RENE BITORAJAC: Konstruktivna kritika bolja od 100 pohvala

0
552

Rene Bitorajac snima u Sarajevu seriju “Ne diraj mi mamu”, u Zagrebu film “General”, sa Brankom Đurićem Đurom otvara privatno pozorište, a paralelno radi još nekoliko poslova.

Rene Bitorajac
Foto: Facebook / Rene Bitorajac

Hrvatski glumac Rene Bitorajac ovog leta je započeo snimanje serije “Ne diraj mi mamu” u Sarajevu. Novi sitkom režira Elmir Jukić, a pored Bitorajca, igraju i Branko Đurić Đura, Anđelka Prpić, Jasna Diklić, Dragan Marinković Maca, a gostovaće i brojni glumci iz regiona. Prikazivanje bi trebalo početi najesen, a Zagrepčanin igra advokata Budimira.

Glumac je simpatije publike na prostoru bivše Jugoslavije osvojio, pre svega, ulogama u Oskarom nagrađenom filmu “Ničija zemlja”, i u TV serijama “Bitange i princeze” i “Naša mala klinika”.

Branko Đurić Đuro i Anđelka Prpić zajedno u novom sitkomu
Veselo na snimanju serije "Ne diraj mi mamu" . Rene Bitorajac, Dragan Marinković Maca, Anđelka Prpić, Branko Đurić Đuro i Emir Hadžihafisbegović, Foto: Facebook / Rene Bitorajac
Veselo na snimanju serije “Ne diraj mi mamu” – Rene Bitorajac, Dragan Marinković Maca, Anđelka Prpić, Branko Đurić Đuro i Emir Hadžihafisbegović, Foto: Facebook / Rene Bitorajac

– Na snimanju serije “Ne diraj mi mamu” vlada opuštena atmosfera. To je, ujedno, i najbolja radna atmosfera. Zezanje, doduše, između scena, a scene zaozbiljno – rekao je Rene.
– Đuro i ja smo dva partnera u advokatskom uredu. Kako je njegova majka moja punica iliti tašta, zaplet je zagarantiran odmah na početku. Reč je o duhovitoj i situacijski humorističnoj seriji na kojoj radi uigrani tim koji je 10 godina radio na seriji “Lud, zbunjen, normalan”. Nama je jako zabavno na snimanju, nadam se da ćemo to preneti i na gledaoce.

FRANO LASIĆ: Uz “Međede” se lepše živi

* Po čemu će ta humoristička serija biti drugačija od onih ranijih?
– Pa nije li svaka na svoj način drugačija? Ova možda zato što se radnja događa u BiH, većina glumaca govori bosanskim jezikom. Možda i zato što ja govorim neki poluštokavski, dakle nisam Purger kao u “Bitangama” ili “Klinici”. Igram advokata koji se doselio iz Hrvatske – objasnio je Rene za Tportal.

Rene Bitorajac
Foto: Facebook / Rene Bitorajac

Nema kukanja

* Pratite li vi neku seriju?
– Serije su mi, nažalost, slaba strana. Zbog vremena nikad ne ulovim kontinuitet, pa ih onda radije ne gledam. Zato naše televizije konstantno ponavljaju gradivo, pa eto mene i nakon 10 godina na televiziji i u reprizi “Bitangi” i “Naše male klinike”. Čak sam i sretan da snimam jednu novu.

NEDA UKRADEN: Stidela sam se svoje zadnjice

* Snimali ste u Sarajevu više od deset sati dnevno. Da li su vam smetale visoke temperature?
– Nema izgovora i kukanja. Klima u studiju je radila k’o “singerica”. Ispada da smo radije na snimanju nego slobodni i izvan studija. Moram priznati da je bilo zažarilo.

* Glumite i u filmu “General” Antona Vrdoljaka. Koja je vaša uloga?
– Ukratko, igram zapovednika u Legiji stranaca, poreklom iz Banata. Film mi je bio ogroman izazov. Nikada pre nisam beknuo francuski jezik, a u ovom filmu na njemu držim govore. Uz to, od mene se tražilo da govorim i neki hibridni lokalni jezik sa područja Banata. Nisam mogao pretpostaviti koliko je to zahtevno, ali sve je ispalo u redu. Duga i detaljna priprema za film i sjajna, mirna, tiha i profesionalna ekipa, ostaće mi svakako kao uspomene.

Rene Bitorajac sa Goranom Višnjićem na setu filma "General"
Rene Bitorajac sa Goranom Višnjićem na setu filma “General”, Foto: Facebook / Rene Bitorajac
„Audicija“ ponovo pred publikom

* Koliko vam teško padaju česta putovanja na relaciji Zagreb – Sarajevo?
– A sve mi je upalo u isto vreme, tako to obično biva, pa u slobodan dan otputujem za Zagreb na snimanje i istog dana se vratim. Do sada ukupno 12 letova. Ali, zbilja nisam od onih koji kukaju. Ne, ne smetaju mi vrućine, ni putovanja. Izdrži se sve.

Ludilište “Luda kuća”

* Osim “Generala” i serije “Ne diraj mi mamu”, pripremate li još nešto novo?
– U junu sam snimao film u Hrvatskoj, seriju u Sarajevu, vodio audicije pete sezone “Super talenta” u Hrvatskoj, a i radio na sinkronizaciji crtaća “The Nut Joba 2”. Paralelno još radim nekoliko stvari oko slanja programa za “Ludu kuću”. Volim kad je šareno. Raznovrsnost razbija monotoniju i svaki taj posao je zabavan, zanimljiv i drugačiji na svoj način. Uživam u tome. Voditeljski posao ima i tu svoju draž emitovanja uživo, gde je uvek napeto, zanimljivo, pa nekad i puno adrenalina.

Dino Merlin objavio spot za pesmu „Sve dok te bude imalo“

* Godinama sarađujete sa Brankom Đurićem Đurom. Je li se nekad desilo da se oko nečega ne slažete ili da se posvađate?
– Naravno da se desilo. Ali, kako slavimo dvadesetogodišnjicu našeg poznanstva, to već spada u neku vrstu veze. A, kad si u vezi, nije lepo iznositi “prljav veš” u javnost.

* Kako inače rešavate nesporazume sa kolegama, ako postoje?
– Zavisi o tome kakav je nesporazum i kakav je kolega. Od “pas mater” do “lepo sam ti rekao”. Uglavnom ljudski, ako ide…

Rene Bitorajac
Foto: Facebook / Rene Bitorajac
Objavljen najavni video nove „Audicije“

* Kad će pozorište “Luda kuća”, koje sa Đurom pokrećete u Zagrebu, otvoriti svoja vrata?
– To nije pozorište nego ludilište “Luda kuća”. Samim tim imamo i lude radnike i projektante, pa pored toga što je ludnica na gradilištu, ipak očekujemo ludo otvarenje ove jeseni. Biće veselo i ludo, naravno. Verujemo da će ludilište “Luda kuća” biti omiljeno mesto za izlaske, druženje i smejanje za sve generacije. Novi teatar biće u bivšem kinu Mosor u Zagrebu, a osim predstava, biće i koncerata i radionica.

Dani lepo ispunjeni

* Ko je trenutno, prema vašem mišljenju, najbolji glumac na prostoru bivše Jugoslavije?
– Otkud to pitanje? Producentima su često najbolji glumci oni koji nisu zauzeti i koji ne koštaju mnogo. Kao glumac, poštujem svakog svog kolegu, partnera koji na snimanje dođe spreman. Imam i svoje favorite, ali da ih spomenem. Nikome osim njima ne bi bilo drago pa, onda, zašto?

TARIK FILIPOVIĆ: Ćiro Blažević je moja muza
Rene Bitorajac
Radi brojne poslove, a raznovrsnost mu razbija monotoniju, Foto: Facebook / Rene Bitorajac

* Od malena ste pokazivali svestranost – svirali trubu, trenirali karate, jahanje, završili Centar za kulturu i umjetnost. Imate li vremena sada za sport?
– Trenirao sam i fudbal i rukomet i skokove u vodu. Kad si dete, to je valjda normalno. Ma svašta sam radio kao mali. Danas sam takođe razbacan posvuda, ali fudbala je sve manje, tenisa nešto više, a puno vremena provodim pišući. Kad svemu dodam i igru sa vlastitom decom, uz količinu posla, dani su mi lepo i ugodno ispunjeni.

Rene Bitorajac
Foto: Facebook / Rene Bitorajac
Rene Bitorajac
Foto: Facebook / Rene Bitorajac

Uloga može biti ispod časti

* Kako reagujete kada čujete ili pročitate loše komentare?
– Trudim se da ih ne pročitam. Društvene mreže dale su mogućnost svakome da se izjasni, pametuje, piše vulgarnosti, mrzi ili vređa. Dok to zakonom nije zabranjeno, udarajte. Nekad reči govore više o onome ko ih je napisao. Inače, konstruktivna kritika može biti vrednija od 100 pohvala, ali toga kao da je nestalo.

MARIJA KARAN: Holivud je komplikovan i bez milosti

* Jeste li ikad prihvatili angažman koji vam je bio ispod časti?
– Jesam, ali iz prijateljskih razloga, i to samo jednom. Neko će reći da uloga ne može biti ispod časti, ali, o da, i te kako može.

* Kako najradije provodite vreme sa svojom porodicom?
– Gorski kotar, drvena kućica, Vrbovsko. Moja poruka svima je – uživajte u letu gde god bili. Vidimo se najesen preko malih ekrana ili u novoj dvorani.

E. A. / Izvor: Dnevni avaz / Tportal

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde