ŽARKO STEVANOVIĆ: Tragač iz “Potere” priželjkuje filmsku ulogu

1
228

Svi koji vole i prate kvizove, znaju za Žarka Stevanovića. On je dvostruki svetski šampion u kvizingu u kategoriji do 20 godina, kao i jedan od tragača u “Poteri” RTS-a.

ŽARKO STEVANOVIĆ: Tragač iz "Potere" priželjkuje filmsku ulogu
Žarko Stevanović, Foto: RTS

Žarko Stevanović je rođen u Beogradu 1994. godine. Pošto je maturirao u Osmoj beogradskoj gimnaziji upisao je Elektrotehnički fakultet 2013, da bi se posle dve godine prebacio na Fakultet organizacionih nauka. Prvo učešće u kvizu je imao 2005. godine. Takmičio se kao član tima koji je predstavljao njegovu osnovnu školu u kvizu “Tajne običnih stvari”, koji je vodio Inspektor Blaža. Žarkov prvi samostalni nastup je bio početkom 2011. u kvizu “TV Slagalica”, kada je osvojio treće mesto. Iste godine je učestvovao na prvom šampionatu Srbije u kvizu, zauzevši 15. mesto.

UROŠ ĐURIĆ: Nisam ni anđeo ni đavo, trudim se da budem dobar čovek

Naredne godine su usledila malo slabija učešća na kvizovima “Put oko sveta” i “Veliki izazov”, ali i osvojeno drugo mesto na Svetskom kvizing šampionatu u kategoriji mlađih od 20 godina. Godine 2013. je postao prvi put prvak sveta u istoj kategoriji. To je potvrdio 2014, kada je, pored toga, osvojio i titulu na šampionatu Srbije.
– Reč je o testu koji se radi u jednom danu, a sadrži 240 pitanja iz svih mogućih oblasti – od zabave, muzike, preko kulture, istorije, politike, kulinarstva… Kad sam ja osvajao te titule konkurencija je bila prilično slabija, pogotovo je u Srbiji bilo dosta manje takmičara nego danas. Sada je već teže doći do takvih titula – priča najmlađi svetski šampion u kvizu.

ŽARKO STEVANOVIĆ: Tragač iz "Potere" priželjkuje filmsku ulogu
Najmlađi svetski šampion u kvizu, Foto: RTS

Godine 2015. se pojavio u “Poteri” kao takmičar i imao vrlo uspešno učešće. Naredne godine je osvojio 94. ciklus “TV Slagalice” i stekao pravo učešća u Superfinalu 2017, koje je, naravno, osvojio. Iste godine postao je tragač u kvizu “Potera” na Radio-televiziji Srbije, kao i vicešampion kviz-kupa Srbije.

“Ja volim Srbiju” – povratak omiljenog porodičnog kviza

Ponuda da bude tragač u “Poteri” za njega je ostvarenje sna iz tinejdžerskih dana. Ispričao je da je, gledajući britansku verziju “Potere”, pomislio kako bi bilo dobro da svoje znanje testira u tom kvizu kada bi bio emitovan u Srbiji. Želja mu se ostvarila.
– Poziv sam, naravno, odmah prihvatio, jer sam o tome maštao godinama – kazao je Žarko za RTS.

Za Žarka Stevanovića obično kažu da je hodajuća enciklopedija. A, on svoju ulogu u kvizu “Potera” vidi kao igru koja ga motiviše da postiže bolje rezultate.
– Moja uloga je da budem “zlikovac” u toj nekoj priči, da svojim znanjem onemogućim takmičare da pobede i osvoje nagrade. Iskreno, nekada mi ih bude žao, a nekada i ne.

Obeležen osamnaesti rođendan emisije “Kvadratura kruga”
ŽARKO STEVANOVIĆ: Tragač iz "Potere" priželjkuje filmsku ulogu
“TV Slagalica” – Žarko u društvu Milke Canić i Marije Veljković, Foto: RTS

Nekada se desi da i on izgubi, ali mu to kaže ne pada teško, već ga dodatno motiviše da bude bolji.
– Ako me pobede, Bože moj, kažem sebi – imaš popravni, imaš treću igru. Ako pobedi neko ko je zaista jako dobar apsolutno mi nije žao.

U jednoj emisiji takmičari su mu, kaže, “pobegli” 27 koraka, znao je da nema šanse, ali je dao sve od sebe.
– Bila je emisija u kojoj sam na pitanje šta znači slovo S u skraćenici SFRJ iz cuga odgovorio – savezna, uhvatio se za glavu i pomislio – da li je moguće da sam to rekao, ali Bože moj, i to se dešava – ispričao je Žarko.

Kristina Kika Jovanović nova voditeljka emisije “Tri boje zvuka”

Naizgled strog i ozbiljan tragač kakvog ga gledamo ponedeljkom uveče u stvari je nasmejan i opušten mladić pun pozitivne energije. To je pravo lice Žarka Stevanovića.
– Od mene se očekuje formalno ponašanje. Nekoliko puta smo čak prekidali snimanje jer prosto nisam mogao da obuzdam smeh. Najteže mi je da se uozbiljim kad se među takmičarima pojave moji drugovi. “Žarko, šta to radiš, koncepcija emisije je da se takmičite jedan protiv drugoga, a ne da se tu družite” – opominjali su me iz produkcije.

ŽARKO STEVANOVIĆ: Tragač iz "Potere" priželjkuje filmsku ulogu
“Potera” – voditelj Jovan Memedović i tragači Milica Jokanović, Milorad Milinković i Žarko Stevanović, Foto: RTS

Žarko navodi da se kao osnovac bavio glumom i da bi želeo da dobije ulogu u nekoj seriji ili filmu.
– Dugo se nisam bavio glumom, a voleo sam je kad sam bio osnovac. Jednog dana na pauzi tokom snimanja “Potere”, Milorad Milinković je pričao o projektima koje planira. Kroz osmeh sam ga zamolio da mi “obezbedi” neku malu ulogu. Zaista bih voleo da se oprobam kao glumac i nadam se da će mi se ta želja i ostvariti – navodi Žarko.

Jovana Nikolić i Coby snimili pesmu “Pazi se” za seriju “Južni vetar”

Motivaciju da učestvuje u kvizovima pronalazi u neuspesima, jer ga, kako kaže, podstiču da ima bolje rezultate, ali mu ne smeta ni popularnost koju dobija pojavljivanjem na televiziji.
– Televizija je mnogo, mnogo popularnija od takmičenja na kojima sam učestvovao. Ljudi me prepoznaju i zaustavljaju na ulici, nekada me pitaju – da li si zaista toliko pametan.

Pametan, mudar, bez kompleksa, uvek je spreman da pohvali nečiji napredak.
– Trenutno sam 14. na svetu u kategoriji do 30 godina, ali trudim se i nadam se da ću biti sve bolji. Moram da priznam da su neki takmičari iz inostranstva koje poznajem lično, a koji su odrastali u kvizovima zajedno sa mnom, napredovali više od mene. Ali, trudim se i nadam se da će sve doći na svoje – objašnjava Žarko.

MLADEN ĐORĐEVIĆ o filmu “Sumrak u bečkom haustoru”

Ističe da je za dobre rezultate potrebno široko znanje iz različitih oblasti. Najtanji je, kako kaže, u domaćim serijama, modi i kulinarstvu. Trudi se da i to popravi.
– Nema tu neke posebne pripreme, jer u kvizu može da vam padne pitanje od nekih najnebitnijih stvari poput reklama do istorije, geografije, politike, ekonomije… tako da tu stvarno nema pravila. Kao najbolje treninge preporučujem konstantno drilovanje na kvizovima, internet ili pab kvizovima, kvizovima na televiziji.

Priča da ga je titula najpametnijeg mladića u Srbiji u početku opterećivala, ali je sa godinama shvatio da ne postoji čovek na svetu koji zna sve i da čovek uči dok je živ.
– Bilo mi je glupo kada me neko nešto pita, čak i nešto privatno, a ja ne znam,. Što sam stariji sve više shvatam da prosto čovek ne može sve da zna. Pre svega, može da uči od bilo koga, iz bilo kog izvora, i zato nije nikakva sramota ne znati. Mislim da je sramota hteti ne znati, a ne samo ne znati – objašnjava Žarko.

Autorski projekat Slavka Beleslina povezuje televiziju i mobilne telefone

Najveći novčani iznos koji je osvojio bio je u “Super Slagalici” – 400.000 dinara. A, najlakše zarađen novac mu je bio nagrada u kvizu “Lavirint” gde je za pola sata igre osvojio 350.000 dinara.
– Ja živim od kvizova. Devojka i ja zajedno radimo na pab kvizu koji nam je stalni izvor prihoda. Iznos koji tu zaradimo nam služi za osnovne potrepštine – plaćanje računa, hranu… Sa druge strane, trudim se da novac koji osvojim van pab kviza štedim za neke krupnije stvari, poput učešća za stan, putovanja. Pre mesed dana sam kupio i auto od toga.

Koliko god da je zaljubljenik u kvizove, studije informacionih tehnologija na FON-u sada su mu prioritet.
– Fakultet organizacionih nauka planiram da završim ove godine. Profesori koji gledaju “Poteru” mi uglavnom čestitaju. Shvataju da nisam mašina, da ne moram da znam sve.

Otkriven spomenik doajenu televizije Mići Orloviću

Iznosi i anegdote sa polaganja ispita.
– Tokom jednog ispita nisam znao odgovor na jedno pitanje i profesor mi kaže: “Šta je bilo Stevanoviću, u kvizu znaš sve, a ovde ne znaš?!”. Usledio je moj odgovor: “Na televiziji me plaćaju, ovde ne!”

Žarko Stevanović smatra da je porodica osnova svega. Sumnja da bi bez podrške svoje porodice i devojke stigao gde jeste.
– Porodica za mene znači potpora, stepenice koje pomažu svakom svom članu da se popne do visine do koje želi. Ja da nisam imao podršku porodice ne verujem da bih išta od ovog postigao.

Novogodišnji TV program: Tri emisije “Sasvim prirodno” iz Irske
ŽARKO STEVANOVIĆ: Tragač iz "Potere" priželjkuje filmsku ulogu
Kviz “Potera”, Foto: RTS

Prestanak rada na sebi smatrao bi životnim neuspehom.
– Sve se zapravo u životu uči i svaki čovek teži znanju ma kakvo ono bilo – znanje za kviz, znanje iz struke… Za mene bi svakako neuspeh bio kada bih prestao da učim, da prestanem da se interesujem za stvari oko mene i kad ne bih mogao da usrećim ljude oko sebe.

U budućnosti vidi sebe kao ostvarenog čoveka kako na profesionalnom tako i na privatnom planu.
– Primarni cilj mi je da završim fakultet, nađem posao u struci. Naravno, nastavljam da se bavim kvizovima – cilj mi je da budem bolji nego što jesam. To uključuje bolje rezultate na šampionatima i drugim kviz turnirima, kao i boljim učešćima u “Poteri” na poziciji tragača. Što se tiče privatnog života, uskoro me očekuju brak i porodica. Prosto postajem svoj čovek! – zaključio je Stevanović.

Predstavljena knjiga “Mnogo više od igre” o seriji “Više od igre”
ŽARKO STEVANOVIĆ: Tragač iz "Potere" priželjkuje filmsku ulogu
“Hodajuća enciklopedija” – Žarko Stevanović, Foto: RTS

“Majstor i Margarita” je knjiga kojoj se uvek vraća. Naravno tu je i “Politikin zabavnik” koji čita od desete godine.
– Svakog petka ili subote ujutru odem do kioska i kupim “Politikin zabavnik”, to mi je ritual od detinjstva i do dan danas nisam propustio ni jedan broj – navodi Stevanović.

Da može da izabere neku supermoć izabrao bi da bude nevidljiv, ali i da ima moć letenja. Kada bi na jedan dan mogao da bude neko drugi, izabrao bi da je – Ilon Mask.
– Volim da čitam o njemu, gledam njegove intervjue. On je toliko inovativan na nekoliko nivoa. Voleo bih da znam o čemu jedan takav mozak razmišlja, tako da bih definitivno želeo da bar na jedan dan budem u koži Ilona Maska – navodi Stevanović.

E. A. / Izvor: RTS

1 KOMENTAR

  1. Izabrana struka je struka logicnog razmisljanja uz dobru memorisku potporu. Ovo strucno znanje bitno se razlikuje od kvizskog znanja u tome sto, stvara razvoj u nizu i kreativan produkt, koji cesto bivaju korisna pomagala drustvu.
    Svaki vam je odgovor na mestu, jedino to oko Ilon Mask-a i njemu slicnima je greska koju trbate sto prije prevazici. To koncept ” heliumskog balona “, uopste nije ni bitno koliko ce on da traje.
    Ima puno bolje od toga…

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde