RAMBO AMADEUS: “Veče glomazne poezije” je poput stand up tragikomedije

0
444

Antonije Pušić poznatiji kao Rambo Amadeus je multimedijalni umetnik i jedan od najautentičnijih regionalnih autora. Peva, svira, komponuje, piše rime, recituje ih…

Rambo Amadeus će 12. aprila na sceni sarajevskog Doma mladih, a dan kasnije, 13. aprila, u tuzlanskom Bosanskom kulturnom centru, održati “Veče glomazne poezije”. Njegovi performasi uvek izazivaju pažnju publike.rambo amadeus Vece glomazne poezije plakat

Atmosfera na “Večerima glomazne poezije”, kako kaže Rambo, najbliža je onom što sad zovu stand up komedija. Ali, zapravo, malo je ipak izopačenije od toga. Pre bi se moglo reći da je to – stand up tragikomedija!

Rambo Amadeus objavio baladu „Bi li mi kazala“

– Godinama kuburim po koncertima jer nisam u stanju da naučim napamet moje najduže tekstove, one najglomaznije. Kao da ih je pisao neki dušmanin namerno, da bi se ja sad mučio da ih naučim i otpevam. Plus je i problem na svirkama nadglašavati se sa bubnjevima i instrumentima. Muzičari se napale, pa krenu svi da sviraju koliko znaju i umeju, padnu u šiz. Onda sam vrlo brzo počeo da izbegavam da izvodim te najglomaznije komade, primećujući da publika ionako ni ne čuje pola toga šta pričam. Definitvno sam odustao jednom, kad sam počeo da izgovaram potpuno bez veze izmišljene reči koje ne znače ništa, kao neki marsovski jezik, uz dobru muziku. I, video sam da publika jednako šizi kao da izgovaram najjače stihove.

– E, tu sam stavio prst na čelo i shvatio da mojoj muzici uglavnom smetaju ti glomazni tekstovi, a da njima smeta ta glomazna muzika. A, ja ih na silu trpam zajedno, jer volim i da sviram i da recitujem. “Veče glomazne poezije” je i nastalo baš iz potrebe da mogu publici moje najglomaznije tekstove da predstavim u miru. Volim i da mimo tekstova kažem po koju, što je, takođe, teško izvodljivo na svirkama – objasnio je Rambo kako je počeo sa originalnim performansom.

Rambo Amadeus ima predlog za borbu sa požarima na Jadranu
Rambo Amadeus Veče glomazne poezije
“Veče glomazne poezije”, Foto: Promo

Nadalje komparira svoja dva umetnička izraza, koncerte i večeri glomazne poezije.
– Na koncertima ja i moji muzičari se takmičimo ko će bolje i zanimljivije da svira. Ložimo se, svirka je prava autoterapija! Na njima se izvode pesme sa kratkim tekstovima uz mnogo muziciranja. A, večeri glomazne, gde je sve obrnuto, umesto skandiranja, plesa i masovne histerije donose smeh publike. E sad, verovatno ima i tog smeha na svirkama, ali ga ja ne čujem, a volim ga čuti, zato i radim ovo. Tu te moje tragikomične epove čitam sa debelim naočarima, jer mi je dioptrija prilična.

– Tu i tamo stanem da odmorim, da nešto prokomentarišem, nakašljem se, popijem malo, makar i vode. Klavirista Ivan Aleksijević Pančevac za to vreme izbacuje muzičke ilustracije s koca i konopca, kao neka neudata nastavnica muzičkog za dan škole, koja je u zbornici popila sa direktorom dva vinjaka. Nemam pojma, nekako to sve zajedno deluje sasvim uverljivo, kao da je pravo – dočarava ambijent svoje predstave Rambo.

Rambo Amadeus bi da svira sa bendom u lunarnom vozilu
rambo-amadeus- foto zvezdara teatar
Foto: Zvezdara teatar

Prisetio se i poslednjih gostovanja u Tuzli i Sarajevu.
– Dugo nisam bio u Tuzli, ima sigurno pet godina. Svirao sam u toj istoj sali na Unplugged festivalu. Sjećam se da je bilo jako lepo. Ivan je bio s nama, sećam se kako se ogledao na uglancanom klaviru. U Sarajevu smo bili prošle godine, međutim u malom, gradskom teatru, pa je samo mali deo zainteresovanih uspe da uđe unutra.

“Veče glomazne poezije” gostovalo je širom regiona. Nedavno ga je pogledala i čula publika u Minhenu, u Bosanskom kulturnom centru. Performans egzistira već dve-tri godine, a Rambo je najviše nastupao u Zvezdara teatru.

Buka sada! Koja, Cane, Gile, Vasil, Rambo kao di-džejevi

rambo-amadeus-vece-glomazne-poezije– Tu i najviše ludujem! Jer, publika je već navikla na mene, a Boga mi, i ja na nju. Od Evrope nas je do sad video samo Minhen. Nastupili smo i u Ljubljani, koja je sad službeno Evropa. Ova predstava zapravo tek počinje da se razmahuje. Ja sam se nešto dugo nećkao, mrzilo me da mlatim po tim velegradima. U stvari, volim da budem zvezda, al’ me mrzi da se mlatim po svetu. Dosta mi je ovo malo po našim balkanskim pozorištima, časkom se dođe, znam jezik, sve mi poznato. Po svetu više nemaš koga šta pitat’ kad ti nešto treba, sve automati postavljeni, pa se ti, majčin sine, dogovori sa automatom ako možeš. Ti jedno, a on svoje mlati, je*e mu se da l’ ti kasni avion ili te priterala nužda. Ođe, srećom, toga još nema – primjećuje u svom stilu Rambo.

Beovizija 2018: Različite želje i očekivanja izvođača
rambo-amadeus-vece-glomazne-poezije
Foto: Printskrin YouTube

Osvrnuo se i na gledaoce koji dolaze na njegov performans i način na koji komunicira sa njima.
– Publika je na brdovitom Balkanu svuda ista. Pun im je šešir marifetluka svih vrsta koji se zbivaju oko njih, pa na sličan način i reaguju na moje tekstove. Što je situacija ozbiljnija, smeh je slađi. Zato se i trudim da budem ozbiljan tokom ove predstave, da sve bude kulturno. Ja ne volim kerefeke, kreveljenje, gegove… ta vrsta humora mi je naporna, mora mnogo da se mlati rukama i nogama.

– Mene je, recimo, jako teško nasmejati, pa mi je glupo da zasmejavam druge nečim što meni nije smešno. Meni su smešne samo ozbiljne stvari, gledane iz žablje perspektive! Cilj mi je da ljudima svojim tekstovima osvetlim realnost iz nekog novog, malo drugačijeg, tupljeg ugla. Nekome je to smešno, a nekome poučno. A nekome i jedno i drugo! – kaže umetnik i dodaje da mu se najviše dopada kad publika pronalazi humor tamo gde ga on uopšte nije ni predvideo.

K​ontakt 2018: Konferencija u Beogradu okupila više od 5.000 posetilaca


S predstavom “nije išao daleko, ima mali kufer, pa gleda da se vrati kući pre nego mu se isprlja sva roba”.
– Zvali su me u Australiju, Kanadu… Šta ja znam, mislim da je pametnije da jave ti ljudi kad dolaze na odmor ‘vamo, da onda zakažemo. Jeftinije su ođe ulaznice nego tamo. To bi vala neka turistička agencija mogla da radi – “Odmor do rodne grude”. Dođeš iz Australije, deset dana kući, i krk, uz kartu rezervisana ulaznica za Ramba tu i tu, tad i tad. Što bi se ja mlatio, kad svi od tamo dođu makar jednom u tri godine ‘vamo, pa nek povežu lepo i korisno. Obiđu rodbinu i kulturno se uzdignu makar za cenat! – zaključuje muzičar.

E. A.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde