Odlazak Gige Moravca: Preminuo glumac Marko Nikolić

1
355

U sam osvit 2019. godine srpsko glumište je dočekala tužna vest o odlasku Marka Nikolića, glumca koji je obeležio celu jednu epohu.

Marko Nikolić
Marko Nikolić, Foto: Printskrin YouTube

U Beogradu je 2. januara u 73. godini preminuo glumac Marko Nikolić. Vest je prvu objavila njegova ćerka Mina na društvenim mrežama u sredu oko 21h na svom Facebook profilu. Postavila je samo fotografiju sa ocem i njegove godine rođenja i smrti. Nešto kasnije RTS je objavio da je, kako im je potvrđeno, glumac preminuo u KBC “Zvezdara”.

Preminuo glumac Božidar Bole Stošić

Marko Nikolić je rođen u Kraljevu 20. oktobra 1946. godine. Glumu je diplomirao na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. U ranoj mladosti bavio se košarkom, fudbalom i biciklizomom, ali je osećao da je predodređen za scenu. Od 1970. bio je član Narodnog pozorišta. Iza sebe je ostavio preko stotinu uloga, Igrao je u pozorištu, filmu i na televiziji.

Marko Nikolić kao Karađorđe, Foto: Printskrin YouTube
Nikolić kao Karađorđe, Foto: Printskrin YouTube

Brojna publika pamtiće Nikolića po ulozi Dragiše Popadića, zvanog Giga Moravac, iz serije “Bolji život”. Ali, i kao čuvenog vožda Karađorđa koga je glumio u TV-filmu “Karađorđeva smrt”; seriji “Vuk Karadžić”; predstavi “Vožd Karađorđe i knjaz Miloš”… I sam glumac je u nekim intervjuima izjavio da mu je uloga Karađorđa promenila život.

Preminuo pisac Goran Stefanovski

– Imao sam ja i pre uloge koje su bile veoma ozbiljne i dobro urađene, ali šta vredi kada se to ne vezuje za nešto što ostavlja dugotrajno sećanje kod gledaoca. Možeš da glumiš koliko hoćeš nekog anonimnog, neće se taj mnogo zadržati kod publike. Ali ako oživiš nekog toliko voljenog kod naroda i pritom imaš sreću da ličiš na njega, onda uspeh dolazi – rekao Nikolić u intervjuu za “Blic”.

Najčuvenija jugoslovenska porodica - Popadići iz "Boljeg života", Foto:  RTS
Najčuvenija jugoslovenska porodica – Popadići iz “Boljeg života”, Foto: RTS

Kultna serija “Bolji život” koja se svako malo reprizira i ne gubi na popularnosti, januara 2017. slavila je tri decenije od emitovanja prve epizode. Marko je tada rekao da je uzrok popularnosti bila tema serije (po scenariju Siniše Pavića) – porodica. A, koja je u bilo kojim društvima i pod bilo kojim vlastima najviše ugrožena i publici uvek na prvom mestu.

Odlazak velikog umetnika: Preminuo Predrag Ejdus

– Kad su teška vremena, najugroženija je porodica. I srednja klasa. Serija je uspela isključivo zbog toga. Svaka generacija koja je gleda ima svog junaka. Najmlađi vole Bobu, neki posmatraju Violetinu karijeru, muž i žena, nedostatak novca, plaćanje računa… I danas je slično. I kad bi Siniša Pavić opet napisao nekoliko epizoda “Boljeg života”, opet bi u toj porodici Popadića postojali problemi – smatrao je Nikolić.

Marko Nikolić u jednom od svojih poslednjih TV gostovanja, Foto: Prva TV
Marko Nikolić u jednom od svojih poslednjih TV gostovanja, Foto: Prva TV

Prvu veliku ulogu, Klakera (takođe autentične ličnosti poput Karađorđa) ostvario je u filmu “Užička republika”, a igrao je i u drugim ratnim ostvarenjima. No, od sredine sedamdesetih počeli su da se snimaju filmovi koji se više bave ljudskim patnjama nego ideologijom. Govorio je “a i glumac je uverljiviji kad prepozna istinsku životnu priču”. Nikolić je igrao i u ostvarenjima “Devojački most”; “Petrijin venac”; “Dnevnik uvreda 1993”; “Montevideo, Bog te video”; “Za kralja i otadžbinu”…

Preminuo profesor glume Predrag Bajčetić

– Čuo sam da sam za ulogu Zmaja u “Kordonu” Gorana Markovića bio jedan od kandidata za najbolju mušku ulogu. Pre dvadesetak godina, posle pozorišne premijere “Zagonetnih varijacija”, pisac Erik Emanuel Šmit mi je vrlo ozbiljno rekao da mu se moje izvođenje lika Abela Znorka više svidelo od interpretacije Alena Delona i Donalda Saderlenda! – rekao je jednom prilikom Marko Nikolić.

Preminuo Dušan Đoković, osnivač i predsednik Akademije umetnosti u Beogradu
Iz serije "Žigosani u reketu", Foto: Printskrin TOP kanal
Iz serije “Žigosani u reketu”, Foto: Printskrin TOP kanal

Od scene i kamera udaljili su ga pre nekoliko godina zdrastveni problemi. Prestao je da pije i puši, počeo da vodi zdraviji život. Uspešno se bio oporavio, vratio se i glumi. Čini se da je igrao više nego ikad: bio je deda Luka u “Senkama nad Balkanom”; Živojin u “Komšijama”; nedavno je njegov lik Lazara Crnkovića sahranjen u seriji “Pogrešan čovjek”; dok je u “Žigosanima u reketu” zapažen po roli deda Miše, bivšeg policajca koji živi na splavu, a odrekao se sina Vojislava (Nebojša Dugalić) nekadašnjeg košarkaša, potom sportskog menadžera sa mutnim poslovima.

Odlazak maestra na klarinetu: Preminuo Božidar Boki Milošević

– Morao sam da uzmem tefter i počnem da beležim šta još imam. Odjedanput se sjatilo puno ptica po mojim ramenima, rukama i glavi. Čekaju četiri-pet projekata a možda će me pozvati i nešto u pozorištu da radim – govorio je Marko u poslednjem intervjuu za “Blic”.

Sa glumcima iz serije "Pogrešan čovek", Foto: RTL
Sa glumcima iz serije “Pogrešan čovek”, Foto: RTL

Dobitnik je nagrade “Pavle Vuisić” za izuzetan doprinos umetnosti glume na domaćem filmu. Prošle godine, povodom Dana državnosti, dobio je Zlatnu medalju za zasluge u oblasti kulture i umetnosti.

Odlazak TV ikone: Preminuo Kamenko Katić

Tri velike ljubavi krunisao je brakom, koje su mu donele troje dece. Mnogi bi pomislili i da je glumac bio veliki zavodnik, a on se dotakao jednom prilikom te teme, pa istakao da to ne može objektivno da proceni. Rekao je da je za njegovu popularnost kod žena sigurno bila zaslužna njegova javna profesija, ali je otkrio i najveći svoj “zavodnički trik”.
– Na primer, zamišljen si i gledaš u jednu tačku, a one se pitaju šta li ga muči, mora da je sav ispunjen duhovnostima kad je tako dubok i ume da pati. Bile su to neke folirancije, a sad je ostalo da se divim ženskoj lepoti i da ne žalim za svojom mladošću – izjavio je Nikolić.

Odlazak briljantnog umetnika: Preminuo Nebojša Glogovac
Nikolić je u seriji "Pogrešan čovek" tumačio lik Lazara Crnkovića, Foto: RTL
Nikolić je u seriji “Pogrešan čovek” tumačio lik Lazara Crnkovića, Foto: RTL

I patio je. Bile su to teške ljubavne muke.
– Kad je reč o duhovnosti i pravoj, iskrenoj ljubavi, nisam birao. Nije bilo bitno da li je poznata ili nepoznata ličnost, da li je umetnica ili sportistkinja, da li je visoka, niska, mršava, debela. Kad mi se nešto svidi u njoj, moglo je njih 500 da mi skrene pažnju kako nisam normalan, ne bi vredelo. Jer, ja sam sebi našao nešto što mi je interesantno. Ne znam da li na žalost ili na sreću, ali tri puta sam se ženio i imam troje divne dece iz ta tri braka. Ne mogu da kažem kako mi je žao što nisam imao deset žena i desetoro dece, bilo bi previše – kazao je glumac.

Preminuo književnik Jovan Radulović, pisac “Golubnjače”, “Braće po materi”…

– Kad bih počeo da razmišljam, sve bi se, što kaže moj omiljeni Oliver Dragojević, svelo na to da kad skupiš šta je bilo, celi život u jednu pesmu stane. E, meni se sada tako čini. Za čim da žalim? Više bih proveo vremena nabrajajući za čim da žalim nego što sam uopšte proveo života, jer sam izuzetno ljubopitljiv i zainteresovan za sve živo na svetu – rekao je Nikolić u intervjuu.

OSTAVIO JE “TRAG U BESKRAJ”: Preminuo Oliver Dragojević
Foto: Prva TV
Foto: Prva TV

Glumac se borio sa opakom bolešću, u toj borbi dosta mu je pomagao pas Nidža. Negde ne pola puta te borbe, kada se bolest povukla, rekao je:
– Ne mogu da kažem kako mi je ovo drugi život. Lepo je što sam to odložio, a svestan sam da je ovo samo odlaganje. Kad ispred nekog ukoči automobil na pet centimetara, to je samo odlaganje do biološke smrti.

Preminuo novinar, pisac i reditelj Predrag Lucić, jedan od osnivača nedeljnika “Feral tribjun”

Politikom se nikada nije bavio. Govorio je da ga je tome naučio pokojni otac, “verovatno jedini rukovodilac u Srbiji koji u tim posleratnim godinama, sve do penzije, nije bio član Saveza komunista”. Iza sebe je ostavio ćerke Senku i Minu, koja je takođe glumica, i sina Nikolu. Ćerke žive u Beogradu, sin u Italiji.
– Od njega imam i unuku Belindu, koju nikada nisam video, ali nadam se da će se to uskoro promeniti – izjavio je prošlog marta.

Nedugo nakon što je njegova ćerka Mina potvrdila vest o očevoj smrti, na društvenim mrežama su njegove kolege počele da se opraštaju uz zajedničke fotografije sa glumcem i prisećanja na momente koje su imali priliku da podele.

ZBOGOM, SMOKI: Ljubiša Samardžić legenda jugoslovenskog filma

– Mir duši velikom umetniku. Vrhunski kolega, jedan od najduhovitijih ljudi, prekrasni Marko Nikolić. Tuga! – napisala je Ivana Mihić uz jednu od scena iz zajedničkog filma.
Na sličan način od glumca se oprostila i Iva Štrljić.
– Dragi, divni Marko… Moj prvi tata na sceni koga nikada neću zaboraviti. Hvala za sve. Za savete, za podršku, za dobrotu. Ne sećam se kad me je nešto ovako rastužilo… – poručila je Štrljićeva.

Milena Dravić jubilarni laureat glumačkog priznanja za životno delo “Dobričin prsten”

– Sigurna sam da je smrt samo vidljivi prekid ljubavi. Volim te Gigo i uvek ću voleti mog televizijskog tatu! – napisala je Lidija Vukićević na društvenim mrežama.
Dragana Mićalović, uz jednu sliku sa snimanja filma, poručila je:
– Hvala na svemu i zbogom! Dobri naš gazda, gospodine Marko!
– Zbogom, druže. Zbogom, Gigo. Prerano… – napisala je Gorica Popović uz fotografiju iz mladosti.

Odlazak glumačke legende: Preminula Jelena Žigon

Nikolićeva supruga na sceni iz kultne serije “Bolji život” Svetlana Ceca Bojković ne može da veruje da nema njenog Gige Moravca.
– Strašno mi je teško. Ne mogu vam opisati koliko mi je žao što se toliko mučio. On je bio divan čovek i nije zaslužio ovakav odlazak. Od letos ga nisam videla. Tada je još bilo sve u redu… On je bio toliko divan čovek… Nismo se videli i čuli, ali su mi rekli da se izvukao iz te bolesti. Bio je pun nade da će sve to pobediti, a nažalost se desilo suprotno… – setnim glasom je rekla Bojkovićeva za “Blic”.

SVETLANA CECA BOJKOVIĆ: Rođena da bude glumica
Marko Nikolić i Ceca Bojković u "Boljem životu" kao Giga i Emilija, Foto: Printskrin YouTube
Marko Nikolić i Ceca Bojković u “Boljem životu” kao Giga i Emilija Popadić, Foto: Printskrin / YouTube

– Bio je toliko svestran. On je imao širok krug interesovanja, njega nije zanimala samo gluma. Čovek je sa njim mogao da priča o svemu. Bio je radoznao i otvorenog uma. Bio je i pouzdan prijatelj, pravi. Uvek je bio nasmejan i voleo da se šali. Ako bih ja nešto izjavila duhovito, on bi se samo nastavio na to. Uvek smo se šalili na snimanjima. Bilo je divno raditi sa njim – rekla je Ceca Bojković.

Marko Nikolić biće sahranjen u subotu, 5. januara, u Aleji zaslužnih građana (14,30h).

E. A. / Izvor: Blic, Žena, Kurir

1 KOMENTAR

  1. Почивај у миру!
    Збогом Адаме Богосављевићу! Збогом Вожде Карађорђе Петровићу! Нека ти је вечна слава и хвала!

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde