RADE ŠERBEDŽIJA: “Pre kiše” me je upisao na filmsku mapu svetskog filma

0
519

Velikim koncertom Radeta Šerbedžija i njegovih prijatelja na Malim Brionima je 13. jula otvorena 18. sezona teatra “Ulysses”. A, onda je proslavljeni glumac krenuo put Subotice, gde je bio gost 25. Festivala evropskog filma Palić.

nagrada aleksandar lifka fef palić 2018
Dobitnik nagrade za doprinos evropskoj kinematografiji “Aleksandar Lifka”, Foto: FEF Palić

Rade Šerbedžija, ovogodišnji dobitnik nagrade za doprinos evropskoj kinematografiji “Aleksandar Lifka”, koju dodeljuje FEF Palić, primio je ovo priznanje 15. jula na Letnjoj pozornici. Poznatom umetniku nagradu je uručio Radoslav Zelenović, direktor Festivala. Ovo priznanje do sada je dobilo 34 autora, a Zelenović je naglasio da je “večeras dodeljujemo našem Radetu, čoveku koji ima 189 filmskih i televizijskih uloga do sada”. Pošto je primio nagradu, proslavljeni glumac je rekao “Dragi moji sugrađani!”, a onda je usledio dug aplauz publike.

25. Festival evropskog filma Palić: Rade Šerbedžija dobitnik Nagrade „Aleksandar Lifka“
nagrada aleksandar lifka fef palić 2018
Rade Šerbedžija i Radoslav Zelenović, Foto: FEF Palić

– Dozvolite mi da se zahvalim Zelenoviću i uvaženom festivalu koji je toliko dobro kotiran u svetu i vrlo je važan. Mogao bih da kažem Krležinu misao – “da je svaka nagrada dobra i kad je primiš ona je dokaz da si nekog đavla radio u životu. Ali pokušaj da je zaboraviš što pre možeš.” Možda je nisam ni zaslužio. Možda i jesam. Ali ima i toliko divnih glumaca. Želim vam reći još jednu stvar – Bože, daj nam kiše i filmskih festivala da preživamo ovaj život! Čestitam vam na ovom divnom festivalu. Držite ga i čuvajte kao što ste nekada čuvali naš KPGT, Ljubišu Ristića i sve nas! – poručio je Rade Šerbedžija, koji je potom nastupio na sceni “Jadran” Narodnog pozorišta, gde je sa grupom “Zapadni kolodvor” održao zakazani koncert.

„Ulysses“ 18. sezonu otvara koncertom Rade Šerbedžija, a zatvara Vlatko Stefanovski
rade serbedžija nagrada aleksandar lifka fef palić 2018
Foto: FEF Palić

Jedan od najznačajnijih glumaca jugoslovenske kinematografije obogatio je kolekciju priznanja još jednim. Tim povodom vratio se u Suboticu, grad koji ga je umnogome odredio, i lično i profesionalno. U intervjuu za “Festivalske novine”, Šerbedžija na pitanje hoće li tokom koncerta biti i poezije, po kojoj je toliko poznat i voljen, odgovario je:”Pa ja i pevam da bih mogao da govorim poeziju, i naravno pevam i da mi prođe vreme, kako bi rekao veliki Arsen Dedić.”

* U jugoslovenskoj kinematografiji značajan trag ostavila je vaša saradnja za rediteljem Živojinom Pavlovićem. Šta vam je Pavlović dao što možda nisu drugi filmski reditelji?
– Sa Pavlovićem sam snimio glavne uloge u četiri njegova filma (Crveno klasje, Hajka, Zadah tela, Dezerter) i glavnu ulogu u TV seriji “Pesma”. Obožavao sam i njega i njegove filmove i potpuno pripadam toj filmskoj estetici. Čak sam i glavnu ulogu u “Pre kiše” dobio zato što je Milčo Mančevski veliki poštovalac filmova Živojina Pavlovića u kojima sam igrao.

RADE ŠERBEDŽIJA: Mislite i odlučujte svojom glavom
rade serbedžija nagrada aleksandar lifka fef palić 2018
Foto: FEF Palić

* Obeležio vas je film “Pre kiše”. I vi ste njega obeležili. Koja je bila formula njegovog uspeha (Zlatni lav, nominacija za Oskara…)? Je li to možda prepoznavanje i razumevanje balkanskog problema i komplikovanih odnosa na ovim našim prostorima koji su bili univerzalno shvaćeni širom sveta?
– Za uspeh filma “Pre kiše”, pre svega, zaslužan je Milčo Mančevski, reditelj posebnog talenta. Jednostavno, taj film su zavoleli filmski radnici celog sveta. A ja sam imao nekoliko dobrih krupnjaka i, čini se, dosta pristojno odigrao tu ulogu. Poklopilo se sve skupa. Taj nemogući rat u našoj bivšoj zemlji i te naše energije… Možda sam ja tek tada postao pravi filmski glumac a do tada bio samo talentovan kao i mnogi drugi. Jednoga dana filmska kamera odabere nečije lice koje zavoli na poseban način. Tako se valjda i moje lice utisnulo čvršće u celuloidnu traku, poput lica Bekima Fehmiua, Pavla Vuisića, Sonje Savić, Dragana Nikolića i Milene Dravić.

Rade Šerbedžija donirao obnovu spomenika Teslinih roditelja

* “Pre kiše” vam je otvorio vrata Evrope i Holivuda. Koji film iz uspešne inostrane karijere i saradnju sa kojim rediteljem posebno pamtite?
– U svetu sam snimio dosta velikih i značajnih projekata. Bio sam u velikim filmovima i radio sa najpoznatijim svetskim rediteljima i glumcima – “Širom zatvorenih očiju”; “Nemoguća misija 2”; “Taken 2”, “Sneč”; “Svetac”; “Downtown Abbey”; “Fugitive Peaces”; “Praški duet”; “Sauth Pacific”; “Love life”; “Broken English”… A ako me pitate koji je to film koji mi je poseban i značajan, odabrao bih naravno saradnju sa Stenlijem Kjubrikom, zatim film “Primirje” velikog italijanskog reditelja Frančeska Rozija, u kojem sam uživao da budem partner genijalnom Džonu Torturu i, naravno, film “Pre kiše” koji me je upisao na filmsku mapu svetskog filma.

Rade Šerbedžija odbio ulogu vođe i osnivača OVK
pre kiše rade šerbedžija
Iz filma “Pre kiše”

* Subotica je grad koji vam je vrlo važan. Šta vam je Subotica pružila nekad, kao glumcu, u umetničkom smislu?
– U Subotici sam dosegao vrhunac sazrevanja svoje glumačke ličnosti. Subotica je, zahvaljujući Ljubiši Ristiću i našem teatru KPGT, bila glavni grad bivše države u pozorišnom svetu. Tamo smo kreirali visoku pozorišnu estetiku ali i neku specijalnu društvenu klimu po kojoj su se odgajale generacije mladih ljudi u Jugoslaviji. Nije suvišno ako kažem da smo, u neku ruku, bili i važan politički faktor u zemlji. Naravno, kao neka vrsta važne i korisne opozicije tadašnjoj komunističkoj vlasti. Moglo bi se čak reći da smo ponekad predstavama i filozofskim pogledima bili mnogo tačniji sledbenici marksizma, tumačeći ga na naš, rokenrol način.

Bokserske legende SFRJ na premijeri predstave „Doručak šampiona“

rade serbedžija– Ljubiša Ristić je tada bio uistinu jedan od najvažnijih intelektualaca savremene levice u svetu. U KPGT-u sam bio više zadužen za samu umetnost i nisam se baš mnogo petljao u ideološke poruke. Uživao sam u tom teatru i mislim da sam družeći se sa svim tim mladim umetnicima iz svih krajeva Jugoslavije, glumeći zajedno sa njima na svim jezicima od srpsko-hrvatskog do mađarskog i makedonskog, toliko mnogo učio i na neki način sazrevao kao umetnik. Bilo je to za sve nas, i umetnike i gledaoce, zlatno doba u kojem smo svi na svoj način imali šansu da izgradimo jedno sretno i ponosno društvo. Nažalost, nismo uspeli…

Žao mi je što nisam snimao sa Kusturicom
– Imao sam sreće u životu da sam radio sa fantastičnim režiserima, Žikom Pavlovićem, Makavejevim, Markovićem, Zafranovićem… Žao mi je što nikada nisam snimao sa Kusturicom. Njega zaista užasno poštujem. Mislim da je fantastičan režiser i da će on napraviti još neke lude filmove – rekao je Šerbedžija na Paliću.
Snima se: „Žigosani u reketu“, priča o košarci, ljubavi i prijateljstvu
ZAGREB FEST86 SERBEDZIJA RISTIC
Rade Šerbedžija i Ljubiša Ristić 1986, Foto: KPGT

– Bio sam deo božanstvenog teatra koji se odvijao u ovom gradu ali to nije samo zasluga Ljubiše Ristića koji je genijalan režiser i svih nas koji smo ga sledili, to je zasluga i ovog grada. Ta publika koja je dolazila je bila fantastična. Ona je bila deo tog pokreta, deo stvaranja nove energije u kojoj nije bio bitan samo teatar. Tu, u ovoj pitomoj prirodi okruženoj jezerima, održavali su se i rok koncerti. Bio je to najznačajniji period mog bavljenja umetnošću.

– Drugi razlog značaja Subotice je privatan. Tu sam upoznao moju suprugu Lenku koja mi je postala smisao života. Ona je bila mlada rediteljka koja je došla tu raditi, a ja se baš rastavio, prošlo dve godine… I, tako smo mi započeli našu priču. S njom imam troje dece. Čitav život koji mi se događa, i to je nešto jako važno što vezujem za ovaj božanstven grad.

Legende na Brionima: Pre tri decenije bili su u centru pozorišne pažnje
šerbedžija u šetnbji Suboticom sa prijateljima
Šerbedžija u šetnji Suboticom sa prijateljima, Foto: FEF Palić

Brioni su takođe veoma važni za Šerbedžiju. Tamo je njegov “Ulysses”, koji je ovog leta – postao punoletan. Za Šerbedžijine koncerte na otvaranju svake sezone vlada posebno interesovanje publike. Iz godine u godinu, ima tu i turista, stranaca, kao i onih koji redovno svakog leta dolaze.
– “Ne volim da pijem, ali sam pijan često, kao na primer u Los Anđelesu!” – pevao je Rade Šerbedžija na početku tradicionalnog koncerta, kojim je otvorio 18. sezonu “Ulyssesa” u tvrđavi Minor na Malom Brionu. Publika ga je dočekala aplauzom i odmah je stvorena sjajna atmosfera. Za razliku od prošle godine, kada je iznenadni vetar stvorio probleme sa ozvučenjem , kao i od pretprošle, kada je sparni dan pretvoren u prilično hladno letnje veče, ove godine je sve bilo kako treba. Noć prekrasna, puna zvezda, nije bilo vetra, tek ponešto dosadnih komaraca. I svi akteri koncerta – sjajno raspoloženi.

Ne gledam ono što snimim
rade šerbedžija palić kzš 2018
Foto: FEF Palić
– Ja i dan danas nikad ne gledam ono što snimam. Jer izgubiš tako pravu koncentraciju. Gledaš sebe. Budala uživa kad to čini a pametan čovjek se stidi. To je zato što svi o sebi mislimo nešto drugčije pa kad se vidimo na ekranu shvatimo da to nije to! – objasnio je Šerbedžija i dodao da izuzetak napravi ako mu njegovi dobri prijatelji Makavejev, Goran Marković i drugi, koji znaju za tu njegovu falinku ne preporuče neki pravi.
– Više volim pravi život – da igram pravi fudbal, družim se sa ljudima, lumpujem… Volim kafane, volim ljude, volim svašta, volim jednostavno život. A onda, film se dogodi, neko te uslika, kamera te zavoli.
„Volim te Šapice“ spojila glumca, MMA šampiona i dečiji hor

Šerbedžija je pevao sa grupom “Zapadni kolodvor”, ubrzo im se pridružio i Vlado Kreslin. Okupljeni posetioci uživali su uz dobro znane numere, neizostavna “Barbara”, “Kosa boje maka”… Uz pesme, Rade je zabavljao publiku anegdotama iz svog nimalo dosadnog života. Ove godine prvi put su mu se pridružile sve njegove kćeri. Najprije Lucija, afirmirana glumica, zatim i Vanja, Nina i Milica, jedina profesionalna muzičarka u porodici. Tri mlađe ćerke, iz braka sa rediteljkom Lenkom Udovički, od malih nogu su na Brionima, kako se stvaralo pozoršte “Ulysses”, tako su i one odrastale.

25. FEF Palić: Najavljen Glavni program jubilarnog festivala

– Morao sam zvati i ćerke, inače ko bi platio sve te goste – kazao je Šerbedžija. Izveo je “Povratak ratnika”, koju je napisao zajedno sa Lenkom Udovički. Bili su tu i taktovi iz “Bella ciao”, kao i njegova pesma iz 1986. “Internacionala”, a posle te numere i refren prave “Internacionale”.

Nisam filmski režiser
Rade Šerbedžija i Milena Dravić u Puli 2018
Rade Šerbedžija i Milena Dravić u Puli 2018, Foto: Pula Film Festival
Na konferenciji za novinare na Paliću, glumac je govorio o sebi kao reditelju, kao i koji bi Šekspirov komad voleo da vidi na platnu.
– Moram priznati da nisam filmski režiser. To sam shvatio kad sam režirao “Oslobođenje Skoplja”, iako je to dobar i pristojan film. Dok sam ga snimao osećao sam se kao da sam paralizovan. Jer, sve ono što znam kao glumac i sve što iz te pozicije predložim režiseru on prihvati i to oceni odličnom idejom. Ali, kad sam snimao sam, kao režiser, onda sam shvatio da ja to nisam, jer nemam svog kadra. Pitao sam se šta je to moj kadar i shvatio da je to kadar Živojina Pavlovića, u kojeg sam zaljubljen celi svoj život, ali to mi je dosta da bude moj film. Nisam stručnjak za film kao režiser, ali kao čovek koji pripada ipak filmu i teatru, rekao bih da se od svakog Šekspirovog dela može napraviti savršen film. Treba samo da bude pametan režiser, da napravi sjajnu dramaturgiju, sjajan skript, da izbaci suvišno i uhvati suštinu. Pa zamislite samo kakav može biti film “San letnje noći”! Postojala je ideja o tome da se napravi predstava na Brionima, gde četvoro mladih pod maskama igraju – Milena Dravić, Milena Zupančič, Radko Polič i ja; i u jednom trenutku skinu maske i vide se stari ljudi, a trče kao mladi i ljube se. Ali, eto ideje za film! – predložio je kroz smeh Šerbedžija.

E. A. Izvor: Filmske novine FEF Palić, Glas Istre

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde