VOJISLAV BUBIŠA SIMIĆ: Kako je nastala muzika za TV seriju “Neven”

0
195

Vojislav Simić je u dugoj kompozitorskoj karijeri napisao i scensku muziku za mnoga pozorišna, filmska i televizijska ostvarenja, ali sa najvećom radošću je stvarao scensku muziku za TV seriju za decu “Neven” Timotija Džona Bajforda.

VOJISLAV BUBIŠA SIMIĆ: Priča o nastanku muzike za TV seriju "Neven"
Vojislav Bubiša Simić, Foto: RTS

Vojislav Bubiša Simić u martu je proslavio 95. rođendan. Rođen je i školovao se u Beogradu. Dirigent i kompozitor diplomirao je dirigovanje na Muzičkoj akademiji. Nakon završetka Drugog svetskog rata osnovao je prvi big bend u Srbiji – džez orkestar “Dinamo”. Više od 30 godina vodio je Jazz orkestar RTV Beograd (1953-1985), sa kojim je koncertirao skoro po celoj Evropi. Godine 1960. na 1. Evropskom Jazz Festivalu u Juan-les-Pins (Francuska) osvojili su prvo mesto.

Godinama je bio stalni gost dirigent Pozorišta na Terazijama, kao i stalni gost dirigent Simfonijskog Orkestra JNA. Vodio je i hor seniora KUD “Branko Krsmanović”. Za svoj rad dobio je niz prestižnih nagrada. Nosilac je Ordena Zasluga za Narod sa srebrnim vencem. Dobitnik je nagrade grada Beograda; nagrade za životno delo RTS; kao i nagrade za životno delo Nišville Jazz Festivala.

Nišville 2019: Na otvaranju 100 džezera izvode “Nišville Jubilation”
VOJISLAV BUBIŠA SIMIĆ: Priča o nastanku muzike za TV seriju "Neven"
Foto: Facebook / Vojislav Bubiša Simić

Simić tokom svoje uspešne karijere komponovao muziku različitih žanrova: dečju, horsku, zabavnu, džez i simfonijsku muziku. Jedan je od začetnika etno-džeza u srpskoj muzici. Autor je muzike za veliki broj TV serija (Neven, Osma ofanziva, Salaš u Malom Ritu); igranih (Vagon Li, Sumnjivo lice, Dr) i dokumentarnih filmova. Sa Zoranom Kikijem Lesendrićem radio je i muziku za film “Bićemo prvaci sveta”. U devetoj deceniji života oprobao se i kao publicista, objavio je knjigu “Susreti i sećanja” (2005); a ubrzo zatim i “Veselo putovanje” (2006); “Sentimentalno putovanje” (2010); i “Neispričane priče” (2014).

MINJA SUBOTA: Moja generacija je večno mlada i – luda!

Simićeve notne zapise 20 dečjih pesama iz serije “Neven” zajedno sa Zmajevim stihovima, objavilo je RTS izdavaštvo. Prvo javno predstavljanje bilo je na Zmajevim dečjim igrama.

Inače, “Neven” je počeo da se snima 1973. godine. Imao je dva ciklusa od po 13 epizoda, u trajanju od 30 minuta. Sadržaj serije je bio po motivima dela znamenitog srpskog pisca za decu Jovana Jovanovića Zmaja, čiji je lik tumačio Milivoje Mića Tomić. U “Nevenu” su još igrali Milutin Butković; Dejan Đurović; Marina Koljubajeva; Petar Kralj; Olivera Marković; Milan Srdoč; Dragan Zarić… Serija je snimljena u crno-beloj tehnici, a režirao je čuveni Timoti Džon Bajford, britanski režiser, scenarista i glumac koji je dobar deo svoga života proveo u Srbiji. Bila je to serija koja je budila dečiju radoznalost i duhovitost. Replika “Pitam se, pitam se”, koju je upečatljivo izgovarala glumica Olivera Marković ostala je u sećanju mnogih generacija koje su odrastale uz kultnu seriju “Neven”.

Trostruki CD i knjiga notnih zapisa pesama za decu Radoslava Graića

Vojislav Bubiša Simić kaže da je uživao gledajući Bajforda kako režira, izmišlja razne kalambure i glumce koji ga bespogovorno slede, na ogromnom imanju porodice Kovačević u Viziću pored Novog Sada, gde je serija snimana. Atmosfera koju je Englez stvarao, sjajno oživljavajući duh Zmajevog doba, inspirisala je kompozitora da Čika Jovine stihove koje je kao dečak obožavao, odene u muzičko ruho.

– Tamo smo u seriji radili sa gitarom, harmonikom, klavirom i tako više ameterski su pevali glumci. Bilo je nažalost nekih glumaca koji nisu imali mnogo sluha, pa smo morali mnogo puta da vraćamo da bismo snimili. Ali, sve je to zajedno u seriji muzički prolazilo – ističe Simić.

65 godina Udruženja muzičara džeza, zabavne i rok muzike Srbije
Vojislav Bubiša Simić, Foto: Printskrin RTS

Najveće zadovoljstvo za njega bilo je snimanje scenske muzike za špicu i odjavu. Od svih Zmajevih tekstova iz serije “Neven”, izdvaja pesmu “Kakav je to cvetak”.
– Kompozitor i pijanista Slobodan Marković i ja bismo na kraju svirali tu pesmu prema filmu koji nam je Bajford puštao. Tu je Dragan Zarić vozio bicikl uvek drugačije, pa smo improvizovali prema njemu, kako on ide, odnosno vozi, pravili smo improvizaciju – naveo je Bubiša.

Vojislav Simić smatra da je prvi naš kompozitor pesama za decu sa elementima zabavne muzike i džeza. Pesme koje je stvarao naziva naivnim i slatkim i kaže da takvih danas više nema. A i da deca pevaju ozbiljnije kompozicije, gledaju i mnogo drugačije sadržaje. Ipak, današnje nove generacije imaju priliku da na specijalizovanom kanalu kuće RTS “Poletarac” upoznaju stare dobre serije i emisije programa TV Beograd za decu i mlade.

E. A. / Izvor: RTS, Facebook

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde