VOJKAN BORISAVLJEVIĆ: Moja odiseja

0
879

Nagradu za životno delo “Darko Kraljić” ove godine je dobio Vojkan Borisavljević. Tim povodom, kao deo nagrade, organizovan je njegov autorski koncert, koji će se održati 22. marta u Narodnom pozorištu u 20h, a tada će laureatu biti uručena i statueta sa likom Darka Kraljića.

vojkan borisavljević
Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Kompozitor i dirigent Vojkan Borisavljević ima bogatu i uspešnu karijeru više od pola veka. Napisao je više od 500 kompozicija za najpoznatije pevače iz nekadašnje Jugoslavije (Leo Martin; Zdravko Čolić; Đorđe Marjanović; Miki Jevremović; Oliver Dragojević; Radojka Šverko…). Komponovao je muziku za brojne pozorišne komade i mjuzikla, kao i za TV serije (“Sivi dom”, “Vruć vetar”…), filmove (“Višnja na Tašmajdanu”; “Lajanje na zvezde”…). Dirigovao je i Beogradskom filharmonijom, umetničkim ansamblom Vojske Srbije “Stanislav Binički”, Horom i Džez orkestrom RTS-a…

ZBOGOM, SMOKI: Ljubiša Samardžić legenda jugoslovenskog filma
MOJA-ODISEJA- vojkan borisavljević knjiga
Knjiga “Moja odiseja”

U četvtak 22. marta, na dan održavanja koncerta, biće objavljena i knjiga “Moja odiseja” (Vulkan izdavaštvo) proslavljenog muzičara. Borisavljević je na konferenciji za medije u Kamenoj sali Radio Beograda rekao da mu je nagrada “Darko Kraljić” najdraža u životu jer je dokaz da je to što je radio imalo smisla. Kompozitor hitova kao što su “Odiseja”, “Ljubav je samo reč” i “A, sad adio”, istakao je da će akcenat na koncertu biti na primenjenoj autorskoj muzici. Izvođače na sceni će pratiti umetnički ansambl Ministarstva odbrane “Stanislav Binički”.

* A, kako je izgledala vaša životna i umetnička odiseja?
– Moj život je bio kao brod koji plovi i povremeno menja kurs. Kada festivali više nisu bili aktuelni, okrenuo sam se pozorištu, filmu i televiziji gde sam proveo najviše vremena. Celog života sam bio slobodan umetnik, lakše je to bilo nekada. Sada je drugo vreme, kriza je, kultura je na začelju po ulaganju i interesovanju, samo oni najuporniji mogu tako da rade – rekao je Borisavljević za “Novosti”.

ZDRAVKO ČOLIĆ: Što sam stariji, sve sam odgovorniji
vojkan borisavljević boris bizetić fb bb
Sa Borisom Bizetićem, Foto: Facebook / Boris Bizetić

* Pesmu “Odiseja” mnogi mladi danas pevaju u muzičkim takmičenjima?
– Možda zato što je muzika danas u krizi, pa ljudi posežu za starim pesmama koje na taj način doživljavaju drugu mladost. Ali, nije reč samo o mojim pesmama, već i o kompozicijama Arsena Dedića, Kemala Montena, Kornelija Kovača i Zdenka Runjića, koji su sa mnom obeležili zlatno doba jugoslovenske zabavne muzike. To svedoči o kvalitetu tih pesama.

Ivan Bosiljčić Vojkan Borisavljević Dušan Svilar
Ivan Bosiljčić, Vojkan Borisavljević i Dušan Svilar, Foto: Facebook Dušan Svilar

* Kompjuter kompozitori i banalni tekstovi preplavili su muzičku scenu.
– Sadašnja tehnika je omogućila da pevači koji ne umeju da pevaju dobro zvuče. Postoji uređaj koji može da ispravi svaki falš. Sada gledamo neke likove sa napumpanim usnama i još nekim delovima tela, koji otvaraju usta na snimljenu matricu. Došlo je do jednog strašnog ponižavanja muzike i umetnosti.

LADO LESKOVAR: Jugoslovenac, prijatelj prvih dama
vojkan anica zubović minja subota
Borisavljević, Anica Zubović, Minja Subota, Foto: Facebook / Anica Zubović

* “A, sad adio”, koju ste komponovali za seriju “Vruć vetar” peva se u raznim prilikama, a sve češće i na sahranama?
– Nisam mogao da odem na sahranu Ljubiše Samardžića jer sam znao da će je pevati i emotivno to nisam mogao da podnesem. I Miki Jevremović je ispraćen uz tu pesmu. Ko bi pretpostavio da će se pevati na sahranama. Ta pesma se peva i političarima kada odlaze sa vlasti, pevali su Slobi Miloševiću, Mlađanu Dinkiću, nekim gradonačelnicima pod prozorom. Pevala se i kada su se slavili ispraćaji u vojsku, ali i u kafanama kad je fajront. Najmasovnije izvođenje pesme “A, sad adio” bilo je na NEP stadionu u Budimpešti krajem osamdesetih, kada je Ljubiša Samardžić bio proglašen za glumca godine u Mađarskoj. Smoki je na mađarskom pevao tu pesmu, a 100.000 Mađara ga je pratilo. To je najveći hor koji sam ikada imao u svojoj pesmi! Inače, tantijeme za tu pesmu i danas dobijam iz Mađarske, jer je još tada objavljena ploča na mađarskom.

Kako je nastao vanvremenski hit „Ti si mi u krvi“
vojkan borisavljević oliver dragojević
Vojkan i Oliver Dragojević, Foto: Facebook / Vojkan Borisavljević

* To je vaša najbrže komponovana pesma?
– Nju je za špicu serije otpevao Oliver Dragojević, tad i nikad više! Komponovao sam je u taksiju do aerodroma, a Oliver je snimio jedne večeri za 10 minuta u studiju Radio Beograda. Njegov glas je obeležio pesmu, a posle su je mnogi snimili. Lepo sam sarađivao sa Oliverom i žao mi je što se raspala Jugoslavija. To vreme, ta zemlja, kultura, muzika i saradnja među nama, iznedrili su mnogo dobrih stvari. U toj različitosti naroda trudili smo se da se takmičimo i budemo bolji od drugih na pozitivan način, što je donelo nemerljive rezultate.

vojkan borisavljević dragana del monako koncert
Na sceni sa Draganom del Monako, Foto: Dragana del Monako

* Šta se krije između korica knjige “Moja odiseja”?
– Veliki broj javnih ličnosti koji nisu književnici u poslednje vreme su objavljivali razne knjige ne baš zavidnog kvaliteta. Plašio sam se da ne uđem u krug tih ljudi. Ali, kada sam pročitao knjigu Zubina Mehte, odlučio sam da i ja pokušam. Mehta je prelomio, čak sam ga i citirao u knjizi. Nema tu ništa iz privatnog života, knjiga govori o mojoj karijeri, ljudima koje sam sretao tokom svih tih godina i sa kojima sam sarađivao.

JADRANKA JOVANOVIĆ: Vreme diva je prošlo
vojkan borisavljević sa ksenijom erker i elvirom voćom
Ksenija Erker, Vojkan i Elvira Voća, Foto: Facebook / Anica Zubović

* Uskoro će biti otvorena restaurirana Dvorana Doma sindikata. Kakav je bio vaš prvi nastup u tom beogradskom hramu kulture?
– Bio sam dirigent, imao sam 20 godina. Svirale su stare, odnosno nove “Elipse” sa Zoranom Simjanovićem na čelu. Bili su tu i gudači, što je činilo naš prvi sinfo-rok. Prvi put se tada pojavio i osamnaestogodišnji pevač Dušan Prelević Prele.

frajle i vojkan borisavljević
Vojkan u društvu “Frajli”, Foto: Facebook / The Frajle

* Uspeli ste da spojite električare i gudače.
– Mada su “Šedouzi” to već napravili u svetu, mi smo to prvi put učinili u našoj zemlji. Bilo je to veliko iznenađenje i veliko oduševljenje.

Srpski glumac Slobodan Stefanović u bolivudskom filmu glumi albanskog narko bosa

* Koja je bila vaša prva samostalna kompozicija izvedena u Domu sindikata?
– Prva značajnija pesma koju sam napisao bila je “Pesnikova gitara” iz 1972. na Beogradskom proleću, koju je pevao Miki Jevremović. Osvojili smo sve moguće nagrade.

milena vasić sloba stefanović vojkan maja odžaklievska ekstra nena
Sa glumcima i pevačima – Milena Vasić, Slobodan Stefanović, Vojkan Borisavljević, Maja Odžaklievska, Ekstra Nena, Nevena Živković, Foto: Facebook / Slobodan Stefanović

* Koja je vaša najomiljenija pesma?
– Po mom mišljenju najbolja pesma koju sam komponovao je “Ljubav je samo reč”. To je jedina kompozicija koju sam uradio za Zdravka Čolića. Ona se 1973. godine našla na B strani jednog Zdravkovog singla, a na A strani je bila pesma Kemala Montena “Isti put”. Kada sam pre nekoliko godina sreo Montena on mi je rekao da se ne seća da je ikad napisao tu pesmu! Inače, reči za moje najveće hitove, kao što su “Odiseja”, “Ljubav je samo reč”, “Ja te volim”, napisao je poznati radio-voditelj Sveta Vuković.

Poslušajte duet Dragojevića i Bebeka „Ako voliš ovu ženu“
vojkan borisavljević
Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

* Koje pesme naručujete kada ste sa društvom u kafani?
– Obično kada me muzičari prepoznaju u kafani počnu da mi sviraju moje kompozicije, ali za svoju dušu ja najviše naručujem pesme “Dunav, Dunav tiho teče” i “Osam tamburaša s Petrovaradina”.

E. A. / Izvor: Novosti

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde