RADE JOROVIĆ: Pravi narodski čovek

0
1092

O Radetu Jorovića, njegovom pevanju i pesmama obožavaoci znaju mnogo toga. Uvek je u društvu veseo i nasmejan. S ponosom priča o rodnom Dragačevu, narodnim običajima, tradiciji… Zna brojne stare kompozicije.

Rade Jorović
Četiri decenije u braku – Ivanka i Rade Jorović

A, kakav je Rade Jorović kod kuće, u svoja četiri zida? E, to najbolje zna pevačeva supruga Ivanka. U braku su od 1978. i imaju dvojicu sinova – Duška i Đorđa. Ipak, u centru pažnje porodice Jorović je najmlađi član – unuk Viktor. Mali šeret, mnogi bi retki na dedu! Iako junior ne živi u Beogradu, nego sa roditeljima u Čačku, baba i deda ga često viđaju i sa njim provode svoje najlepše slobodno vreme.

DUŠICA I NEDELJKO BILKIĆ: Naša ljubavna priča

Rade Jorović
Tri generacije – Duško, Rade, Viktor

– Ubeđena sam da imam divnog muža, ali kad pročitam šta druge žene pričaju o svojim poznatim supružnicima i “savršenim” brakovima, ne ostaje mi ništa drugo nego da zaključim da moj muž uopšte nije sjajan. Kao i da ne živimo tako dobro kao što mi se čini. Ipak, mog Radeta ne bih menjala ni za jednog drugog na svetu! – započinje priču Ivanka, iz milošte zvana Iva.

ACA ILIĆ: Košenje trave najbolja rekreacija

Rade Jorović
Zna sijaset narodnih starih pesama

Mirna, povučena, ali veoma iskrena i otvorena žena. Pravi stup porodice. Nikada nije imala želju da eksponira. Ipak, za nas i naše čitaoce, nastavlja da “ofira” svoju jaču polovinu.
– Svi počinju od vrlina svojih supružnika, a ja ću, za promenu, početi od mana, pošto ih je u manjini. Rade je veliki emotivac! Još bolje rečeno, veliki je živac! Ali, često pomislim da je bolje što je živac, nego da je klada koja ništa ne može da oseti. Ume da prasne, da kaže čak i ono što ne misli. Draže mi je da mu se to desi u kući, neko na nekom drugom mestu. Zbog posla godinama je živeo naopako, jureći na sve strane, menjajući dan za noć. Ipak, poslednjih godina, manje je posla, a nas dvoje lepo živimo u našem domu. Deca su porasla, stariji Duško se oženio, ima sina, živi sa porodicom u Čačku. Mlađi Đorđe je fizikalni fudbalski trener i u pečalbi je, trenutno u Kataru. Nedostaju nam deca, ali šta da se radi. Svakodnevno smo u kontaktu s njima, hvala Bogu, sad svi imamo mobilne telefone, internet, skajp, viber…

Dragana Mirković proglašena počasnim građaninom mesta na Kosovu i Metohiji
Rade Jorović
Na Kustendorfu 2018 – Kusta i Rade

Nego, da nastavimo, sa Radetovim manama.
– Njegova druga velika mana, a istovremenono i vrlina, mada ne u ovom vremenu, je što mnogo veruje ljudima. Isuviše je pošten i misli da su svi takvi. Svestan je čim ga neko izradi i odmah obeća da više neće biti tako naivan. Ali, džaba. Već sledećeg trenutka nastavlja po starom. Važno mu je da svi oko njega budu zadovoljni, a često je to na njegovu štetu.

MARINKO ROKVIĆ: Ponosan na svoje godine i dobru kondiciju

Rade Jorović
Na svadbi starijeg sina: Đorđe, Duško, Julijana, Ivanka i Rade

– Sećam se kada smo gradili kuću u Beogradu, na Voždovcu. Mesecima se motao sa majstorima. Imali smo avantura “na tone”. Nije se odmicao od njih. Prvo su mislili da on nema pojma ni o čemu, pa supokušavali na razne načine da ga pređu. Nije što je moj, ali rade ima zaista zlatne ruke. Mnogo toga napravio je u našem domu, od kolica za cveće, gelendera u kući, silnih stolarskih radova… Svojim rukama je ciglu pravio, gradio, sređivao kuću i imanje u Dragačevu. S ponosom je ugradio tu čak stari prozor, nađen na stričevom tavanu. Kako moj muž kaže, kroz njega je ugledao svet kad sam se rodio. Stvarno zna i ume. Elem, sa majstorima se preganjao, a uveče kad oni odu, po kući je šizeo i obećavao: “E, neće više tako ludi Rade!” Sutradan – opet po starom. On sa njima cile-mile, još ih i čašćavao. Sve dok meni nije “pukao film”, pa sam dreknula i rekla ne može tako više. Posle sam čula kako su majstori pričali kako je Rade divan čovek, ali njegova žena… – smeje se Ivanka.

Srpsko kolo na Uneskovoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa

Rade Jorović
Na početku karijere

– Nekad je Rade imao sklonosti prema čašici. Voleo je da pije još kada smo se upoznali. Stalno mi je objašnjavao da to tako mora, jer je deo njegovog posla, kao ulazi mu u “opis radnih dužnosti”. Posle pet godina braka, bez obzira na veliku ljubav, zaključila sam da sa čovekom koji toliko pije ne vredi živeti. Jednog dana je došao kući otrovan od pića i odmah je legao i zaspao. Kada se probudio, napravio je haos po kući. Tada sam rekla – ili piće ili deca i ja! Bio jesvestan šta dobija, a šta gubi. I prestao je da pije! Osmi avgust, dan kada je raskrstio sa pićem, slavi kao drugi njegov rođendan. Uspeo je da se izbori sa velikim zlom, nije mu bilo lako, ali nas je time sve usrećio. Kasnije se događalo, kada se toga seti, da se prekrsti i kaže: “O, Bože, hvala ti!”

VLATKO STEFANOVSKI: Današnja muzika je kao brza hrana

Rade Jorović
Ivanka i Viktor, unukov prvi rođendan

– Sve što mi je ikada u životu obećao, ispunio je. Venčali smo se kada je imao 25, a ja tri godine manje. Svadbu smo pravili na veresiju. I venčanicu mi je kupio od pozajmljenih para. Na svadbi smo dobili nešto novca i od toga smo vratili dugove. A onda smo otišli na svadbeno putovanje na Zlatibor. Vratili smo se bez prebijenog dinara u džepu. Moji su bili užasno razočarani što sma se udala za “mangupa”. Prognoze za naš zajednički život su bile katastrofalne. Ni on ni ja nismo imali bukvalno ništa. Ali, on je radio kao crnac, danonoćno. Stekli smo lepu kućicu i ko zna dokle bismo dogurali da ga nije slomilo piće. Na sreću, izvukao se. Od tada nam je sve krenulo na bolje.

GORDANA STOJIĆEVIĆ JANKOVIĆ: Muzikalna veterinarkaRade Jorović

Sa mlađim sinom Đorđem- Moj Rade se još kao momak razlikovao od drugih. Bio je duhovit, iskren, šarmantan, iako nikada nije bio šmeker. Dopao mi se i fizički i duhovno. Jednostavno, bio je momak prema kome je bilo nemoguće ostati ravnodušan. Mnogi misle da se žene udaju za pevače zato što su bogati, a i poznati, popularni. U ono vreme, o tome, pogotovo u našem slučaju, nije moglo biti govora. Udati se za pevača bila je najveća bruka. Rade je bio običan “kafanac”, daleko od slave i bogatstva.

ANA SEVIĆ: Recepti iz bakine sveske

– Nikada nije bio od onih koji kupuju cveće. Dramo mi je da je tako, jer koliko vidim, muškaraci koji tako “podilaze” ženama, imaju debelih razloga za to! Rade u trci i gužvi često je umeo da zaboravi i svoj rođendan. Na sreću, i meni i njemu formalnosti idu na živce. A što se cveća tiče, imam divnu baštu o kojoj s ljubavlju brinem. Moj muž je pravi domaćin. Drži do običaja i tradicije. Pravi narodski čovek! U kući nema mnogo obaveza. Ranije dok sam radila, umeo je da me iznenadi ručkom. Ali, ja sam dobrovoljno preuzela sve obaveze u kući, da bi on mogao da radi. Volim da nabavljam, spremam, kuvam, i kućni poslovi mi nikada nisu padali teško. Njegovo je uvek bilo da nam sve obezbedi. I to je i činio.

NOVICA NIKOLIĆ PATALO: Preko jabuke naučio note

Rade Jorović
Žene vole oficire, Rade okružen damama – Snežana Babić Sneki, Jelena Broćić, Olivera Kovačević i Gordana Lazarević

– Kada pričam o Radetu, deci i njihovom školovanju – slatko se nasmejem. Svakom detetu je na roditeljski otišao – po jednom! Kada smo se preselili iz Čačka u Beograd, Rade je krenuo da Duška upiše u školu. A onad me je iz škole pozvao telefonom: “Je li, Ivo, ne mogu da se setim, beše li u treći ili četvrti razred?” Smejala sam se, a mogu misliti šta su u školi zaključili. Kada je Duško završio osnovnu, poželeo je da se upiše u srednju dizajnersku. Konkurencija je bila jaka i vladala je velika frka oko upisa. Radetu je palo napamet da naš sin odustane, jer je verovao da će se pričati, čak i ako Duško položi prijemni, da ga je tata “progurao”. Ni dete ni ja nismo hteli dačujemo za to. Čak smo Radeta neterali da on ode sa sinom na prijemni, da mu drži palčeve. Duško je položio prijemno. Kad je to čuo jedan dečak ga je pitao: “Koliko ti je ćale platio da položiš?” Od tada, Rade se u školama više nije pojavljivao.

Katolički sveštenik Mile na trens festivalu: To je oaza mira

Rade Jorović
Pevač u igri sa unukom Viktorom i mlađanom komšinicom Nikolinom

– Kao otac Rade je uvek bio popustljiv. Za sinove je nalazio svakojaka opravdanja. Sve što kod mene nije prolazilo, kod oca je moglo. Sećam se, deca su počela da izlaze, a ja sam pitala kada će se vratiti kući. Radetu nikada nije bilo pravo što postavljam to pitanje: “Ivo, gnjaviš decu! Kad ih tako pitaš, njima presedne izlazak!” A tek kao deda! Beskrajno popustljiv, ali sad sam i ja “popustila uzde”. Viktor je naša najsvetlija tačka. Naša duša, najmilije čedo! Oboje smo “slabi” na njega.

Rade Jorović
Badnje veče u porodici Jorović, Rade sa unukom Viktorom, snajom Julijanom i sinom Duškom

V. Tasić, D. Dušanić / Foto: Privatna arhiva

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde