ZORAN PREDIN: Ne ustručavajte se reći istinu, ma koliko ona bila bolna

0
464

Zoran Predin je mladim muzičarima poručio da traže svoj put, bez obzira na modu. Treba da pevaju o svojim osećajima i pričaju svoje priče.

Zoran PredinSlovenački muzičar Zoran Predin je veoma svestran. Peva, svira, komponuje, piše pesme, objavljuje knjige… Frontmen je kultnog benda “Lačni Franz”. Pojedini kritičari smatraju ga najelegantnijom figurom pop-muzike regiona. A uz to finim gospodinom i umetnikom. Dodaju i da je legitimni solo artist s mnogo lica, od Žaka Brela do Astora Pijacole.

Predin je ove godine u stručnom žiriju banjalučkog Demofesta. Ocenjivaće mlade bendove i trudiće se da sa svojim kolega odaberu najbolje i najkvalitetnije za pobednike. U razgovoru za “Buka magazin” pričao je o učešću na predstojećem festivalu, svojim muzičkim počecima, a dao je i savete mladim kolegama.

Dva žirija na banjalučkom Demofestu

– Vrlo sam sretan, da sam napokon u trećem pokušaju uspeo u svoju satnicu pravovremeno da stavim Demofest. Preslušao sam mnogo dobre muzike i veselim se svirkama mladih bandova, kao i koncertu sa svojim bendom “Lačni Franz” na trvđavi Kastel. Pripremili smo koncertni program Balkan Franz, posebno za Banjaluku. Inače, ovaj festival ima visok renome – rekao je Zoran Predin, pa se osvrnuo na to, koliko jedna takva manifestacija može da pomogne bendu da se afirmiše.

Zoran Predin Lacni Franz– Festival je za mladu grupu dobar u smislu da joj pruža priliku da se predstavi javnosti i medijima. Sa druge strane dobra je prilika da čuju svoje kolege, šta i kako sviraju.

Prisetio se i svojih početaka:
– Mi smo imali dosta sreće. Jer, krajem sedamdesetih počela se buditi pažnja najšire publike. Novi talas je mnogima otvorio vrata. Muzički urednik na Radiju Maribor je tada bio kolega šlager pevač, koji je počeo da komponuje vlastite pesme. Zamolio me da mu napišem tekst za jednu, a ja sam u zamenu tražio da nam omogući snimanje u radijskom studiju. Tako smo snimili prve tri kompozicije. No, uspeti je jednostavno. Izdržati na sceni i ostaviti trag, e to je zapravo prava priča.

Zoran PredinNa pitanje koje kvalitete će najviše ceniti kod demo bendova koje će ocenivati kao član žirija, da li će više obraćati pažnju na muziku, ili na stajling i scenski nastup, Zoran je odgovorio:
– Stajling je u trećem planu, scenski nastup u drugom, a sviranje, muzika i tekstovi u prvom. Pogotovo tekstovi na srpskom, hrvatskom, bosanskom, crnogorskom, makedonskom i slovenačkom jeziku.

– Što se tiče performansa i vizuelnog pristupa benda na putu da bi postali popularni, danas to, nažalost, mnogo više utiče neko nekad. Mene zanima sadržaj, a medije ambalaža. Ako bi trebalo da dam savet mladim muzičarima, onda bi im rekao da tražite svoj put, bez obzira na modu! Pevajte o svojim osećanjima i pričajte svoje priče. Ne ustručavajte se reći istinu, ma koliko ona bila bolna. Tehnološki napredak je apsolutno pomogao muzičarima. Danas bendovi bolje sviraju i bolje zvuče. Sami snimaju svoje pesme. Studio u klasičnom smislu treba samo za miks i mastering.

Slovenačka muzička scena
– U Sloveniji imamo svežu, vrlo zanimljivu generaciju bendova, koji traže vlastiti umetnički stil. Blues i autorski indie rock se na velika vrata vraćaju na scenu.

 

E. A. / Izvor: buka.com

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde