SINIŠA PAVIĆ: Radio sam kao da ću živeti 1.000 godina

0
1101

Siniša Pavić je autor najgledanijih serija u regionu i upravo za gledaoce sprema nešto novo.

Siniša Pavić – Hrvat rođen u Sinju, čija je porodica pre Drugog svetskog rata došla u Beograd. Diplomirao je na Pravnom fakultetu. Ali je postao kralj srpskih serija, zapravo jugoslovenskih. Pavić je mogao da živi na Dedinju, u Njujorku, u Parizu… Mogao je bilo gde. Izabrao je Vlasotince, rodno mesto svoje supruge Ljiljane, koja mu pomaže u pisanju i piše songove za njegove serije. Vlasotince scenarista smatra svojim drugim zavičajem.

siniša pavić naslovna
Kralj srpskih serija, Foto: FCS

Pantić, Šojić, Šudra, Popadići, teško se danas može zamisliti da neko nije čuo za ove TV likove ili da nije gledao serije “Bolji život”, “Vruć vetar”, “Srećni ljudi”, “Porodično blago”, film “Tesna koža”… Generacije i generacije uživale su gledajući i prateći živote junaka koje je osmislio legendarni scenarista Siniša Pavić (84).

ZDRAVKO ŠOTRA: Hercegovački susret usred Amerike

– Spremam novo nešto. Ne radim više tempom kao ranije. Iza mene je dosta toga urađeno. Ovo sad što radim na neki način me obavezuje da bude sasvim drugačije od svega što sam do sada stvorio, a da se zadrži sve što je bilo dobro u mom rukopisu – kaže Pavić za “Dnevni avaz”. Inače, on ne koristi računar i ne gubi ni sekundu života na internetu. Piše na hartiji, starinski.

na snimanju srećnih ljudi
Na snimanju serije “Srećni ljudi”, Foto: Privatna arhiva

* Dakle, reč je o seriji?
– Da. Od filma sam pobegao davno, još posle “Tesne kože”. Nisam se dobro osećao u sistemu u kojem se kod nas film radi. Dok pišete scenario, veoma ste omiljeni. A, kad ga završite, i oni ga se dočepaju preko ugovora, rade nešto što misle da znaju bolje od scenariste. Pošto mislim da mene ne bi zvali da znaju sami da urade, onda je tu dolazilo do raznih ekscesa. Ponekad sam se odricao svojih tekstova. Ne mogu da radim tamo gde ja potpisujem scenario i odgovornost za svaku reč, a nije svaka reč moja!

PERO ZUBAC: Ideala sve manje, proračunatosti sve više

* Za seriju “Bolji život” ste rekli da ste njome zadovoljni od početka do kraja.
– Tu sam se prvi put izborio posle “Vrućeg vetra”, gde sam morao da trpim, da tako kažem, nasilje reditelja ili producenta. “Bolji život” je već bila serija u kojoj sam imao apsolutnu kontrolu teksta i izbora glumaca, reditelja… Nijedna reč nije promijenjena u 90 epizoda! To je bio ubitačan tempo. Takav princip rada sam izborio na televiziji, smatrajući da bez scenariste ne postoji ništa osim belog papira. Ako je scenario perfektan i daje veliko bogatstvo dijaloga, onda se tu nema šta menjati. Ali, danas i Šekspira menjaju.

Slobodan Terzić, Siniša Pavić, Lepa Brena i Zoran Janković Foto FCS
Slobodan Terzić, Siniša Pavić, Lepa Brena i Zoran Janković, Foto: FCS

* Vi verujete u sebe i volite svoj posao?
– Umetnici ne bi bili neki kreatori, niti bi radili taj posao da ne veruju u sebe. Od mladosti sam poneo tu neku klicu da je rad pre svega i da rad čini čoveka. Moj rezultat se pokazao tek posle ogromnog broja stvari koje sam uradio za televiziju. Vidi se da je to nešto što ima zajednički temelj, bez obzira na aktuelnosti i bez obzira na generaciju. Danas te serije gledaju generacije koje tada nisu bile ni rođene. Ima nešto što je zajedničko svim ljudima, bez obzira na to kada su rođeni. To su strah, ljubav, kreativnost, nesreća, sreća, mesto pod suncem, borba za porodicu i bližnjega, borba protiv nekoga… Na kraju krajeva, život je borba.

50 godina stvaralaštva Petra Pece Popovića

Pavić, Foto: Privatna arhiva
Pavić je diplomirao na Pravnom fakultetu, Foto: Privatna arhiva

* Jeste li očekivali ovoliku popularnost i decenijama posle?
– Teško je reći šta sve čovek u životu očekuje. Nada se da to što radi bude prihvaćeno. A, da li će iduće generacije to prihvatiti, ne razmišljate toliko daleko. Scenarije pišem kao što bih pisao knjigu. Čovek kada piše knjigu, svestan je toga da će tu knjigu neko čitati, ako je dobra, i kroz 20 ili 30 godina. Pišem za jednog mog čitaoca ili gledaoca, prijatelja koji je obrazovan, ima smisla za humor, voli da čita, voli smišljene, pametne stvari, u kojima ima smeha. Ali se smije jer razume, a ne samo da se nasmeje. Moja kontrola nad snimanjem je upravo zbog toga, da se to što sam radio zadrži, da se ne pada u banalnost, površnost, kreveljenje, nepotrebne seksi scene… To bi samo pojeftinilo stvari. Nisam računao na to, ali sam radio kao da ću živeti 1.000 godina.

Lepa Brena objavila spot za pesmu „Zar je važno da l’ se peva ili pjeva”

Siniša Pavić kraj panoa serije "Bela lađa", Foto:  Slobodan Sarić Hemfri
Siniša Pavić kraj panoa serije “Bela lađa”, Foto: Slobodan Sarić Hemfri

* Je li slučajnost da ste kroz serije oslikavali realnost oko nas?
– U mojoj monografiji ima nešto što je jedan kritičar napisao, a što meni laska, i nije netačno. Kaže: “Kad bi cela naša civilizacija propala, po njegovim serijama, kad bi se one sačuvale, mogli bi da se rekonstruišu naši životi.” Moje serije su počele u Jugoslaviji, preživele su raspad, promenile su oblik države, sistem i generacije. “Bolji život” egzistira već 30 godina, a kao da je snimljen juče. Ali, društvo je drugačije.

* Nema velike razlike u društvu od pre 30 godina i danas?
– Sada je još malo gore nego pre. Niste ranije mogli doći na pozicije. Ranije je bilo poželjno da budete član Saveza komunista, ali nije bilo neophodno. Cenila se vrednost čoveka.

Na prošlogodišnjem Comedy Festu Paviću uručena je nagrada za doprinos komediji; Siniša Pavić, Lepa Brena i selektor festivala Dimitrije Vojnov, Foto: FCS

* U vašim serijama i filmovima glumili su neki od vrhunskih glumaca…
– Ti likovi su živi! Jer, svako u njima pronalazi nešto što je on u životu video, ali nije shvatio značaj i smisao. I Šurda i Šojić su različiti likovi, koji iz različitih uglova posmatraju stvarnost.

ZBOGOM, SMOKI: Ljubiša Samardžić legenda jugoslovenskog filma

Sinisa-Pavic-Visnja-na-Tasmajdanu_slika_O_49789489
Film “Višnja na Tašmajdanu” sniman je po Pavićevoj istoimenoj knjizi, Foto: Privatna arhiva

* Šurdu je tumačio Ljubiša Samardžić, koji je nedavno preminuo.
– Sa Ljubišom je bilo lako sarađivati. On je bio otvoren i srdačan čovjek, vrlo komunikativan. Imao je i taj osmeh, koji apsolutno otvara sva vrata. Veoma sam ga voleo.

* Je li istina da je Šurdu trebalo da glumi Milan Lane Gutović?
– Reditelji su pravili neke svoje podele u kojima je u “Vrućem vetru” trebalo da igra Lane. Nisam u tim podelama učestvovao. Posle je to došlo do Ace Đorđevića, koji je već tada bio vodeći reditelj na televiziji. On je to uradio kako je smatrao da treba, i na kraju je odlično ispalo.

LADO LESKOVAR: Jugoslovenac, prijatelj prvih dama

Siniša i Ljiljana Pavić na promociji časopisa “Naše Vlasotince”, Foto: Media centar Leskovac

* Čime se bavite kada ne pišete?
– Kada ne pišem, vodim računa o onima koje volim. To su moja supruga i moj unuk kad dođe ovde u Vlasotince, da se malo pozabavimo jedan s drugim. Počeo je sada da gleda “Porodično blago” i dopada mu se.

sinisa pavic printskrin rts
Foto: Printskrin YouTube / RTS
AMATERI IGRAJU SA MNOGO STRASTI
– Volim da gledam amaterska pozorišta jer nigde glumci ne igraju sa toliko volje i strasti kao što rade amateri. Oni igraju samo zbog želje da ispolje svoju kreativnosti bez materijalne naknade. Vlasotinačko pozorište postoji 80 godina i živi na nekakvoj vrsti dobrovoljnog i entuzijastičkog rada. Pozorište u Srbiji je preživelo sve nevolje, siromaštvo i nerazumevanje društva, koje ga je volelo, ali nije cenilo, samo zahvaljujući neuništivosti putujućih amaterskih društava. Vlasotinačka pozorišna trupa mi je bila inspiracija za seriju “Ono naše što nekad bejaše” – rekao je Pavić za “Kurir”.

E. A. / Izvor: Dnevni avaz, Kurir

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde