ŽARE “S.A.R.S”: Za muzičara je značajno da dopre muzikom i do jedne osobe

0
372

Žarko Kovačević Žare, frontmen i vokal grupe “S.A.R.S.” najavio je do kraja godine novi singl, a rekao je i da je simpatično što je numera “Lutka” postala neoficijelna pesma prvog plesa na svadbama.

S.A.R.S. fb
Foto: Facebook / S.A.R.S.

Popularni beogradski sastav „S.A.R.S“, nedavno je dobio priznanje YouTube platforme, a razlog je dostizanje cifre od stotinu hiljada fanova na zvaničnom kanalu tog benda. Do trenutka kada je priznanje u fizičkoj formi stiglo do članova grupe „S.A.R.S.“ (Žarko Kovačević Žare, Sanja Lalić, Aleksandar Luković Lukac, Nenad Đorđević Đole, Tihomir Hinić, Boris Tasev i Nebojša Pavlović Neca) ta brojka skočila je za još 20 hiljada.

Grupa „S.A.R.S.“ dobila YouTube priznanje

žarko kovačević žare S.A.R.S. fb
Frontmen i vokal Žarko Kovačević Žare, Foto: Facebook / S.A.R.S.

Frontmen i vokal sastava, Žarko Kovačević poznat kao Žare, kaže da su članovi sastava pomno pratili rast fanova na YouTube, koji je veoma značajna platforma za muzičare modernog doba.
– Od 2011. godine, kada je otvoren naš zvanični YT kanal, pa sve do danas, pomno pratimo šta se sve dešava na njemu. Jer, YouTube nam je jedan od najbitnijih kanala promocije benda i našeg rada – kaže Žare za “Vijesti”. – Primetili smo za ovih šest godina konstantan porast pregleda i pratilaca, ali se nismo mnogo opterećivali ciframa. Drago nam je bilo da vidimo da bend raste i da ljudi u sve većem broju prate naš rad i vole našu muziku – ističe član sastava čije najpopularnije numere “Lutka” i “Perspektiva” na YT broje 36, odnosno 23 miliona pregleda.

On navodi da su svi u bendu svestni da je osim muzike za to zaslužna i publika. I da je u današnje vreme to vredno i značajno priznanje, jer se muzika sve više sluša preko interneta.

Belgrade Beer Fest 2017: 50 sati vrhunskog besplatnog programa

collage sars youtube
Priznanje YouTube

– Zahvalni smo ljudima koji nas prate i koji su doprineli tome da dobijemo ovakvo priznanje. Za muzičara je značajno da dopre muzikom i do jedne osobe, a kamoli do stotinu hiljada. Živimo u digitalnom vremenu i prisustvo na svim relevantnim sajtovima za promociju muzike je važno za bilo koji bend.

Ipak, ovo je samo jedna od nagrada koju je „S.A.R.S.“ dobio tokom svoje 11 godina duge karijere. Tu su i one iz 2008. dobijene od TV Metropolis, kao i od publike portala Popboks, pa MTV „Best Adria Act“ prošle godine.
– Nagrada od MTV-a “Best Adria Act” nam je i najdraža. Prvo, zato što se za nagradu nadmeću muzičari iz celog regiona, a drugo, zato što pobednika određuju glasovi publike. Pored svega toga, nagradu smo dobili u godini kada smo proslavljali prvu deceniju.

S.A.R.S. fb split
Foto: Facebook / S.A.R.S.

Posle ovog priznanja, koje je stiglo nakon objavljivanja albuma, članovi sastava nisu usporili, već su objavili nekoliko numera i spotova. Među poslednjima je “Diploma”, sa kojom je “S.A.R.S” nastavio da se u pesmama bavi društvenim problemima sa kojima se susreću mnogi na Balkanu. Na pitanje da li se takve teme treba tražiti ili se same nametnu, Žare objašnjava da nije potreban veliki trud.
– Teme ne treba tražiti, dovoljno je samo da se osvrneš oko sebe i eto tema koliko hoćeš.

Pesma „Diploma“ grupe S.A.R.S. dobila je spot

Članovi grupe mogu se podičiti brojnim fakultetskim diplomama.
– Ja sam svoju skoro dobio i postao strukovni inženjer elektrotehike i računarstva. Prateći vokal Sanja je završila master studije na Muzičkoj akademiji, trubač Nebojša je takođe završio master studije na Akademiji lepih umetnosti, a gitarista Aleksandar je trenutno na doktorskim studijama na Geološkom fakultetu. Svi smo mi naše diplome dobili pošteno, dok naša pesma govori o onim ljudima koji su do svojih diploma došli na druge načine.

žarko kovačević žare S.A.R.S. fb
Foto: Facebook / S.A.R.S.

“Diploma” nije prva numera u kojoj se članovi ovog sastava bave društvenim i socijalnim problemima. Upravo su se zahvaljujući takvoj, „Buđav lebac“, probili na scenu Srbije, a potom i regiona.
Sa druge strane, “S.A.R.S” često ume da obraduje publiku i romantičnim numerama.
– Pošto tekstove uglavnom piše moj brat Dragan, on je jedan od glavnih krivaca za romantiku. Ali, i za ozbiljnije teme u našim pjesmama.

Novi „gusarski“ hit „Lačnog Franza“ – „Kad smijem se u snu“

Da nisu ozbiljni samo u okviru pojedinih numera, članovi benda su pokazali i objavljivanjem izdanja simboličkog naziva “Poslednji album”. Posle toga su istakli da se njihove karijere ne završavaju, već da se ime odnosi na objavljivanje pesama u tom formatu. I zaista, nposle više od godinu novi album nije ni u planu, a Kovačević tvrdi da će u toj odluci ostati dosledni. Ubuduće će objavljivati isključivo singlove. Planiraju da do kraja godine plasiraju jedan singl, a ako budu vredni možda i dva.

Magazin “People” nedavno je podsetio svoje čitaoce na svetske muzičare koji su priznali da im izvođenje najpopularnijih numera na koncertima najčešće teško pada. Ovo pravilo ne važi za „S.A.R.S.“.

ĐORĐE MILJENOVIĆ: Ana Stanić je moj brat

S.A.R.S. fb
Foto: Facebook / S.A.R.S.

– Uvek rado počastimo publiku numerom „Buđav lebac“. Ne smeta nam da izvodimo naše najveće hitove. Naprotiv, drago nam je da vidimo da publika posle toliko godina na koncertima peva te pesme sa istim žarom

Njihova “Lutka“ postala je zaštitni znak prvog plesa na venčanjima.
– Samo se nadam da se ljudima neće smučiti pesma od toliko izvođenja po svadbama. Nama je svakako simpatično to što je postala neoficijalna pesma prvog plesa.

E.A. / Izvor: Vijesti

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde