VLATKO STEFANOVSKI: Današnja muzika je kao brza hrana

0
305

Iako veruje da uvek ima dobre publike, sa prefinjenim ukusom, koja bi da čuje kvalitetnu muziku, vrhunski gitarista i umetnik Vlatko Stefanovski kaže da je sve manje muzičara koji joj to daju. Malo je onih kojima je kvalitet na prvom mestu, jer na Balkanu dominira “prilično jeftina i muzika za kratku upotrebu, poput brze hrane”.

vlatko stefanovski
Foto: Facebook /Vlatko Stefanovski

Za razliku od vremena kada je rokenrol vladao prostorima bivše Jugoslavije i Balkana, Stefanovski u razgovoru za “Južne vesti” ističe da su se danas “lončići malo pobrkali” i da kod mladih dominira neka potpuno druga vrsta muzike.
– Preterana je prisutnost muzike koja nema neku veću umetničku vrednost. Ne znam ni kako da je nazovem, da li je to turbo-folk ili nova pop muzika, ali mislim da je prilično jeftina. Taj način na koji je turbo-folk zavladao, to je stvarno jedan veliki fenomen, koji ja do kraja ne mogu da objasnim – kaže Vlatko Stefanovski.

vlatko stefanovski
Foto: vlatkostefanovski.com.mk

Ne potcenjujem publiku

Stefanovski, koji je specifičan po tome što u izvođenju kombinuje džez, rok i tradicionalnu muziku, priseća se da je devedesetih godina na našim prostorima bila “najezda etno zvuka”, kada je moderna muzika posegnula za korišćenjem tradicionalnih elemenata po svaku cenu.
– Mislim da polako prolazi i taj trend etno muzike. Ali, moj osećaj je da se ništa značajno ne događa na Balkanu. Ja nisam odavno čuo neki projekat koji me je zainteresovao.

vlatko stefanovski
Foto: vlatkostefanovski.com.mk

U vrtlogu takve muzike na Balkanu, Vlatko kaže da ipak ima dobre publike, koja “ima prefinjen ukus” i kojoj je stalo da čuje i vidi nešto kvalitetnije i bolje od onoga što joj se nudi.
– Ja uopšte ne potcenjujem publiku! Nažalost, mediji se često bave tračarijama, efemerijama, raznoraznim jeftinim senzacionalizmima. Ali ja publiku ne mogu da osudim ni za šta, ona jednostavno ide za onim što joj se dopada i što smatra vrednim.

vlatko stefanovski
Foto: vlatkostefanovski.com.mk
Za kvalitetne stvari treba više vremena i ozbiljniji rad

Gitarista i kompozitor se osvrnuo i na one koji u takvom muzičkom miljeu žele ozbiljno da se bave muzikom. Ocenio je da danas uglavnom dominiraju oni koji žele da budu “lepi, mladi, uspešni i bogati”.
– Ali često te stvari ne idu baš zajedno. Za dobre i kvalitetne stvari treba više vremena i ozbiljniji rad. Moj savet za one koji počinju sada ozbiljnije da se bave muzikom je da pokušaju da budu kreativni i originalni, a da se manje bave uspehom.

vlatko stefanovski
Foto: Facebook /Vlatko Stefanovski

Vlatko će sa svojim triom održati koncert 8. jula u niškoj Banovini.
– Radujem se koncertu, odavno me nije bilo pred niškom publikom. Moja tradicija i istorija sa Nišom je jako dugačka. Ja sam još od svojih početaka dolazio u Niš, gde imam prijatelje, a nadam se i vernu publiku i fanove. Oni znaju sve što sam radio, snimao, izvodio… Odavno nisam u Nišu imao celovečernji koncert. To uvek ima posebnu draž, ali sam gostovao na Nišvilu, nastupu Džiboniju i festivalima. Koncert 8. jula ipak ima nešto veću težinu. Verujem da ćemo svi zajedno uživati u onome što smo spremili za nastup – poručuje Stefanovski.

Nakon nastupa u dvorištu Univerziteta, Vlatko očekuje svirka na Brionima (15. jula), a potom i u Dubrovniku (18. jul). Sviraće u toku leta i sa Miroslavom Tadićem, a održaće i nekoliko koncerata u Srbiji i Bugarskoj.

E. A. / Izvor: Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde