ULIKS FEHMIU: Uzbudljivo je baviti se produkcijom

0
309

Godinama živi u Americi, ali radi na svim kontinentima. Glumac Uliks Fehmiu stigao je na ovogodišnji FEST, ovog puta kao producent filma “Šavovi” koji je osvojio i kritiku i publiku na nedavno završenom Berlinskom filmskom festivalu.

ULIKS FEHMIU: Uzbudljivo je baviti se produkcijom
Uliks Fehmiu, Foto: FEST / Dušan Milenković

Uliks Fehmiu je rođen u Beogradu 1968, sin je poznatih glumaca Branke Petrić i Bekima Fehmiua. Oženjen je glumicom Snežanom Bogdanović, sa kojom ima ćerku Niku. Gledaoci su nedavno imali prilke da ga gledaju u serijama “Uspjeh” i “Ubice mog oca”. Ipak, nekako najviše uspeha i pohvala do sada donela mu je uloga Mićuna u filmu “Ustanička ulica”. Zahvaljujući njoj pripala mu je nagrada “Car Konstantin” u Nišu i “Srce Sarajeva” na festivalu u Sarajevu.

MIROSLAV TERZIĆ: Filmom “Šavovi” skrenuo pažnju na problem nestalih beba

Govoreći o uspehu koji je film “Šavovi” postigao na Berlinalu, Fehmiu je istakao da je sebe generalno u životu “dobro istrenirao”, tako da nema velika očekivanja, šta god da radi. Ali, iznenadila ga je reakcija publike u Berlinu.
– To je deo koji niko ne može da predvidi i činjenica da smo dobili nagradu publike nas je i iznenadila i veoma obradovala. Nadamo se da će film uspostaviti sličnu vrstu komunikacije sa našom publikom – istakao je Fehmiu za RTS.

Aleksandra Kovač napisala pesmu “Neko čeka na tebe” za Gabi Novak i film “Šavovi”
ULIKS FEHMIU: Uzbudljivo je baviti se produkcijom
Snežana Bogdanović i Uliks Fehmiu na premijeri “Šavova” u Kombank dvorani, Foto: FEST / Dušan Milenković

Ideja da se priča o nestalim bebama pretoči u film potekla je od reditelja ostvarenja Miroslava Miše Terzića.
– U trenutku kada je trebalo da postane otac čuo je za neku od takvih priča. To ga je i po roditeljskoj i po rediteljskoj liniji intrigiralo, krenuo je da istražuje i veoma dugo nije znao kako da uobliči to u filmsku priču. Sve dok nije sreo Drinku Radonjić. Kroz njenu priču shvatio je da je tu film – objašnjava Uliks.

Glavnu ulogu u “Šavovima” igra Uliksova supruga Snežana Bogdanović. Saradnja sa njom nije bila teška.
– Snežana je maksimalan profesionalac. Mogu da kažem da se prema meni ponašala kao što bi se ponašala prema svakom drugom producentu. Snežana igra glavnu ulogu koja povezuje i nosi ceo film, ali imate ansambl koji je maksimalan. Marko Baćović igra njenog supruga, koji je apsolutno božanstven, nežan, topao. Svako od njih je doneo čitav jedan svet i bez svakoga od njih film ne bi bio to što jeste.

Prva epizoda serije “Uspeh” na HBO Adria YouTube kanalu
Premijera prve regionalne HBO serije "Uspeh" 6. januara
Marija Škaričić, Iva Mihalić, Toni Gojanović, Tara Taler i Uliks Fehmiu na premijeri serije “Uspjeh” u Zagrebu, Foto HBO

Upoređujući ulogu producenta sa glumačkim pozivom, Uliks ističe da oba posla imaju i pozitivne i negativne strane.
– Produkcija nije moj organski poziv. Drugo, baviti se produkcijom u sredini u kojoj su sredstva nepostojeća ili su uglavnom minimalna, uopšte nije zahvalan posao. Mnogo je lepše, da vas neko pozove, da tekst i da onda to kao glumac prihvatite ili ne. S druge strane, veoma je uzbudljivo što producent ima priliku da gleda nešto što kreće od ideje, pređe dug put i na kraju se vidi rezultat – gotov film.

Na pitanje da li je bilo lako producirati film “Šavovi”, Uliks je rekao:
– Gde god bismo poslali scenario, prolazio je vrlo lako. Svi znamo da kod nas novca za umetnost nema dovoljno, ali ovaj projekat je lako otvarao vrata, iako smo nekad morali da pokucamo dva, tri puta.

PostFESTum: FEST na bis sa najtraženijim filmovima
ULIKS FEHMIU: Uzbudljivo je baviti se produkcijom
U seriji “Ubice mog oca” Uliks igra narko dilera Žiku

Odrastajući u glumačkoj porodici imao je priliku da vidi oca i majku kako se na različite načine pripremaju za ulogu ili scenu.
– To su potpuno dva različita bića, potpuno dva različita glumca, a negde potpuno kompatibilna na kosmičkom nivou, tako je i sa nama. Moj lični moto je na početku dana čovek treba da proba da bude zahvalan na svakom novom danu od najobičnijih stvari do toga da imate pored sebe one koje volite i koji vole vas.

E. A. / Izvor: RTS, FEST

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde