PREDRAG MIKI MANOJLOVIĆ: Gluma je više od života, ona je život i smrt u jednom

0
233

Krajem februara premijerno je izvedena predstava “Kralj Lir” na sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, sa srpskim glumcem Predragom Mikijem Manojlovićem u glavnoj ulozi. Šekspirovu priču o kralju i njegove tri ćerke režirao je poljski reditelj Januš Kica uz gotovo celi dramski ansambl HNK. Publika je na kraju glumce i celu ekipu pozdravila ovacijama, a kritika je imala reči hvale.

Miki Manojlović  Foto Printskrin YouTube Jutarnji.hr
Foto: Printskrin YouTube / Jutarnji.hr

Predrag Miki Manojlović je kralj Lir ovog vremena, mnogi su zaključili posle premijere. A poznati srpski glumac rekao je da je predstava dvostruki znak. Pored toga što je to lična stvar pojedinca, a pojedinci menjaju svet, ne mase, “tako da je za ova dva i po sata nešto možda urađeno”.

Predrag Miki Manojlović francuski vitez

– Druga stvar je jedan gest koji pokazuje da jedna široka misao i pamet, koja je do sada sto puta bila dokazivana, nema barijera. Ona razbija sve granice koje potezom pera politika ruši. Posle svega što se nije dogodilo između naše dve zemlje, a trebalo je, ovo je kraj našeg prvog procesa rada na predstavi – kazao je Manojlović.

miki manojlović kralj lir foto hrvatsko narodno kazalište promo
Manojlović u predstavi “Kralj Lir”, Foto: Hrvatsko narodno kazalište / Promo

U ovoj tragediji, isprepletenoj političkim intrigama, tajnim savezima i sukobima niko na kraju ne izlazi kao pobednik. Osim što iz vizure ovog vremena govori o svim značajnim temama o kojima Šekspir piše, nesvakidašnji je spoj sjanih glumaca zagrebačkog ansambla i Mikija Manojlovića. “Kralj Lir” je tragedija o prolaznosti, ne samo jednog čoveka već čitavog jednog sveta. Lir je, onako kako ga je Šekspir napisao, čovek koji se u svojim poznim godinama suočava sa ponorom.

kralj lir HNK
Iz predstave “Kralj Lir”, Foto: Hrvatsko narodno kazalište / Promo
Zlatni ćuran: Nagrada za životno delo Predragu Ejdusu

Šekspirova priča o kralju i njegove tri kćeri, praizvedena u Londonu 1606. godine. Brutalna je istorijska drama prepuna okrutnosti, spletki i naizgled besmislenih tragedija u čijem središtu je propitivanje političkog autoriteta kretanjem kroz stratosferu porodičnih odnosa. U najnovijoj produkciji HNK ta mračna geneza društvenog i moralnog raspada odvija se unutar ogoljene scene, u modernim kostimima. Nepregledni slojevi značenja Šekspirovih nenadmašnih dijaloških razmena dodatno su potencirane chiuro-schiaro rasvetom i diskretnom muzikom koja dopire odnekuda iz dubine.

Jelisaveta Seka Sablić ovogodišnji laureat Comedy festa

A, veza Manojlovića sa Zagrebom traje veoma dugo. Kako glumac kaže, ta ljubav je obostrana, još od dana kada je bio mlad i zaljubljen. Miki Manojlović je u intervjuu Jutarnjem.hr pričao o politici, o ratu u kom se krvavo raspala bivša država, o demokratiji, prvim ljubavima, veri, njegovom odnosu sa Zagrebom.
– Prva moja izdaja je bila u Zagrebu, kad sam bio jako mlad. Da mi je mladost bila hrabrija ko zna gde bih bio. Zastrašujuće je bilo da mi se život bliži braku, pa sam pobegao. To nije moj karakter, to je samo jedan segment kad sam bio klinac – rekao je Manojlović.

Miki Manojlović Foto Printskrin YouTube Jutarnji.hr
Foto: Printskrin YouTube / Jutarnji.hr

Tvrdi da inače nije sklon izdajama, ni privatno, ni u poslu. Stvari i uloge su dolazile njemu, pa nije imao potrebu da izda ni sebe ni druge, da bi dobio uloge.
– Vi to zovete gluma, za mene je jedan ozbiljni eksperiment koji dugo traje. Ali je pošten jer ga ne radite na drugom već na sebi i može da košta života, tako da tu nije ni bilo mogućnosti za izdaju, ne možete izdati sam sebe – rekao je Miki.

Počelo snimanje druge sezone serije „Urgentni centar“
Predrag Miki Manojlovic
Foto: Promo

Zanimljiv mu je temperament Italijana i njihovog živopisnog parlamenta. Demokratiju smatra najsavršenijim oblikom političkog delovanja koji je potpuno nesavršen. Otkrio je da nije ateista, te da ipak postoji neka viša sila i smisao postojanja.
– Gluma mi nije zanimanje. To je pitanje života i smrti, pitanje egzistencije u filozofskom smislu. Gluma je više od života, ona je i život i smrt u jednom. A pozorište ima veliku moć da promeni čoveka, bar na dva-tri sata koliko traje predstava. Malo, ali dovoljno – zaključuje Manojlović.

E. A. / Izvor: Jutarnji.hr, RTS

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde