VASILIJE NIKITOVIĆ: “4 ruže” mali film koji diže veliku prašinu

2
793

Film “4 ruže” premijerno će biti prikazan 3. decembra u Sava centru, a u bioskopima će se prikazivati od 5. decembra.

Vasilije Nikitović: "4 ruže" su mali film koji diže veliku prašinu

“4 ruže” je novi domaći film, koji pošto je prikazan na nekoliko festivala započeće svoj bioskopski život. Donosi priču jednog običnog čoveka koga su privukla svetla velegrada sa svim svojim čarima i porocima, kroz koje otkriva dileme i ideje sa kojima se svako od nas susretne pre ili kasnije. Reditelj i koscenarista Vasilije Nikitović radio je dugo na ovom filmu – od prve do poslednje klape prošlo je oko 10 godina. Kako kaže, početna ideja je bila da to bude jedan umetnički film, a u međuvremenu je izrastao u krimi komediju.
– Napravili smo jedan mali film, ali koji diže veliku prašinu! – naglasio je reditelj Nikitović.

– Mogao bih da kažem da sam stvarajući ovaj film imao na umu dve filmske škole – Miše Radivojivića i Emira Kusturice, koji kaže da scenario nije Biblija, u smislu da se može menjati i dograđivati. Tema koju obrađujemo “Beograd noću” dosta je široka i teška su dešavanja, odnosno treba taj “dobar provod” staviti u neki okvir – rekao je Vasilije Nikitović.

Film Vasilija Nikitovića “Četiri ruže” od decembra u bioskopima
VASILIJE NIKITOVIĆ: "4 ruže" su mali film koji diže veliku prašinu
Vasilije Nikitović i deo glumačke ekipe na konferenciji za medije

O nastanku scenarija za film “4 ruže” koscenraista Balša Labović kaže da su on i Nikitović krenuli prvo od forme proširenog sinopsisa. Tokom dugogodišnjeg rada na ovom filmu nisu brojali verzije scenarija. Smatra da su sada došli do pravog balansa između autorskog i bioskopskog filma.

– Vasilije mi je dao taj prvi predložak, a to je bila forma nekog scenosleda, ali jako dobra osnova na kojoj smo mogli da gradimo dalje scenario. Ono što je meni bilo interesantno jeste originalnost tih likova koji su u startu bili postavljeni jako dobro i čvrsto. Kada smo krenuli da gradimo strukturu filma, moram da kažem da je bilo tu i lutanja jer smo hteli neka paralelna dešavanja da prikažemo – rekao je Labović.

2. Valter fest: “4 ruže” otvara festival, Miri Banjac nagrada za…
VASILIJE NIKITOVIĆ: "4 ruže" su mali film koji diže veliku prašinu
Dragana Dabović, Boris Milivojević i Srđan Žika Todorović na konferenciji na novinare

Srđan Žika Todorović u filmu tumači lik Slobe, vlasnika kluba “4 ruže”. On nije verovao da će ovo ostvarenje uopšte biti snimljeno, ali da je zadovoljan rezultatom.
– Zvao me je Vasilije i rekao da ima odličan scenario, ali nema para, pa ako mi se svidi, da napravimo nešto. Scenario mi se zaista dopao, mada ta verzija nema veze sa konačnom. Pre 10 godina smo počeli, pa kada smo ostali bez para, onda smo prekinuli. Napravili smo pauzu od tri godine, pa onda još dva puta. Na kraju sam počeo da sanjam ovaj film, kao što glumci sanjaju filmove koje nikada neće snimiti. U snu sam bio izvanredan – rekao je Todorović.

Nagrada “Milorad Mandić Manda” za Srđana Žiku Todorovića
VASILIJE NIKITOVIĆ: "4 ruže" su mali film koji diže veliku prašinu
Iz filma “4 ruže”

Dragan Gagi Jovanović u filmu tumači lik najvećeg negativca. On kaže da je pred njim bio veliki izazov da osmisli takvu ulogu.
– Kada smo reditelj Nikitović i ja istraživali kakav treba da bude lik Branka, došli smo do toga da stvorimo jedno “čudovište” koje pokreće celu priču. Ja ne bih voleo da publika zavoli ovaj lik, on treba da bude opomena svima nama – dodao je Jovanović.

Sa druge strane, najvećeg pozitivca u “4 ruže” tumači Boris Milivojević. On sa ostatkom ekipe deli mišljenje da je bio privučen dobrom energijom i dobrom pričom.
– Moj lik je najpre bio zamišljen da bude jedan od najpozitivnijih u filmu. Međutim, pošto niko od nas nije ni samo dobar, ni samo loš, vajali smo ovaj lik sve dok Vasilije i ja nismo bili potpuno zadovoljni – dodao je Milivojević koji tumači Belog.

“Žigosani u reketu 2”: Novi Leteći Beograđanin – Milutin Milošević
Dragan Gagi Jovanović igra Branka, najvećeg negativca u filmu

Milutin Milošević ističe da film prikazuje iluziju mnogih koji veruju da se preko noći može preskočiti neka društvena lestvica i da “kada se to ne desi, usledi otrežnjenje”.
Nada Macanković igra lik glumice Tijane. Govoreći o svojoj ulozi rekla je Tijana “osoba koja ima petlju i da ruši sve pred sobom”.
Dragana Dabović je dodala da upravo njen lik u filmu izgovora šta treba uraditi na kraju, da “između mraka i svetlosti treba uvek izabrati svetlost i snaći se”.

Četiri devojke sa periferije te kobne noći u kojoj se dešava radnja filma, kreću u pohod na veliki grad. Iako su međusobno različite i posebne, na neki način stapaju se u jedinstven lik (beo)gradske devojke. Mlade devojke na kraju shvataju da takav noćni život nije ono što je bitno u životu. Njih tumače Jelena Jokić (Ajla); Tara Toševski (Srna); Marta Milosavljević (Zvonce); i Miljana Popović (Coe).

Film “A.S. (25)” premijerno prikazan u Domu omladine Beograda
Četiri devojke sa periferije u noćnom provodu u prestonici

– Inspiraciju sam tražila ne samo u okruženju, već i na društvenim mrežama, posmatrajući kako mnogi ljudi plasiraju sebe na svojim profilima – kazala je Jelena Jokić.
– Drago mi je što sam bila deo filma posvećenog Beogradu, koji ga prikazuje onakvim kakav jeste. Noćni provod može biti i tragičan, ali sa druge strane film daje jednu važnu poruku ljudima koji tu žive, kao i onima koji ovde dolaze -dodala je Marta Milosavljević.

Komedija “Sluga” sa Bikovićem u glavnoj ulozi stiže u domaće bioskope
Dragana Dabović i Milutin Milošević

Scenograf Ivan Denić smatra da Beograd nikada do sada nije snimljen na način kao u “4 ruže”. Tokom svog rada pratio je rediteljevo viđenje prestonice.
Koproducent Igor Georgijev je po struci hirurg za plastične operacije, a u filmu se pojavio i u ulozi glumca.

Kompozitorka Marija Jelić, supruga Vasilija Nikitovića, istakla je da joj je muž dosta pomogao. Tokom dugogodišnjeg procesa stvaranja filma bilo je različitih kombinacija, a ona je sebe u potpunosti dala u ovom filmu. Pored njenog autorskog rada, posebnu ulogu imaju i numere bendova “The Kuguars”; “Lollobrigida”; “Sevdah Baby”; “Pavel”; “Glissers”; grupe “Kal”; zatim Ramba Amadeusa; Bobana Petrovića; i drugih.

“Realnu priču” za dve nedelje videlo više od 30.000 gledalaca
Nada Macanković tumači lik glumice Tijane

– Naš cilj je bio da pronađemo nešto što bi svi trebali da obnove što se tiče rokenrola, jer ovaj film upravo to nosi, to je njegova priča. Nije bilo jednostavno, ali sam ponosna na svoj deo – dodala je Marija.

Zanimljivo je da su scene sa bebom pri kraju filma počeli da snimaju sa starijim sinom bračnog para Nikitović-Jelić, koji je u međuvremenu porastao, pa su “sačekali” drugog sina koji igra bebu u filmu.

J. D.

2 KOMENTARA

  1. Mislim da je upravo to sto je sniman toliko dugo najveca mana ovog filma. A ako i sam reziser polazi od osnove koja je nemoguca, da spoji Radivojevica i Kusturicu, onda ni konacni rezultat ne moze da bude uspesan.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde