijalnog dela programa Ravno Selo Film Festivala. Zajedno sa vašim kolegama sa klase na FDU u klasi Ognjenke Milićević izveli ste nekoliko numera filmske muzike. Bila je to prilika i da evocirate uspomene iz studentskih dana. Sa kim ste se najviše družili tokom studiranja?

MILOŠ BIKOVIĆ: Ispitujem svoje granice
klasići Lazar Ristovski, Snežana Savić, Ljiljana Stjepanović i Radoš bajić Foto RSFF
Kolege sa klase na FDU, Radoš Bajić, Lazar Ristovski, Snežana Savić i Ljiljana Stjepanović, Foto: RSFF

– Bilo je to divno druženje sa Ljiljom Stjepanović, Radošem Bajićem i Lazarom Ristovskim, našim domaćinom u Ravnom Selu. Osim nas četvoro, na klasi su bili još i Bogdan Diklić, Zlata Petković i Gordana Kosanović. Nažalost, njih dve su preminule. Zlata i ja smo bile nerazdvojne. Bila nam je lepa klasa. Svi smo bili individualci, a opet postojala je povezanost. Ljilja, Zlata i ja smo beogradska deca, i bilo nam je lakše dok smo studirali, za razliku od ostalih kojima su dom i najdraži bili u drugim gradovima. Oni su se više mučili, bili su smešteni po studentskim domovima, ali snalazili su se… Nismo ni mi imali neko raskošno detinjstvo i mladost, ali u odnosu na njih bilo nam je mnogo lakše, čekao nas je topli obrok kod kuće, roditelji, oprano, opeglano… jedna sigurnost. Drago mi je da su svi uspeli. Kada se sretnemo, to je kao da vidimo nekog iz familije, beskrajna radost.

LJILJANA STJEPANOVIĆ: Veoma aktivna penzionerka

– Ljilja Stjepanović i ja smo zajedno bile još u Batinoj grupi (glumačka grupa Bate Miladinovića u Radio Beogradu – prim. autora), znamo se od malih nogu, pa onda gimnazija, fakultet. Ma, znamo se takoreći ceo život. To je žena koju jednostavno obožavam! Ona je moja duša! Divan je čovek, fantastična glumica. Ljilja mi je veoma značajna u životu, mnogo ljubavi smo jedna drugoj dale i još dajemo. Naravno, vezana sam i za Lazu, i Radoša, i Dika…

BOGDAN DIKLIĆ: Nisam nadmen kao što pričaju
snežana savić ravno selo film festival
Zbog pevanja i estrade nije imala vremena za glumu, Foto: RSFF

* Da li ste poslovno sarađivali sa kolegama sa klase?
– U seriji “Selo gori, a baba se češlja” igrali smo Laza, Radoš, Ljilja i ja. Samo što Ristovski i ja nismo imali zajedničke scene, a ja sam sve nešto patila za njim u seriji, pa se prisećala, ali nikako da se sretnemo. Sa Dikom sam pre nekoliko godina glumila u seriji “Poslednja audijencija”, on je tumačio Milutina Garašanina, a ja Đurđu Pašić… Ljilja i ja smo bile i u serijama “Stižu dolari”, “Porodično blago”, “Srećni ljudi”, “Bolji život”… Bile su dobre serije, na kojima se ozbiljno radilo. Zato su i dalje omiljene i imaju veliku gledanost i u repriznim terminima.

Zlatni pečat Kinoteke uručen Mirjani Karanović i Bogdanu Dikliću

* Tokom leta hoćete li odmarati na Vlasinskom jezeru?
– Jedva čekam da odem tamo. Predivna je priroda, vazduh, jezero, ma sve… Na Vlasini se zaista odmorim i uživam. Raj je tamo!

Dragana Dušanić

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde